Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει απόψε σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη

Μεγάλος αστεροειδής θα περάσει απόψε σε απόσταση ασφαλείας από τη Γη

Πηγή: Unsplash

O αστεροειδής θα περάσει από απόσταση 4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 12 φορές την απόσταση Γης-Σελήνης

Την κοντινότερη προσέγγιση του στη Γη εδώ και τέσσερις αιώνες θα πραγματοποιήσει σε λίγες ώρες (στις 02:46 της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ο αστεροειδής «2005 ΥΥ128», διαμέτρου 580 έως 1.300 μέτρων.

Ο πλανήτης μας, ευτυχώς, θα παραμείνει ασφαλής, καθώς ο μεγάλος αυτός διαστημικός βράχος θα περάσει από απόσταση 4,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 12 φορές την απόσταση ΓηςΣελήνης.

Ο αστεροειδής είχε ανακαλυφθεί το 2005 από Αμερικανούς αστρονόμους, οι οποίοι κατά τα τελευταία 17 χρόνια έχουν μελετήσει την τροχιά του με υψηλή ακρίβεια, αν και υπάρχει μια αβεβαιότητα για το ακριβές μέγεθός του. Η διάμετρός του υπολογίζεται ότι είναι μεταξύ των 580 μέτρων και 1,3 χλμ.

Σε κάθε περίπτωση, ο 2005 YY128 ανήκει στην κατηγορία των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών, χαρακτηρισμός που δίνεται σε διαστημικούς βράχους τουλάχιστον 140 μέτρων που πλησιάζουν σε απόσταση μικρότερη των 0,05 αστρονομικών μονάδων (μια τέτοια μονάδα είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου ή περίπου 150 εκατ. χλμ).

Συνεπώς, αν χτυπούσε τη Γη ο συγκεκριμένος αστεροειδής, θα προκαλούσε ανυπολόγιστη καταστροφή. Υπολογίζεται ότι τα διαστημικά αντικείμενα με διάμετρο από 140 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές από τοπικό επίπεδο έως και σε ολόκληρες ηπείρους, σκοτώνοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Ενας αστεροειδής με διάμετρο μεγαλύτερη του χιλιομέτρου μπορεί να προκαλέσει γεωλογικά και κλιματικά φαινόμενα (ακόμα και την εξαφάνιση ειδών) σε παγκόσμια κλίμακα.

Η αμερικανική (NASA) και άλλες διαστημικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι έχουν ανιχνεύσει τουλάχιστον το 95% των αστεροειδών διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου που πλησιάζουν τη Γη σε απόσταση τουλάχιστον 50 εκατ. χλμ. Μέχρι σήμερα κανένας δεν συνιστά απειλή για το προβλέψιμο μέλλον, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των τροχιών τους.

Με πληροφορίες από Space

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play