Twitter: Καταγγελίες για ύπαρξη Κινέζων και Ινδών πρακτόρων στο εσωτερικό της εταιρείας

Twitter: Καταγγελίες για ύπαρξη Κινέζων και Ινδών πρακτόρων στο εσωτερικό της εταιρείας

Πηγή: Newsme.gr

Twitter: Η πλατφόρμα κατηγορείται για κενά ασφάλειας που την καθιστούν ευάλωτη σε επιθέσεις από «εφήβους, κλέφτες και κατασκόπους»

«Τουλάχιστον ένας πράκτορας της Κίνας» αλλά και πράκτορες της Ινδίας εργάζονται στην Twitter Inc., κατέθεσε στο Κογκρέσο ο πρώην υπεύθυνος ασφάλειας της εταιρείας, ο οποίος εξέφρασε φόβους ότι ευαίσθητα δεδομένα των χρηστών μπορεί να καταλήξουν στα χέρια ξένων κυβερνήσεων.

Η κατάθεση του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Πέιτερ Ζάτκο ήρθε να προστεθεί στην αντιδικία της Twitter με τον Ίλον Μασκ, ο οποίος προσπαθεί να υπαναχωρήσει από τη συμφωνία εξαγοράς της πλατφόρμας, την οποία κατηγορεί για παραποίηση των στοιχείων επισκεψιμότητας.

Κατηγορίες για ελλιπή μέτρα ασφαλείας

Ο Ζάτκο, διάσημος χάκερ που εργάστηκε ως επικεφαλής ασφάλειας της Twitter μέχρι την απόλυσή του τον Ιανουάριο, δήλωσε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας ότι η πλατφόρμα πάσχει από κενά ασφάλειας που την καθιστούν ευάλωτη σε επιθέσεις από «εφήβους, κλέφτες και κατασκόπους».

Το Twitter έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για ελλιπή μέτρα κυβερνοασφάλειας, όπως όταν έφηβοι χάκερ κατάφεραν το 2020 να καταλάβουν τον έλεγχο δεκάδων δημοφιλών προφίλ, ανάμεσά τους ο λογαριασμός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ενημέρωση από το FBI

O Ζάτκο, ο οποίος παρουσίασε ελάχιστα εσωτερικά έγγραφα για να υποστηρίξει τις καταγγελίες του, κατέθεσε ότι πριν από την απόλυσή του είχε ενημερωθεί από συνάδελφο ότι το FBI είχε προειδοποιήσει την εταιρεία για την ύπαρξη κινέζου πράκτορα.

Ακόμα, ο μάρτυρας υποστήριξε με «υψηλή βεβαιότητα» ότι πράκτορας της Ινδίας είχε ενταχθεί στο μισθολόγιο της Twitter με αποστολή να «κατανοήσει τις διαπραγματεύσεις» ανάμεσα στην εταιρεία και το κυβερνών κόμμα της Ινδίας για περιορισμούς που επιβλήθηκαν στα social media.

Δήλωσε ακόμα πως είχε μείνει «έκπληκτος» με τον διευθύνων σύμβουλο της Twitter Πάραγκ Άγραβαλ, ο οποίος φέρεται να διερωτήθηκε αν η ρωσική κυβέρνηση θα μπορούσε να αναλάβει να «κάνει κουπί» με τον έλεγχο των αναρτήσεων, δεδομένου ότι η εταιρεία «δεν έχει τη δυνατότητα και τα εργαλεία να κάνει τα πράγματα σωστά».

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ επειδή η ηγεσία του Twitter παραπλανά το κοινό, τους βουλευτές, τις ρυθμιστικές αρχές, ακόμα και το διοικητικό συμβούλιο» δήλωσε ο Ζάτκο στην αρχή της ένορκης κατάθεσής του.

«Δεν γνωρίζουν τι δεδομένα έχουν στην κατοχή του, πού βρίσκονται και από πού προήλθαν, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αδυνατούν να τα προστατεύσουν» υποστήριξε, «Δεν έχει σημασία ποιος έχει τα κλειδιά αν δεν υπάρχει κλειδαριά».

Με ανακοίνωσή της, η Twitter Inc. απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ζάκο και απάντησε στις καταγγελίες για ξένους πράκτορες διαβεβαιώνοντας ότι η διαδικασία προσλήψεων είναι «ανεξάρτητη οποιασδήποτε παρέμβασης από το εξωτερικό» και ότι τα δεδομένα των χρηστών προστατεύονται από πολλαπλές δικλείδες ασφαλείας.

Και η δίκη Μασκ;

Ένα θέμα που δεν συζητήθηκε κατά την ακρόαση στο Κογκρέσο ήταν το ερώτημα του εάν η Twitter καταμετρά σωστά τον αριθμό των ενεργών χρηστών του.

Ο Έλον Μασκ, ο οποίος υποστηρίζει ότι πολλοί λογαριασμοί είναι πλαστοί, έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιήσει τις καταγγελίες Ζάτκο στη δίκη για την ακύρωση της εξαγοράς του Twitter.

Αναλυτές σχολίασαν στο Reuters ότι η κατάθεση είναι απίθανο να προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα στον Μασκ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play