Οι 5+1 στόχοι που έθεσε η Ελλάδα στον ΟΗΕ
Πηγή: Eurokinissi/ΓτΠ
Αν δεν επρόκειτο για Εθνική υπόθεση –καθώς ως τέτοια αντιμετωπίζεται, ή πρέπει να αντιμετωπίζεται κάθε εμφάνιση Έλληνα Πρωθυπουργού σε διεθνές βήμα- θα μπορούσε σήμερα το pagenews.gr να…πανηγυρίζει! Διότι εδώ και αρκετές ημέρες, οι αναγνώστες είχαν πληροφορηθεί με ακρίβεια τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, δημοσιολογούντες και σεναριογράφοι, βλέποντας την απύθμενα προκλητική, επιθετική και άκρως θεατρικά σκηνοθετημένη ομιλία Ερντογάν, θεώρησαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει με το ίδιο νόμισμα-κι αν όχι με φωτογραφίες, τότε με χάρτες και ρητορικά πυροτεχνήματα.
Το παρασκήνιο
Εγκαίρως όμως το pagenews.gr είχε σημειώσει: « Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν θα υιοθετήσει το στυλ του Ερντογάν γι’ αυτό και δεν θα του απαντήσει με αντίστοιχο τρόπο. Ήδη όσες ημέρες είναι στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του έκαναν αρκετές επαφές παρασκηνιακές, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τη Ελλάδας».
Ήδη η Ελληνική αντιπροσωπεία, πολύ πριν από την ομιλία του Πρωθυπουργού, τόσο με δημόσιες παρεμβάσεις –όπως οι ομιλίες, ή συνεντεύξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη- όσο και με κατ’ ιδίαν επαφές είχαν θέσει όλα τα επιχειρήματα της χώρας μας και είχαν παρουσιάσει όλα τα…απαραίτητα πειστήρια! Σύμφωνα δε με απόλυτες διασταυρωμένες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το pagenews.gr, οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις και επαφές απέδωσαν περισσότερα του αναμενομένου. Λίαν συντόμως, τα αποτελέσματα αυτών των επαφών θα λάβουν σάρκα και οστά με συγκεκριμένες ενέργειες…
Οι τρεις άξονες της επίσκεψης
Η αλήθεια είναι ότι η επίσκεψη της Ελληνικής αντιπροσωπείας κινήθηκε σε τρείς άξονες: Δημόσιες παρεμβάσεις-κατ’ ιδίαν επαφές-Ομιλία Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση. Οι συνεντεύξεις και ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη είχαν έντονα στοιχεία και αναφορές στην Τουρκία και τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς απευθυνόταν σε κοινό το οποίο έπρεπε να μάθει. Χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του για «αυτοκρατορικές φαντασιώσεις»…
Η χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, έτσι κι αλλιώς θα ήταν σε άλλο μήκος κύματος, καθώς το κοινό στο οποίο απευθυνόταν δεν ήταν μια πλατιά λαϊκή μάζα, αλλά το ανώτατο διεθνές πολιτικό σύστημα, το οποίο αντιλαμβάνεται συγκεκριμένα μηνύματα με συγκεκριμένο τρόπο. Ο Ελληνικός σχεδιασμός «ευνοήθηκε» από δυο αναπάντεχες συμπτώσεις: την ανερμάτιστη ομιλία Ερντογάν στον ΟΗΕ, αλλά και την πολεμική παρέμβαση Πούτιν προ ημερών.
Τα δυο αυτά γεγονότα ενίσχυσαν περαιτέρω το Ελληνικό αφήγημα που συνδέει τις δυο συμπεριφορές (αυτοκρατορικές;;) Πουτιν-Ερντογαν εμφανίζοντάς τες να κινούνται σε αναθεωρητικά πλαίσια. Παράλληλα, αυτά τα δυο γεγονότα, δεν διέλαθαν της προσοχής των διεθνών παρατηρητών, ότι συνέβησαν, λίγες ημέρες μετά την από κοινού εμφάνιση-αγκαζέ των Πούτιν-Ερντογάν-Λουκασένκο.
Πέντε στόχοι-μηνύματα
Το πλαίσιο λοιπόν ήταν πολύ συγκεκριμένο και ο Πρωθυπουργός με την ομιλία του, καλείτο να τοποθετήσει τις ψηφίδες που να αναδείκνυαν όλα όσα λέει η Ελληνική πλευρά. Η ομιλία, ως εκ τούτου, ήταν εξ αρχής στοχευμένη για το συγκεκριμένο κοινό, αλλά και με συγκεκριμένη λογική.
Για να κρίνει κάποιος, αν μια τέτοια ομιλία είναι πετυχημένη ή όχι, το κριτήριο δεν είναι πόσο ικανοποίησε τα αυτιά και το θυμικό του ίδιου, αλλά αν εξυπηρετήθηκαν οι στόχοι και οι σκοποί που είχαν εξ αρχής τεθεί.
Οι στόχοι ήταν πέντε:
- Να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή.
- Να αναδειχθεί η αναθεωρητική τακτική και ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας
- Να αποδομηθούν οι ισχυρισμοί του Τούρκου Προέδρου
- Να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις στις τουρκικές προκλήσεις
- Να μπουν όρια και κόκκινες γραμμές.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν δομημένη πάνω σ αυτούς τους άξονες και αυτούς υπηρέτησε.
Και η μια..εκπληξη!
Εκείνο το οποίο, συνιστα…ενός είδους έκπληξη, η αναφορά στον τουρκικό λαό. Ας ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τη σχετική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Σήμερα, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα ήθελα να απευθυνθώ όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με αυτό το μήνυμα: η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών.
Γνωρίζω ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Η αναφορά αυτή αναδεικνύει άλλη μια σημαντική διαφορά, που συζητήθηκε αρκετά στους διαδρόμους του ΟΗΕ. Τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει…υποδείξεις στους Έλληνες πολίτες για το ποια κυβέρνηση να…επιλέξουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει μήνυμα φιλίας και νηφαλιότητας.
Το παράθυρο
Κι επειδή οι Τούρκοι διπλωμάτες, πέρα από προκλητικοί είναι και αρκετά εύστροφοι στο να αντιλαμβάνονται τις συνθήκες, δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν έσπευσε να…ανοίξει παράθυρο συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πράγας στις αρχές Οκτωβρίου (6-7).
Βεβαίως μην ξεχνάμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ήδη από τη ΔΕΘ μιλήσει για μια τέτοια πιθανότητα –αν κι εφόσον- ενώ και χθες στις δημόσιες παρεμβάσεις του, δεν το απέκλεισε. Εννοείται ότι θα πρέπει οι συνθήκες να το επιτρέπουν. Και όχι οι…κλιματικές συνθήκες!
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας