Αναδρομικά για συνταξιούχους έρχονται τον Μαρτίου – Ποιοι θα τις λάβουν νωρίτερα

Αναδρομικά για συνταξιούχους έρχονται τον Μαρτίου – Ποιοι θα τις λάβουν νωρίτερα

Πηγή: Αρχείου

. Μια ομάδα που πλήττεται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, χωρίς δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος της.

Ένα νέο πακέτο μέτρο στήριξης ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα προσφέρει τέσσερις παροχές για τους συνταξιούχους, οι οποίες θα δοθούν το προσεχές διάστημα

Καθώς διαμορφώνεται σταδιακά η δέσμη των νέων μέτρων, η οποία και θα «κλειδώσει» στις λεπτομέρειές της εντός του Φεβρουαρίου, όταν και θα ξεκαθαρίζει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος, φαίνεται πως το βάρος του οικονομικού επιτελείου πέφτει στην ομάδα των συνταξιούχων. Μια ομάδα που πλήττεται από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, χωρίς δυνατότητα αύξησης του εισοδήματος της.

Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι βρίσκεται μια βεντάλια διαφορετικών μέτρων που είτε προορίζονται αποκλειστικά για τους συνταξιούχους είτε απευθύνονται στον γενικό πληθυσμό και τους καλύπτουν, με το ένα μέτρο να συμπληρώνει το άλλο, ώστε στο τέλος όλοι – και τα 2,6 εκατομμύρια των συνταξιούχων – να πάρουν κάτι: Η προκαταβολή για την επικουρική σύνταξη, η πιθανή επιταγή ακρίβειας, το επίδομα προσωπικής διαφοράς για όσους δεν έλαβαν αυξήσεις στις συντάξεις και το market pass. Και στο βάθος τα σενάρια για αναδρομικά σε όλους από επικουρικές και Δώρα σε ετήσιες δόσεις…

Εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Η πρώτη παροχή αφορά στην χορήγηση προκαταβολής και για τις εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις. Δικαιούχοι είναι περίπου 40.000 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν λάβει την κύρια σύνταξη και περιμένουν μήνες η και χρόνια για την απονομή της επικουρικής.

Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν έως τις 15 Μαρτίου αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν την 1η Ιουλίου 2022).

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2016, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 7 χρόνια αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 8.400 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται. Συνταξιούχος υπέβαλλε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2022, έχει πάρει την κύρια σύνταξη του και περιμένει την επικουρική. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 είναι 12 μήνες αναμονής. Θα λάβει τώρα τον Μάρτιο αναδρομικά 1.200 ευρώ. Όταν βγει η σύνταξη του το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί με τα αναδρομικά που ούτως ή άλλως δικαιούται. «Επιταγής ακρίβειας» του Πάσχα Προβάδισμα στην υλοποίηση των μέτρων στήριξης έχει η χορήγηση ενός έκτακτου επιδόματος, εν είδει «επιταγής ακρίβειας», πριν από το Πάσχα.

Οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύριο πολίτες, μεταξύ των οποίων θα περιλαμβάνονται – εκτός από τους χαμηλοσυνταξιούχους – οικογένειες χαμηλόμισθων, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες, και δικαιούχοι του Ελάχιστου.

Μπόνους προσωπικής διαφοράς Οι δικαιούχοι του μπόνους που εξετάζεται (και αυτό πιθανότατα ύψους 300 ευρώ) να δοθεί πριν από το Πάσχα, είναι τουλάχιστον 140.000 συνταξιούχοι, 5,5% του συνόλου των συνταξιούχων, οι οποίοι:

Δεν έλαβαν καμία αύξηση αυτές τις ημέρες καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 – 1.000 ευρώ. Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης. Το μόνο τους όφελος ήταν η λογιστική μείωση της προσωπικής διαφοράς με στόχο να ανοίξει ο δρόμος των αυξήσεων και γι αυτούς στο μέλλον.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι πως η βάση αυτή των δικαιούχων θα διευρυνθεί, ώστε να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 300.000. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ομάδες που εξετάζεται να ενταχθούν είναι:

όσοι είχαν πολύ μικρή αύξηση, για παράδειγμα έως 5 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης όσοι πήραν πολύ μικρές αυξήσεις κάτω από το 7,75% επειδή είχαν προσωπική διαφορά που συρρικνώθηκε λογιστικά και τους επέτρεψε να λάβουν μια μικρή αύξηση. Υπάρχει μια δεξαμενή 300.000 συνταξιούχων που «έσβησαν» την προσωπική τους διαφορά και πήραν «ψαλιδισμένες» αυξήσεις στην τσέπη μικρότερες από 7,75%..

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play