Ο πύργος αποθήκευσης ενέργειας στο Βερολίνο θα προσφέρει ζεστασιά τις μέρες του χειμώνα
Πηγή: ireland-live.ie
Ο πύργος αποθήκευσης ενέργειας που εγείρεται δίπλα στον ποταμό Σπρέε στο Βερολίνο δεν μοιάζει με τα μεταλλικά θερμός που χρησιμοποιούν οι Γερμανοί για τον καφέ τους, έχει όμως παρόμοια λειτουργία: θα προσφέρει λίγη ζεστασιά τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Με ύψος 45 μέτρων και χωρητικότητα 65 εκατομμυρίων λίτρων, η εγκατάσταση που χτίζει η εταιρεία Vattenfall θα βοηθά να διατηρηθούν ζεστά τα σπίτια των Βερολινέζων ακόμα και αν σταματήσει να ρέει το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Είναι ένα γιγάντιο θερμός που θα μας βοηθά να αποθηκεύουμε θερμότητα όταν δεν την χρειαζόμαστε. Μετά μπορούμε να την απελευθερώνουμε όποτε χρειάζεται» δηλώνει στο Associated Press η Τάνια Βίλγκλος, επικεφαλής του τμήματος θέρμανσης της σουηδικής εταιρείας στη Γερμανία.
Συστήματα τηλεθέρμανσης όπως αυτά που λειτουργούν στο Βερολίνο, τα οποία καίνε αέριο, κάρβουνο ή στερεά απορρίμματα, υπάρχουν εδώ και πάνω από έναν αιώνα. Τα περισσότερα όμως δεν είναι σχεδιασμένα να αποθηκεύουν το τυχόν πλεόνασμα ενέργειας.
Αντίθετα, η νέα εγκατάσταση που δημιουργείται στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Vattenfall θα θερμαίνει νερό σχεδόν μέχρι τη θερμοκρασία βρασμού χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από ηλιακά και αιολικά πάρκα σε όλη τη Γερμανία.
Όταν η παραγωγή ΑΠΕ υπερβαίνει την κατανάλωση, το υπερμέγεθες θερμός θα λειτουργεί σαν μπαταρία, η οποία όμως αποθηκεύει θερμότητα αντί ηλεκτρική ενέργεια.
Πλεόνασμα
Η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να λύσει, τουλάχιστον εν μέρει, το βασικό πρόβλημα των ΑΠΕ, το γεγονός ότι η παραγωγή δύσκολα μπορεί να αυξομειώνεται ανάλογα με τη ζήτηση.
«Κάποιες φορές υπάρχει πλεόνασμα ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο το οποίο δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις, οπότε πρέπει να κλείνεις τις ανεμογεννήτριες» εξήγησε η Βίλγκλος. «Εδώ που βρισκόμαστε μπορούμε να αποθηκεύουμε αυτή την ενέργεια».
Η μονωμένη εγκατάσταση των 50 εκατ. ευρώ θα μπορεί να διατηρεί καυτό το νερό για διάστημα έως 13 ωρών και θα προσφέρει θερμική ισχύ 200 megawatt, νούμερο που θα καλύπτει μεγάλο μέρος των αναγκών του Βερολίνου σε ζεστό νερό το καλοκαίρι και περίπου 10% της κατανάλωσης τον χειμώνα.
Αν και θα είναι η μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης θερμότητας όταν εγκαινιαστεί στα τέλη του έτους, μια ακόμα μεγαλύτερη σχεδιάζεται ήδη στην Ολλανδία.
Εξοικονόμηση
Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν οι επενδύσεις σε συστήματα αποθήκευσης θερμότητας τόσο το καλύτερο, δήλωσε η Μπετίνα Γιάρας, υπεύθυνη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής στο Βερολίνο.
«Λόγω της γεωγραφικής θέσης της, η περιοχή του Βερολίνου εξαρτάται ακόμα περισσότερο από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα σε σχέση με άλλες περιοχές της Γερμανίας. Γι’ αυτό και βιαζόμαστε» είπε.
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση μας διδάσκουν ότι πρέπει να γίνουμε ταχύτεροι. Πρώτον για να γίνουμε κλιματικά ουδέτεροι, δεύτερον για να είμαστε [ενεργειακά] αυτάρκεις» ανέφερε.
Σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού συνδέσμου ηλεκτροπαραγωγών BDEW, οι προσπάθειες για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου δείχνουν να αποδίδουν.
Τους πρώτους πέντε μήνες του 2022 η ζήτηση μειώθηκε κατά 14,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ένα μέρος της πτώσης αποδίδεται στον ηπιότερο φετινό χειμώνα, σύμφωνα όμως με την BDEW σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες και οι εκκλήσεις της κυβέρνησης για μείωση της κατανάλωσης.
Η Vattenfall ελπίζει ότι οι πελάτες της δεν θα κρυώσουν τον επόμενο χειμώνα ακόμα και αν η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες.
«Οι καταναλωτές στη Γερμανία είναι πολύ καλά προστατευμένοι» είπε η Βίλγκλος. «Οπότε σίγουρα δεν θα υποστούν ελλείψεις. Φυσικά όμως καλούμε τους πάντες να αρχίσουν να εξοικονομούν ενέργεια».
«Κάθε κιλοβατώρα που γλιτώνουμε είναι καλή για τη χώρα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας