Oδικός χάρτης για τις εκλογές

Oδικός χάρτης για τις εκλογές
Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι οι παράγοντες που θα καθορίσουν την ακριβή ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες της Άνοιξης…

Αφού οι αλλεπάλληλες διαψεύσεις των σεναριογράφων, αναλυτών και δημοσιολογούντων για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν στάθηκαν ικανές να τους πείσουν για την ειλικρίνεια των πρωθυπουργικών δεσμεύσεων ως προς το χρόνο των εκλογών –αλλά και για το εκλογικό σύστημα- τώρα,  η ίδια η πορεία των πραγμάτων υποχρεώνει να ανασυγκροτηθούν και να εστιάσουν στα πραγματικά σοβαρά και τα διακυβεύματα της κάλπης.

Όταν ο Πρωθυπουργός δηλώνει «εκλογές στο τέλος της Άνοιξης του 2023», είναι ξεκάθαρος. Και ως προς τις προθέσεις και ως προς το χρόνο. Διότι ημερολογιακώς, όντως η Άνοιξη του 2023 καλύπτει ένα μεγάλο τρίμηνο από την 20η Μαρτίου έως το θερινό ηλιοστάσιο της 21ης Ιουνίου. Το να πει κάποιος ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής θα στηθούν ανάμεσα σ αυτό το διάστημα δεν θεωρείται μεγάλο ρίσκο. Ασχέτως, αν τελευταία διατυπώνονται κάποιες απόψεις για πλήρη εξάντληση της τετραετίας, ακόμη και δε και των συνταγματικά προβλεπομένων ορίων μιας διακυβέρνησης.

Το απρόβλεπτο

Στην παρούσα συγκυρία υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος παράγοντας που καθιστά επισφαλή, όχι μόνο κάθε απόφαση, αλλά ακόμη και πρόβλεψη για το χρόνο των εκλογών. Κι ασφαλώς δεν αναφερόμαστε γενικά στο «απρόβλεπτο», το οποίο  παραμένει ο «νούμερο 1» παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις. Υπάρχουν τόσες πηγές που μπορεί να προκαλέσουν οποιαδήποτε απρόβλεπτη εξέλιξη, η οποία με τη σειρά της μπορεί να υποχρεώσει σε απρόβλεπτες αποφάσεις και ανατροπές σχεδίων και σχεδιασμών.

Και μιλώντας για απρόβλεπτο, προφανώς, δεν αναφερόμαστε στις πολεμικές εξελίξεις στην Ουκρανία, οι οποίες πλέον έχουν ενταχθείς στους πολιτικούς σχεδιασμούς ως στοιχείο αναμενόμενου ρίσκου…

Βεβαίως, απρόβλεπτο, δεν είναι γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με την Τουρκία. Παρά το…απρόβλεπτο των αντιδράσεων και της συμπεριφοράς του Ταγίπ Ερντογάν, η Ελληνική κυβέρνηση, πλέον αναμένει τα πάντα από τον Τούρκο πρόεδρο: από την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού, μέχρι την προπαρασκευή και δημιουργία «γεγονότος» το οποίο θα προκαλέσει μια (λανθασμένη, βεβιασμένη) κίνηση  της Ελλάδας, που θα χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία ως άλλοθι επέμβασης: διπλωματικής, πολιτικής ή και επιχειρησιακής. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η, όπως πλέον όλα εκεί κατατείνουν, απόπειρα δημιουργία επεισοδίου στη νησίδα του Έβρου, καθώς η Ελληνική πλευρά επιχειρήθηκε να πιεστεί για να επιχειρήσει σε εδάφη εκτός της Επικράτειάς της…

Δεύτερος παράγοντας

 Το ζήτημα της Τουρκίας, αποτελεί το δεύτερο αυτόνομο παράγοντα που θα κρίνει την ημερομηνία των Ελληνικών εκλογών. Ταυτόχρονα είναι και ο παράγοντας με τη μεγαλύτερη…επισφάλεια αυτό το διάστημα.

Είναι πρόδηλο ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα επέλεγε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, αν δεν έχει αποκρυσταλλωθεί το πολιτικό τοπίο στη γειτονική χώρα η οποία επίσης πρέπει –υπό κανονικές συνθήκες μέχρι τον Ιούνιο του 2023- να πάει σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί του κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, απεκάλυψε προ ημερών ότι εκλογές θα γίνουν στις 18 Ιουνίου κατά τα προβλεπόμενα, κι όχι πιο νωρίς όπως ζητά η αντιπολίτευση. Βεβαίως, το ένα ζήτημα είναι πόση αξιοπιστία μπορεί να έχουν τα λόγια Μπαχτσελί, ενώ ένα άλλο ζήτημα είναι ότι ο Ερντογάν, ακόμη δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, ως προς το χρόνο εκλογών. Κι αυτό, αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς έχει ψηφίσει αλλαγές στο Σύνταγμα  οι οποίες  προβλέπουν αναβολή εκλογών σε περίπτωση πολέμου ή εσωτερικής κρίσης…

Μια παράμετρος που αφορά στην Τουρκία και υπολογίζει το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτή, αλλά δεν είναι η μόνη. Εξαιτίας μάλιστα αυτών των «εκκρεμοτήτων», ο Πρωθυπουργός έχει πολλάκις εκφράσει την ανησυχία του στους  στενούς του συνεργάτες για το…διάστημα ανάμεσα στις δυο ελληνικές κάλπες. Διότι μην ξεχνάμε ότι ανάμεσα στην κάλπη της απλής αναλογικής –η οποία προφανώς δεν θα αναδείξει κυβέρνηση- και την επόμενη της ενισχυμένη αναλογικής, θα μεσολαβήσει ένα διάστημα, τουλάχιστον 30-40 ημερών κατά το οποίο τη διακυβέρνηση θα την ασκεί υπηρεσιακή κυβέρνηση. Είναι εύλογο, να θέλει ο Πρωθυπουργός –αλλά κανονικά θα έπρεπε και όλα τα κόμματα να σκέπτονται το ίδιο- αυτή η κυβέρνηση να μην κληθεί να διαχειριστεί το βάρος οποιασδήποτε κρίσης…

Ολοκλήρωση των παρεμβάσεων

Τρίτος παράγοντας –μετά τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία- που θα καθορίσει την ακριβή ημερομηνία της πρώτης κάλπης είναι η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων σε μισθούς, συντάξεις και των πακέτων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του pagenews.gr ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει το σλόγκαν: «το είπαμε, το κάναμε», όχι μόνο ως επικοινωνιακό εύρημα, αλλά ως ουσιαστικό επιχείρημα. Δηλαδή, στο ιδανικό σενάριο, θα ήθελε κατά την προεκλογική περίοδο να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι παρεμβάσεις και να μπορεί να πει: αφενός πως όσα υποσχέθηκε η ΝΔ –και παρά τις κρίσεις- έγιναν, αφετέρου όσα θα λέγονται προεκλογικά, δεν θα αποτελούν υποσχέσεις, αλλά το σχέδιο της επόμενης τετραετίας, καθώς το πλάνο 2019-2023, υπηρετήθηκε με «συνέπεια». Και μπροστά τους πολίτες θα παρουσιαστεί το σχέδιο για τη «συνέχεια» που θα φέρει τη «σταθερότητα».  Είναι οι τρείς λέξεις-κλειδιά στην εκστρατεία της ΝΔ…

Πάσχα και σχολεία

Τέταρτος παράγοντας είναι ο…κοινωνικός: δηλαδή ο συνδυασμός λήξης μαθημάτων σχολείων, εξετάσεων και Πάσχα! Μην φανεί περίεργο, αλλά ο σχεδιασμός, οφείλει να συνυπολογίσει και αυτούς τους παράγοντες.

Ποια είναι τα ακλόνητα δεδομένα:

  • Πάσχα θα έχουμε 16 Απριλίου.
  • Λήξη μαθημάτων: στα Γυμνάσια 30 Μαΐου, στα Λύκεια 19 Μαΐου.
  • Εξετάσεις στα Γυμνάσια μέχρι 15 Ιουνίου, στα Λύκεια ενδοσχολικές για Γ Λυκείου 22/5 έως 30/5 και Α-Β Λυκείου 22/5 έως 15/6
  • Πανελλαδικές εξετάσεις: αρχίζουν 2/6 και τελειώνουν 12/6, ενώ τα ειδικά μαθήματα ολοκληρώνονται 29 Ιουνίου.

Απ΄όλα τα παραπάνω μοιάζει μάλλον δύσκολο οργανωτικά να στηθούν και να ξεστηθούν κάλπες σε σχολεία μέσα σ ένα Σαββατοκύριακο, ή να διαταραχθεί η σταθερότητα των μαθητών.  Άρα φαντάζει δύσκολο να γίνουν εκλογές στο διάστημα από 21 Μαΐου έως 18 Ιουνίου.

Κρίσιμες ημερομηνίες

Παράλληλα, και με δεδομένη τη βαρύτητα που δίνει η ΝΔ στην πρώτη κάλπη –που τη θεωρεί και τελική- και για την οποία θα δώσει τον υπέρ πάντων αγώνα, η μια λογική άποψη λέει ότι –δοθέντος ότι Πάσχα έχουμε στις 16 Απριλίου- η ημερομηνία εκλογών θα πρέπει να είναι όσο το δυνατό πιο μακριά από το Πάσχα, διότι –για παράδειγμα- ένας αναποφάσιστος, ή δυσαρεστημένος ψηφοφόρος, ο οποίος θα πάει το Πάσχα στο χωριό του, δεν θα έχει κανέναν απολύτως κίνητρο –αντιθέτως θα έχει αρκετά οικονομικά αντικίνητρα- να ξαναπάει σε μια εβδομάδα για να ψηφίσει σε μια διαδικασία που ξέρει ότι θα επαναληφθεί σ ένα μήνα. Και υπάρχει η δευτερη λογική άποψη που αποσυνδέει/συνδέει Πάσχα και εκλογές!

Εστι,  οι  πλέον καχύποπτοι, πάντως, έχουν ήδη αρχίζει να στοιχηματίζουν για εκλογές, είτε την Κυριακή 9 Απριλίου –Κυριακή των Βαίων, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα δηλαδή…και να παραταθεί η παραμονή στο χωριό!- είτε 7, ή 14 Μαΐου. Οι δυο τελευταίες ημερομηνίες μπορεί να οδηγήσουν σε επαναληπτικές τέλη Ιουνίου, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξετάσεις σε όλα τα σχολεία…

Όμως, για να φθάσουμε στις κάλπες, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι κυβερνητικές παρεμβάσεις και να μπορεί η ΝΔ, όποτε προκηρυχθούν εκλογές, να έχει να παρουσιάσει ένα συγκροτημένο και πειστικό αφήγημα

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play