Ένας στους τρεις στη φτώχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως την καταπολεμά!

Ένας στους τρεις στη φτώχεια και ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως την καταπολεμά!
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την αντιμετώπιση του προσφυγικού για να υποστηρίξει τον αγώνα, που η κυβέρνηση δίνει κατά της φτώχειας, κάνοντας λόγο για προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όταν τα νησιά "ασφυκτιούν" από απελπισμένους μετανάστες.

Την ώρα που πάνω από ένας στους τρεις Έλληνες ζει σε συνθήκες ένδειας, η πλειονότητα των νοικοκυριών επιβιώνει χάρη στην “τσεκουρεμένη” σύνταξη των γονιών της και οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις βασικές τους ανάγκες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως έχει κάνει πολλά για την καταπολέμηση της φτώχειας στη χώρα μας!


Τα στοιχεία της Εurostat, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα, παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας, σίγουρα δεν είναι ενδεικτικά μίας Ελλάδας, που σταδιακά βγαίνει στο ξέφωτος… όπως τάζει η κυβέρνηση, η οποία μιλά για ανάπτυξη! Τουναντίον, είναι χαρακτηριστικά του τέλματος, στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας.


Σύμφωνα με την Eurostat, στην Ελλάδα το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ένας άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού όταν αντιμετωπίζει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προβληματικές καταστάσεις: Είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδειας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά ή αδυνατεί να ανταπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά»).


Ως προς την Ελλαδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 21,4% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδειας το 22,2%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας το 16,8% του πληθυσμού. Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ είναι 17,3%, 8,1% και 10,5%.


Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3). Στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Τσεχία (14%), η Σουηδία (16%), η Ολλανδία και η Φινλανδία (16,8%), η Δανία και η Γαλλία (17,7%).


Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, στην ανακοίνωσή του για την παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας, τα… ρίχνει στον άδικο κόσμο, τον οποίο δημιούργησαν οι πολιτικές της λιτότητας, που επιβάλλουν οι… ξένοι. Δηλώνει δε ότι στόχος της… Αριστεράς, ο οποίος τέθηκε επί “τάπητος” και στο συνέδριο, “είναι η οικοδόμηση του ευρύτερου δυνατού μετώπου αντι-λιτότητας στο επίπεδο της ΕΕ και στο μέτωπο αυτό έχουν θέση όχι μόνο οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, αλλά και άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις”.


Το εντυπωσιακό δε είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται την αντιμετώπιση του προσφυγικού για να υποστηρίξει τον αγώνα, που η κυβέρνηση δίνει κατά της φτώχειας, κάνοντας λόγο για προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, όταν τα νησιά “ασφυκτιούν” από απελισμένους μετανάστες, οι οποίοι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες, ενώ τα hot spots έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης και σε χώρους βιασμών.


“Η σημερινή κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάνει πολλά για την αντιμετώπιση της φτώχειας στη χώρα μας. Υπενθυμίζουμε ότι ο πρώτος νόμος που εισηγήθηκε η κυβέρνηση μετά το Γενάρη του 2015, ήταν για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες και από το Υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης”, προσθέτει η ανακοίνωση.


“Για τον ΣΥΡΙΖΑ η καταπολέμηση της φτώχειας είναι συνυφασμένη τόσο με τη δίκαιη ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου, όσο και με την προώθηση της ισότιμης διεθνούς συνεργασίας, που είναι απαραίτητη και για έναν νέο κόσμο ειρήνης και ασφάλειας, διότι βασική πηγή ανασφάλειας παγκοσμίως είναι η διεύρυνση των ανισοτήτων και η παγκόσμια κοινωνική κρίση. Διεκδικώντας, λοιπόν, τον βαθύ εκδημοκρατισμό του διεθνούς συστήματος και την αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ ως εγγυητή της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας, διεκδικούμε και την καθιέρωση μιας Παγκόσμιας Κοινωνικής Χάρτας”, καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.


Σημειώνεται πως “ουρές” σχηματίζονται για τα κουπόνια στις λαϊκές αγορές, “ουρές” στα συσσίτια για ένα πιάτο φαγητό, ενώ έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα σημείωνε ότι τα νοικοκυριά δεν αγοράζουν κρέας, γάλα και ψάρια, παρά μόνο μία φορά την εβδομάδα. Και φανταστείτε, πως οι ξένοι μιλούν και για τέταρτο μνημόνιο…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play