Μάχη σε δυο μέτωπα για την Κυβέρνηση

Μάχη σε δυο μέτωπα για την Κυβέρνηση

Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)/ΓΤΠ

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr ότι τα ελληνοτουρκικά και το ενεργειακό είναι οι δυο παράγοντες που «ορίζουν» την Κυβερνητική καθημερινότητα, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μόνιμη…εστία έντασης!

«2+1». Αν ήθελε κάποιος να προσεγγίσει την…κυβερνητική καθημερινότητα αυτήν την περίοδο με μαθηματικό τρόπο, μάλλον σ αυτήν την «εξίσωση» θα κατέληγε: «2+1». Βεβαίως κάθε εξίσωση πρέπει να έχει και αποτέλεσμα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για δυο (συν μια) παραμέτρους που φαίνεται ότι θα απασχολήσουν επι μακρόν την πολιτική ζωή. Και θα την καθορίσουν. Άρα το αποτέλεσμά τους…θα φανεί στην κάλπη!

Τα δυο θέματα που έχουν κυριεύσει την κυβερνητική ατζέντα είναι τα «ελληνοτουρκικά» και το «ενεργειακό». Με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο εμπλέκεται και η τρίτη παράμετρος που είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σ αυτά…

Σημείο-καμπή

Αν η εμφάνιση του Πρωθυπουργού, στην κοινή σύνοδο Γερουσίας και Βουλής των ΗΠΑ, τον περασμένο Μάϊο χαρακτηρίστηκε «ιστορική», τότε η ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (Παρασκευή 21/9, 22.30 ώρα Ελλάδος και 15.30, τοπική, για όσους…ενδιαφέρονται!!) καθίσταται «σημείο-καμπή», όχι μόνο για τη διεθνή εικόνα της χώρας, αλλά ΚΥΡΙΩΣ για τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Οι λεονταρισμοί, η πολεμοχαρής ρητορική και η απροκάλυπτα -προχθές- επιθετική ομιλία Ερντογάν από το βήμα του ΟΗΕ αναδεικνύουν τα ελληνοτουρκικά σε διακεκαυμένη πολιτικό-διπλωματική ζώνη.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν θα είναι απάντηση στον Ερντογάν. Η επιλογή της Κυβέρνησης δεν είναι ούτε ο άνευ όρων διμερής διάλογος -που επιδιώκει και επιθυμεί η Άγκυρα- με κανέναν τρόπο: ούτε διπλωματικά, ούτε «επικοινωνιακά». Η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επενδύσει στον άξονα: ενδυνάμωση διεθνών σχέσεων/συμμαχιών-ενίσχυση του οπλοστασίου, σε μια προφανή διάθεση να ενισχύσει στο έπακρο την αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας σε πολιτικό, αλλά και στρατιωτικό επίπεδο.  Η Ελλάδα δεν απαντάει στον Ερντογάν-η Ελλάδα μιλάει για το Διεθνές Δικαιο.

Η στρατηγική αυτή της Κυβέρνησης, έχει ενοχλήσει σφόδρα την Άγκυρα η οποία επιδίδεται σε ατελείωτο κρεσέντο λεκτικής έντασης. Ιδίως το τελευταίο δεκαήμερο, σε διεθνές επίπεδο, τα πράγματα δεν πήγαν καλά για τον Ερντογάν: αλλεπάλληλες δηλώσεις ξένων αξιωματούχων που μιλούσαν με αυστηρό τρόπο για τη στάση και συμπεριφορά του-αναβάθμιση σχέσεων Ελλάδας με ΗΠΑ και άλλες χώρες-και τέλος η άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο. Αντικειμενικά δεν πρόκειται για ευνοϊκό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν και η τουρκική διπλωματία.

Η στρατηγική του Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του δεν θα υιοθετήσει το στυλ του Ερντογάν γι’ αυτό και δεν θα του απαντήσει με αντίστοιχο τρόπο.  Ήδη όσες ημέρες είναι στις ΗΠΑ ο Κυρ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του έκαναν αρκετές επαφές παρασκηνιακές, προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τη Ελλάδας.

Όμως η Ελλάδα βρήκε ένα…ανέλπιστο νέο «σύμμαχο» στις θέσεις της: τον Βλαντιμίρ Πούτιν! Κι όμως! Η χθεσινή «πρόσκληση στα όπλα» από τον Ρώσο Πρόεδρο, ενισχύει το Ελληνικό αφήγημα περί δυνάμεων αναθεωρητισμού. Η ταύτιση λοιπόν της Ρωσίας που επιτίθεται και προκαλεί, με την Τουρκία που προκαλεί είναι κάτι τόσο νωπό που θα αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή ο Πρωθυπουργός, χωρίς να καταφεύγει στις ακρότητες του Ερντογάν, μιλάει σε πολύ σκληρή γλώσσα για την Τουρκία τόσο στα Αμερικανικά ΜΜΕ (όπως χθες στο Bloomberg) , όπως και στις συναντήσεις ομιλίες του, θέτοντας την ουσία του ζητήματος.

Το τρίπτυχο της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΗΕ θα είναι:

  • Ανάδειξη της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή
  • Ανάδειξη της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας
  • Καταγγελία των κινήσεων αμφισβήτησης της Ελληνικής κυριαρχίας από την Άγκυρα.

Η στάση ΣΥΡΙΖΑ

Η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να επιτύχει το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας μας κι άρα της Ευρώπης, που έχει θέσει σε εφαρμογή. Ο Πρωθυπουργός, αναμένεται για άλλη μια φορά να επισημάνει ότι όταν η Τουρκία αμφισβητεί ή απειλεί την Ελλάδα, αμφισβητεί και απειλεί την Ευρώπη. Δηλαδή, στόχος και σκοπός είναι να αποκαλυφθεί ο αναθεωρητικός και αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας για ολόκληρη την περιοχή…

Ωστόσο, αν και οι πρακτικές Ερντογάν και η Τουρκική στρατηγική μονοπωλούν την κυβερνητική προσοχή (σ αυτό το θέμα), εντούτοις δεν πέρασε απαρατήρητη από τα κυβερνητικά στελέχη η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν. Κάποιοι μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου μιλούν ευθέως για «προκλητικές τοποθετήσεις στελεχών του για ευθύνες της χώρας μας»

Όπως σημειώνουν στην Κυβέρνηση: «είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που σπεύδει σε δεκάδες ανακοινώσεις καθημερινά, για κάθε ζήτημα, δεν προχώρησε σε καμιά ανάλογη ανακοίνωση, για τις ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος της Ελλάδας, που εξαπέλυσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν». Σημειώνουν δε στην Κυβέρνηση ότι: «αδιανόητο και προκλητικό για κάθε Έλληνα είναι προπάντων το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν -σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό- σε αβάσιμους  ισχυρισμούς που ταυτίζονται με την τουρκική προπαγάνδα», προφανώς αναφερόμενη στο θέμα με τους 38 παράνομους μετανάστες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play