ΚΑΠ: Τα τομεακά προγράμματα που «τρέχουν» τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027

ΚΑΠ: Τα τομεακά προγράμματα που «τρέχουν» τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027

Πηγή: ALTERLIFE

Συνολικά τέσσερα τομεακά προγράμματα για τα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, το μέλι και τον οίνο εντάσσονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας με συνολικό προϋπολογισμό τα 220,23 εκατ. ευρώ.

Υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων και με στόχο την αλλαγή της παραγωγικής κουλτούρας, τα τομεακά προγράμματα που «τρέχουν» τη νέα προγραμματική περίοδο 2023-2027 στο πλαίσιο της ΚΑΠ περιλαμβάνουν νέες υποχρεώσεις αλλά και κίνητρα για τους αγρότες.

Συνολικά τέσσερα τομεακά προγράμματα για τα φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά, το μέλι και τον οίνο εντάσσονται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας με συνολικό προϋπολογισμό τα 220,23 εκατ. ευρώ.

Όπως όλες οι παρεμβάσεις και δράσεις που εντάσσονται στη νέα ΚΑΠ, έτσι και στα τομεακά προγράμματα τίθενται ειδικοί στόχοι, οι οποίοι ενσωματώνουν την περιβαλλοντική, την κλιματική και την κοινωική διάσταση της γεωργίας,

Η σημαντικότερη διαφορά με την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής των τομεακών προγραμμάτων έγκειται στην υποχρέωση της τήρησης των υποχρεώσεων για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση που διέπουν το σύνολο των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου.

Ο κλάδος των φρούτων και λαχανικών αποτελεί τον δυναμικότερο της φυτικής παραγωγής, παράγοντας το 40% της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της ελληνικής γεωργίας, ενώ καλύπτει το 8% της καλλιεργούμενης γεωργικής γης. Οι καλλιέργειες κηπευτικών καλύπτουν το 2% των καλλιεργούμενων εκτάσεων της χώρας, ενώ οι καλλιέργειες φρούτων (εσπεριδοειδή, πυρηνόκαρπα, οπωροφόρα) το 5%.

Τα χρηματοδοτικά κονδύλια (δαπάνη της Ένωσης) του τομεακού προγράμματος φρούτων και λαχανικών είναι ύψους 50 εκατ. ευρώ για τη προγραμματική περίοδο 2023 – 2027.

Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών, μπορούν να περιλαμβάνουν επενδυτικές παρεμβάσεις, συμβουλευτικές υπηρεσίες, κατάρτιση, ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών, συστήματα ποιότητας, συστήματα ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης, αλλά και παρεμβάσεις απόσυρσης από την αγορά για δωρεάν διανομή ή άλλον προορισμό

Ελαιόλαδο και Επιτραπέζια ελιά

Η αύξηση της προστιθέμενης αξίας του ελληνικού ελαιόλαδου και η μείωση της απόκλισης, που παρατηρείται στην τιμή που απολαμβάνει ο Έλληνας παραγωγός, η αντιμετώπιση των προκλήσεων που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, οι επιπτώσεις της οποίας στην αγροτική παραγωγή αναμένεται να είναι οξύτερες συνθέτουν το πλέγμα των στόχων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στο τομέα Ελιάς – Ελαιόλαδου, που θα εξυπηρετηθούν μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων.

Τα χρηματοδοτικά κονδύλια (δαπάνη της Ένωσης) του τομεακού προγράμματος είναι ύψους 47,51 εκατ. ευρώ για τη προγραμματική περίοδο 2023 – 2027.

Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επενδυτικές παρεμβάσεις, συστήματα ποιότητας, ιχνηλασιμότητας και πιστοποίησης καθώς και την επαναφύτευση ελαιώνων.

Να σημειωθεί ότι ως Οργανώσεις Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) όλες οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις οργανώσεων παραγωγών που υποβάλλουν πρόγραμμα εργασίας και που έχουν κατ’ ελάχιστον κύκλο εργασιών αξία παραγωγής ελιάς, ελαιολάδου και λοιπών σχετιζόμενων προϊόντων κατ’ ελάχιστον 800.000.

Για ΟΕΦ που δραστηριοποιούνται στις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων και σε νησιά των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Αττικής ο κατ’ ελάχιστον κύκλος εργασιών αξίας παραγωγής ελιάς, ελαιολάδου ορίζεται στο ποσό των 300.000 ευρώ.

Μέλι Το ποσό των 30,59 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στο τομεακό πρόγραμμα μελιού, το οποίο μεταξύ άλλων στοχεύει στην αναβάθμιση της αξίας του προϊόντος, την αντιμετώπιση εχθρών και ασθενειών μελισσών, τον εξορθολογισμό της εποχιακής μετακίνησης των μελισσοσμηνών, την έρευνα κ.ά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play