Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books
Ποιος είναι ο σκοπός της ζωής μας; Ποιο είναι το κλειδί για την ευτυχία που διαρκεί; Απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν εδώ και αιώνες τους ανθρώπους, επιχειρεί να δώσει ο ινδουιστής μοναχός Gaur Gopal Das μέσα από το βιβλίο του «Τα υπέροχα μυστικά της ζωής – Πώς να βρεις ισορροπία και νόημα στη ζωή σου», απόσπασμα του οποίου προδημοσιεύει σήμερα το protothema.gr, που θα κυκλοφορήσει σύντομα στα ελληνικά από τις εκδόσεις Key Books.
O ινδουιστής μοναχός οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, δίνει κατευθύνσεις σχετικά με το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις της ζωής, είτε αυτές αφορούν σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ αποκαλύπτει, παράλληλα, πώς με τη στάση ζωής του μπορεί κανείς να συντελέσει στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο δίκαιου και πιο ανθρώπινου κόσμου.
Όλα αυτά προκύπτουν μέσα από μια ειλικρινή και ουσιαστική συζήτηση δύο ανδρών με διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο αλλά με κοινές αγωνίες σχετικά την ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης τα εμπόδια που εμφανίζονται στον δρόμο προς την ανεύρεσή της, όπως είναι το στρες της σύγχρονης ζωής, η
οικονομική ανασφάλεια και οι δυσκολίες στις σχέσεις.
Ο Gaur Gopal Das είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανά τον κόσμο κυρίως χάρη στις ενδιαφέρουσες ομιλίες του και το μοίρασμα των εμπειριών και των ιδεών του τα οποία επικοινωνούνται συστηματικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι στα λόγια του βρίσκουν καταφύγιο αλλά και λύσεις εκατομμύρια ανθρώπων από κάθε γωνιά της γης.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
«Έχετε ζήσει ποτέ τους μουσώνες στην Ινδία; Κατά τη διάρκεια των μουσώνων έχουμε τις πιο ισχυρές και πιο βροντερές καταιγίδες. Αν η δυνατή βροχή σάς πετύχει έξω, είναι αδύνατο να μείνετε στεγνοί. Με τον ίδιο τρόπο είναι αδύνατο να ξεφύγετε και από τις προκλήσεις και τις άσχημες καταστάσεις του κόσμου.
Το αίσθημα της ηρεμίας, της χαράς και της ικανοποίησης δεν το πετυχαίνει κανείς αποφεύγοντας τις προκλήσεις της ζωής, αλλά βρίσκοντας τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αυτές για να ζει τη ζωή που θέλει να ζει.
Ο Άλντους Χάξλεϊ είπε: «Εμπειρία δεν είναι όσα συμβαίνουν στον άνθρωπο, αλλά τι κάνει ο άνθρωπος με όσα του συμβαίνουν». Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε που κάνει όλη τη διαφορά. Εάν υπάρχει κάτι που είναι πολυτιμότερο από όλα τα αγαθά και που μπορεί να μετασχηματίσει εντελώς τη ζωή μας, αυτό είναι η ελεύθερη βούληση. Εμείς είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας μας. Οι προκλήσεις και οι δυσκολίες μπορεί να πέφτουν πάνω μας, όπως οι βροχές των μουσώνων πέφτουν στο κεφάλι μας. Ούτε τις αναζητούμε, ούτε τις προκαλούμε. Απλώς έρχονται στον δρόμο μας. Πρέπει να επιλέγουμε πώς θα τις αντιμετωπίζουμε.
Η ευτυχία δεν έρχεται αυτόματα. Από μικρή ηλικία εκπαιδευόμαστε μεθοδικά σε διάφορα πεδία και σε διάφορους τομείς, αλλά, συνήθως, το κεφάλαιο της ευτυχίας δεν υπάρχει στα σχολικά βιβλία. Το να ζει κανείς μια χαρούμενη ζωή με ακεραιότητα και ισορροπία είναι ένα από τα υπέροχα μυστικά της ζωής, το οποίο αποκαλύπτεται στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Πρόκειται για απλές αρχές που μπορεί ο καθένας να εφαρμόσει για να βιώσει ένα αίσθημα ικανοποίησης.
Νιώθετε ποτέ ευέξαπτοι ή απογοητευμένοι; Νιώθετε ποτέ ότι η ζωή δεν τα φέρνει όπως θα θέλατε; Νιώθετε ποτέ ότι υπάρχει ένα βασικό κομμάτι της ζωής σας που απαιτεί την προσοχή σας; Εάν η απάντηση σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι «ναι», τότε αυτό ίσως είναι ένα σημάδι ότι η ζωή σας έχει χάσει την ισορροπία της. Το μυστικό της ζωής είναι η εύρεση της ισορροπίας: όχι υπερβολές, όχι ελλείψεις. Όπως τα αυτοκίνητα ισορροπούν σε τέσσερις τροχούς, έτσι και εμείς πρέπει να ισορροπήσουμε τους τέσσερις σημαντικούς τομείς της ζωής μας: την ερωτική μας ζωή, τις σχέσεις μας, την επαγγελματική μας ζωή και τη συνεισφορά μας στην κοινωνία.
Η ισορροπία σε εξωτερικό επίπεδο αφορά την ευθυγράμμιση των τροχών. Ισορροπία είναι η προσαρμογή των προτεραιοτήτων μας βάσει των αναγκών της εκάστοτε στιγμής και η εστίαση της προσοχής μας στον τροχό που έχει χάσει την ευθυγράμμισή του. Σε κάποιες φάσεις της ζωής μας μπορεί να πρέπει να εστιάσουμε περισσότερο στην επαγγελματική μας ζωή σε σχέση με την προσωπική μας ζωή. Έχετε νιώσει ποτέ την επιθυμία να περάσετε χρόνο με κάποιον που πρέπει να προλάβει μια προθεσμία στη δουλειά του; Είναι αδύνατον. Το άτομο αυτό είναι πάρα πολύ απασχολημένο με την επίτευξη του στόχου του.
Άλλες φορές, η προσωπική μας ζωή μπορεί να έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων τομέων. Έχετε ποτέ ζητήσει από ένα ζευγάρι δύο ανθρώπων που οργανώνουν τον γάμο τους να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στην εργασία τους; Το αίτημα αυτό θα ήταν παράλογο, καθώς οι άνθρωποι αυτοί σχεδιάζουν μία από τις σημαντικότερες μέρες της ζωής τους. Αγαπητοί φίλοι, πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να προσαρμόσουμε τις προτεραιότητές μας για να ευθυγραμμίσουμε τους τροχούς μας.
Ωστόσο, μια βαθύτερη πτυχή της ισορροπίας που αφορά το μέσα μας είναι η στάση μας και οι αξίες που εξερευνούμε στις διάφορες ενότητες αυτού του βιβλίου. Αυτή η στάση είναι σαν τον αέρα στα λάστιχα του αυτοκινήτου. Εάν τα λάστιχα δεν έχουν τη σωστή πίεση, μπορεί να τρυπήσουν, και αυτό μπορεί να μας εμποδίσει να φτάσουμε στον προορισμό μας. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να δούμε τις εσωτερικές πτυχές της ισορροπίας. Εάν οι εξωτερικές αρχές της ισορροπίας είναι η προσαρμογή και η ευθυγράμμιση, τότε οι εσωτερικές αρχές είναι η στάση μας και οι αξίες μας.
Καθώς βρίσκουμε ισορροπία εξωτερικά και εσωτερικά, το να μην αφήσουμε ποτέ το τιμόνι, την πνευματικότητά μας, είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μας. Εάν όλοι οι τροχοί είναι σωστά ευθυγραμμισμένοι και αν η πίεση του αέρα στα λάστιχα είναι η ιδανική, αλλά τα χέρια μας δεν είναι στο τιμόνι, ίσως να μην μπορέσουμε να φτάσουμε στον προορισμό μας.
Ο Βούδας είπε: «Όπως ένα κερί δεν καίει χωρίς φωτιά, έτσι και εμείς δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πνευματική ζωή». Η πνευματικότητα, όποια γνήσια μορφή και αν έχει η άσκησή της, δημιουργεί το αίσθημα του σκοπού στη ζωή μας και μας προσφέρει έναν προορισμό στον οποίο αξίζει να φτάσουμε.
Κατά καιρούς μπορεί να νιώθουμε κενοί ή χαμένοι ή να βιώνουμε μια υπαρξιακή κρίση. Μπορεί να αισθανόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε πού μας πάει η ζωή μας. Τότε είναι που πρέπει να κρατήσουμε το τιμόνι της πνευματικότητας γερά και να επιμείνουμε.
Η ζωή είναι ένα ταξίδι. Ωστόσο, αν μπορέσουμε να μάθουμε από τα λάθη και τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζουν οι άλλοι, θα κατορθώσουμε να κάνουμε το δικό μας ταξίδι αξιόλογο και ευχάριστο. Κατά τη διάρκεια της συγγραφής του βιβλίου, συνειδητοποίησα ότι το γράψιμο είναι πολύ πιο δύσκολο από τις ομιλίες, αλλά συμβιβάστηκα και με το γεγονός ότι, αν μπορώ να δώσω κάποιο νόημα στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου, είμαι πρόθυμος να αντιμετωπίσω αυτή την πρόκληση. Το μόνο που εύχομαι είναι να ευλογηθεί από τον Θεό για να φέρει μια θετική αλλαγή στη ζωή των αναγνωστών.»
Αναστασία Κουκά/protothema.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας