Συνέδριο “Βαλκάνιων Κόσμων”: Στο επίκεντρο τα κοινωνικά δίκτυα από 18ο-20ο αιώνα

Συνέδριο “Βαλκάνιων Κόσμων”: Στο επίκεντρο τα κοινωνικά δίκτυα από 18ο-20ο αιώνα
Το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Association Internationale d'Etudes du Sud-Est Europeen διοργανώνει το Τρίτο Διεθνές Συνέδριο των "Βαλκάνιων Κόσμων". Το θέμα που πραγματεύεται είναι τα δίκτυα εξουσίας αλλά και πώς αυτά σχετίζονται με την πολιτική εξουσία.

Τα κοινωνικά δίκτυα στα Βαλκάνια από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα και ο τρόπος, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία με την οποία μετασχηματίστηκαν σε δίκτυα εξουσίας είναι οι βασικές θεματικές, που διερευνούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τα Βαλκάνια στο 3ο Διεθνές Συνέδριο των «Βαλκάνιων Κόσμων». Το συνέδριο διοργανώνει το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Σπουδών Nοτιοανατολικής Eυρώπης (Αssociation Internationale d’Etudes du Sud-Est Europeen), από σήμερα έως τις 8 Οκτωβρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Balkan Worlds III: Power Networks in the Imperial and Post-Imperial Balkans, 18th-20th c.» είναι το τρίτο κατά σειρά που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

«Τα δίκτυα εξουσίας είναι το ζήτημα το οποίο καλούμαστε να εξετάσουμε. Θα ερευνήσουμε τις σχέσεις κοινωνικών δικτύων (εμπορικών δικτύων, εκκλησιαστικών δικτύων, δικτύων της διασποράς, επιστημονικών και ακαδημαϊκών δικτύων) με την πολιτική εξουσία, δηλαδή κάτω από ποιες συνθήκες ένα κοινωνικό δίκτυο συνδέεται με αυτήν, θέλει να την αλλάξει, να την αμφισβητήσει ή να τη διατηρήσει ακόμη στην παλαιά της μορφή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής Βαλκανικής και Ύστερης Οθωμανικής Ιστορίας του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, Δημήτρης Σταματόπουλος.

«Το συνέδριο είναι καινοτόμο θεωρητικά και παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες διαστάσεις της ιστορίας των Βαλκανίων, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι από τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων θα αναδυθούν και οι διαφορές στους ρόλους που διαδραμάτισαν τα κοινωνικά δίκτυα την περίοδο της Αυτοκρατορίας, σε σχέση με την περίοδο των εθνικών κρατών. Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές επιστήμες χρησιμοποιείται κατά κόρον η έννοια αυτή, δεν είναι άσχετο με την κυριαρχία της “κοινωνία της πληροφορίας”. Αυτή η “πληροφοριακή” διάσταση της έννοιας του δικτύου θα δώσει τη δυνατότητα για έναν ευρύτερο θεωρητικό αναστοχασμό» επισήμανε ο κ. Σταματόπουλος.

Η επίσημη τελετή έναρξης θα ξεκινήσει στις 7 το βράδυ στο Αμφιθέατρο Τελετών με την ομιλία της Karen Barkey, καθηγήτριας του Πανεπιστήμιου της Καλιφόρνιας (Berkeley) με θέμα «Μελετώντας τα Δίκτυα στην Ιστορία: Παραδείγματα από τη Συγκριτική Μελέτη των Αυτοκρατοριών».

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέας Ζαπράνης, ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών, Κώστας Βελέντζας, ο πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Δημήτριος Κυρκιλής, και η γενική γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Internationale d’Etudes du Sud-Est Europeen) Μαρία Λίτινα.Στην επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου συμμετέχουν οι Karen Barkey (Columbia University/University of California, Berkeley), Edhem Eldem (Βοğazici University, Istanbul), Benjamin C. Fortna (The University of Arizona), Hannes Grandits (Humboldt University, Berlin), Όλγα Κατσιαρδή (Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημήτρης Σταματόπουλος (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη).

Το πρώτο διεθνές συνέδριο «Βαλκάνιοι Κόσμοι» (Balkan Worlds I), με θέμα «Οθωμανικό παρελθόν και οι βαλκανικοί εθνικισμοί», διοργανώθηκε το 2012. Το 2014 ακολούθησε το δεύτερο συνέδριο (Balkan Worlds II) στο οποίο εξετάστηκαν η σχέση Πολέμου και Επανάστασης στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία και η πρόσληψή της από τον κόσμο των Βαλκανίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play