To ελληνικό δημόσιο στην εποχή του Internet of Things

To ελληνικό δημόσιο στην εποχή του Internet of Things

Πηγή: pixabay - EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ - pixabay - pixabay - pixabay

Το πρώτο τμήμα του νομοσχεδίου αφορά τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης από φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της δημόσιας διοίκησης απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο.

Η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και του Internet of Things, μέσω του σχετικού νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε, πριν από μερικούς μήνες, στη Βουλή.

Το δεύτερο μέρος αφορά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι τεχνολογίες του Internet of Things, των drones, του blockchain και της τρισδιάστατης εκτύπωσης, τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το τρίτο μέρος αφορά την εφαρμογή του “Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών” σε επιμέρους τομείς που αποσκοπούν στην περαιτέρω απλούστευση διαδικασιών του δημόσιου τομέα, καθώς και ρυθμίσεις που στοχεύουν στην εδραίωση του ψηφιακού μετασχηματισμού και στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων.

Το ΙοΤ εισέρχεται στο Δημόσιο

Με το νομοσχέδιο εισάγεται για πρώτη φορά ρυθμιστικό πλαίσιο για την αξιοποίηση των κυριότερων τεχνολογιών, που αναδύονται μέσω της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Συγκεκριμένα, εισάγονται ρυθμίσεις για τη διαφανή και ασφαλή λειτουργία των συσκευών τεχνολογίας του Internet of Things από φορείς κρίσιμων υποδομών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το εν λόγω υπουργείο ανακοίνωσε το “Γενικό Περίγραμμα για την Εθνική Στρατηγική Συστημάτων για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων” (IoT), απευθύνοντας αίτημα για πληροφορίες / προτάσεις στους συσχετιζόμενους φορείς έως τις 3 Μαρτίου.

Το αίτημα αυτό, όπως αναφέρεται, στοχεύει στη συλλογή πληροφορίας (RFI) σε ειδικούς και ενδιαφερόμενους του κλάδου, προκειμένου να συλλεχθούν πληροφορίες σχετικά με τις βέλτιστες πρακτικές και τεχνολογίες που είναι διαθέσιμες στην αγορά.

Σκοπός του RFI είναι η απόκτηση γνώσεων για την τρέχουσα κατάσταση του “Διαδικτύου των Πραγμάτων”, συμπεριλαμβανομένων των κανονισμών, των μέτρων ασφαλείας και των τεχνολογικών εξελίξεων.

Αναλυτικότερα, το αίτημα για πληροφορίες (RFI) προσκαλεί εταιρείες, ερευνητικούς οργανισμούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη που έχουν εμπειρία στους ακόλουθους τομείς:

Πολιτική και Κανονισμοί (για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για  την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνολογίας IoT, προώθηση της προστασίας και της ασφάλειας των δεδομένων).

Έρευνα και Ανάπτυξη (αύξηση της χρηματοδότησης για ακαδημαϊκή έρευνα, αύξηση της χρηματοδότησης για εταιρείες που εργάζονται σε έργα IoT, ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ της βιομηχανίας και των ακαδημαϊκών για την  προώθηση της καινοτομίας).

Ανάπτυξη Ανθρώπινου Κεφαλαίου (ανάπτυξη προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για να βοηθήσει τους πολίτες να  αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να εργαστούν με τεχνολογίες IoT, ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών σε έργα και πρωτοβουλίες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων).

Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα (παροχή φορολογικών κινήτρων ή άλλων μορφών οικονομικής βοήθειας σε εταιρείες που  εργάζονται σε έργα IoT, ενθάρρυνση της δημιουργίας θερμοκοιτίδων και επιταχυντών για νεοσύστατες επιχειρήσεις  που σχετίζονται με το IoT).

Απόρρητο και ασφάλεια (ανάπτυξη ισχυρών μέτρων προστασίας δεδομένων και ασφάλειας για την αποθήκευση, τη  διαχείριση και τη χρήση δεδομένων, ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη του “Διαδικτύου των Πραγμάτων”, συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς για τον καθορισμό προτύπων για την προστασία της ιδιωτικότητας).

Φώτης Φωτεινός/Capital.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play