Ακόμα μια πειρατική τουρκική κίνηση που θα καταλήξει στα σκουπίδια ή στον πάτο της θάλασσας

Ακόμα μια πειρατική τουρκική κίνηση που θα καταλήξει στα σκουπίδια ή στον πάτο της θάλασσας

Πηγή: twitter mevlut tsavusoglou/japantimes/1lurer

Ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο pagenews.gr ότι η νέα πειρατική κίνηση της άγκυρας στη Λιβύη ήταν αναμενόμενη

Η νέα πειρατική κίνηση της άγκυρας στη Λιβύη ήταν αναμενόμενη. Ένα πειρατικό κράτος, η Τουρκία, συνάπτει πειρατική Συμφωνία με μία πειρατική κυβέρνηση, του Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά, ενός διχοτομημένου failed state, της Λιβύης.

Η θητεία της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά, που έχει έδρα στην Τρίπολη, στη Δυτική Λιβύη, έχει λήξει εδώ και καιρό. Δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράφει οτιδήποτε, πολλώ δε μάλλον ένα Μνημόνιο με το οποίο εκχωρεί τη διαχείριση των φυσικών πόρων της χώρας στον αδηφάγο άρπαγα της περιοχής.

Η… έτερη λιβυκή κυβέρνηση, της Ανατολικής Λιβύης όπου έχει την έδρα του το Λιβυκό Κοινοβούλιο, ο μόνος εκλεγμένος, νόμιμος θεσμός στο διαλυμένο κράτος, απέρριψε το νέο Μνημόνιο ως παράνομο και άκυρο σημειώνοντας ότι «δεν αξίζει ούτε το μελάνι που ξοδεύτηκε».

Ακόμα και ο υπουργός Πετρελαίων της ίδιας της αίολης κυβέρνησης Ντμπεϊμπά είχε ενστάσεις, οπότε… παρακάμφθηκε, με τον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει στη θέση του! Η υπουργός Εξωτερικών , Νάιλα Αλ-Μανγκούς, η οποία στο παρελθόν είχε εκφράσει αντιρρήσεις για την αυθαίρετη σχέση με την Τουρκία και είχε απειληθεί με καθαίρεση έως και δολοφονία, υπενθύμισε στις κοινές δηλώσεις με τον Τσαβούσογλου ότι τα δύο πρώτα (άκυρα) Μνημόνια Άγκυρας – Τρίπολης για την ψευδο-ΑΟΖ και την τουρκική στρατιωτική παρουσία, δεν έχουν κυρωθεί από το Κοινοβούλιο, το οποίο όπως προαναφέρθηκε απορρίπτει και τη νέα πειρατεία.

Στην Αθήνα μία από τις πρώτες κινήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια ήταν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι το Μνημόνιο Άγκυρας-καθεστώτος Ντμπέιμπα είναι παράνομο και άκυρο. Το μήνυμα εστάλη και θα διατυπωθεί ευκρινέστερα την Κυριακή οπότε ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Κάιρο. Η Λιβύη για την Αίγυπτο είναι ζωτικός χώρος και δεν υπάρχει περίπτωση να ανεχθεί τουρκικά παιχνίδια που βλάπτουν τα συμφέροντά της και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλειά της. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει στη Λιβύη αν δεν συναινέσει η Αίγυπτος.

Η ΕΕ επίσης «άδειασε» την Τουρκία υπενθυμίζοντας ότι για τις Βρυξέλλες και το πρώτο Μνημόνιο Άγκυρας – Τρίπολης είναι άκυρο διότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών» που είναι και μέλη της ΕΕ…

Το ακόμα πιο ηχηρό χαστούκι ήρθε από εκεί που η Άγκυρα φοβόταν περισσότερο κα ευχόταν να μην συμβεί. Από το State Department: «Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην συνάπτει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο»…

Τα αμερικανικά αδειάσματα προς την Τουρκία έχουν λάβει την μορφή ρουτίνας. Υπενθυμίζεται ότι στην επιθετική ανακοίνωση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αναιρέσουν την απόφαση τους για άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν να εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στο πρόγραμμα State Partnership το οποίο είναι πρόγραμμα αμυντικής συνεργασίας μία Πολιτείας των ΗΠΑ (εν προκειμένω το New Jersey) με κάποιο φιλικό ή συμμαχικό κράτος…

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα; Η Τουρκία θα στείλει ερευνητικό σκάφος ή πλωτό γεωτρύπανο σε κάποιο σημείο της περιοχής που παρανόμως της παραχώρησε το καθεστώς της Τρίπολης. Από το σημείο που θα επιλέξει θα κριθούν οι περαιτέρω εξελίξεις. Αν επιλέξει περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ τον λόγο θα έχουν οι στόλοι. Είναι πιθανό, δε, ο ελληνικός να μην είναι ο μόνος που θα εμφανιστεί απέναντι στον τουρκικό. Δεν υπάρχει κανείς στην περιοχή που θα ήθελε να δει την Ανατολική Μεσόγειο τουρκική πισίνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play