Πότε βγαίνουμε στις αγορές;

Πότε βγαίνουμε στις αγορές;
Η κυβέρνηση επιθυμεί δοκιμαστική έξοδο το 2017, αλλά τα μηνύματα από τους ξένους επενδυτές είναι αρνητικά. "Κλειδί" η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και η ρύθμιση του χρέους.

Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του χθες πρωθυπουργού στη Βουλή, αλλά και αρκετές άλλες το τελευταίο διάστημα, έχει θέσει ως στόχο την έξοδο της Ελλάδας στην αγορά ομολόγων, έστω και δοκιμαστική, το 2017.

Σε όλες τις τοποθετήσεις του, βέβαια, ο πρωθυπουργός συνέδεσε την έξοδο στις αγορές με την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που με τη σειρά της μπορεί να έρθει μόνο, όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και φθάσουμε σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.

Ακόμη κι αν επαληθευθούν όλα τα καλά στοιχεία ενός τέτοιου σεναρίου, θα πρέπει να υποδεχθούμε με μεγάλο σκεπτικισμό κάθε αναφορά σε έξοδο στις αγορές τόσο σύντομα.

Γιατί, πολύ απλά, δεν πρόκειται για μια πραγματική έξοδο στις αγορές, δηλαδή για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει πλήρως τις δανειακέςανάγκες, έστω σε κάποιο σημαντικό βαθμό, με ιδιωτικά κεφάλαια.

Στην πραγματικότητα, θα πρόκειται για μια δοκιμαστική διάθεση ομολόγων μικρής αξίας, τα οποία απορροφήσουν και, με τη σειρά της, θα τα αγοράσει η ΕΚΤ, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.Σε ένα καλό σενάριο την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017 η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές με την έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου ζητώντας 2 με 3 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

Αν όλα πάνε κατ΄ ευχήν τον Δεκέμβριο η ΕΚΤ θα κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και οι αγορές θα ξεκινήσουν από τις αρχές του 2017.

Ωστόσο για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει, μεταξύ των άλλων ολοκληρωθεί η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ η οποία θα ανακοινωθεί τέλη Νοεμβρίου του 2016.

Πάντως το ΔΝΤ με βάση τις σημερινές παραδοχές δεν μπορεί να καταλήξει σε θετική έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η ΕΚΤ ως γνωστό κατέχει ήδη ελληνικά ομόλογα από το 2012 περίπου 25 δισ. και εκ των πραγμάτων μπορεί να αγορά περί τα 4 με 5 δισ. ευρώ.

Για να αγοράσει τα ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ αυτό θα σημαίνει ότι εμπιστεύεται την Ελλάδα με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί μία έξοδος, εστω και μικρή στις αγορές.

Τα μηνύματα από το Λονδίνο

Όμως, τα μηνύματα που φθάνουν στην Αθήνα από το χρηματοπιστωτικό κέντρο του Λονδίνου γίνονται όλο και πιο δυσάρεστα για την κυβέρνηση, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση και την επάρκεια να εφαρμόσει με ταχείς ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις του τρίτου μνημονίου και ότι ίσως χρειαστεί νέα κυβερνητική αλλαγή για να γίνει η Ελλάδα χώρα που θα προσφέρει ευκαιρίες και θα προσελκύσει κεφάλαια.

Ο δρόμος μέχρι να επανέλθουμε εκεί όπου βρισκόμαστε ως τις αρχές του 2010, δηλαδή στην κάλυψη των δανειακών αναγκών από την αγορά ομολόγων, είναι μακρύς και δύσβατος.

Χρειάζεται πρώτα να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα του μνημονίου, να ελαφρυνθεί σημαντικά το χρέος για να φθάσουμε, καλώς εχόντων των πραγμάτων με τη λήξη του προγράμματος, στην πραγματική επάνοδο στις αγορές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play