Νέα εποχή για τις γυναίκες της Ευρώπης στην επιχειρηματικότητα
Πηγή: Zety- iStock- Artistic Solutions
Υπάρχουν πολλά πράγματα που συμβαίνουν καθημερινά κι έρχονται να μας υπενθυμίσουν πως ο σεξισμός είναι βαθιά ριζωμένος μέσα στο μυαλό μερικών ανθρώπων. Ωστόσο, συγκεκριμένα γεγονότα κι εξελίξεις, μας δείχνουν -ευτυχώς- το αντίθετο κι αυτό, είναι που μας δίνει μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον. Ζούμε στην εποχή των νέων προτύπων και των φρέσκων προσώπων, ζούμε στην εποχή της αλλαγής.
Στην εποχή, όπου οι γυναίκες προσπαθούν, παλεύουν και διεκδικούν όλα όσα τους αξίζουν, όλα αυτά που τους ανήκουν κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς και κυρίως για τις επόμενες γενιές. Κάπως έτσι, φτάσαμε στο «σήμερα» και στη στιγμή που το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με νέο νομοθέτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση πιο ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιριών.
Το σημαντικό βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μετά από πολλές συζητήσεις, μετά από πολλές συναντήσεις, μετά από πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ένα πολύ σπουδαίο βήμα, με φόντο την αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε διοικητικές θέσεις εταιριών. Οι διαπραγματευτές του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ολοκληρώθηκαν και αυτό που αποφασίστηκε, είναι πως τα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιριών θα πρέπει να απαρτίζονται σε ποσοστό 40% από γυναίκες.
Μόλις επικυρωθεί οριστικά, η συγκεκριμένη οδηγία θα πρέπει να μεταφερθεί στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών, ενώ προβλέπονται σημαντικές κυρώσεις, σε περίπτωση που παραβιάζονται οι ποσοστώσεις αυτές. Πρόκειται για κάτι που εφαρμόστηκε στην Νορβηγία από το 2005, με τις διοικητικές θέσεις των γυναικών να αυξάνονται από 5% στο 40% μόλις σε επτά χρόνια. Τώρα, έφτασε η ώρα της αλλαγής και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης κι αυτό, σίγουρα συνιστά πολύ θετική είδηση.
Η προσωρινή συμφωνία στοχεύει στη διασφάλιση της ισότητας των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιριών στην ΕΕ και στην καθιέρωση καθαρών και διάφανων διαδικασιών για τις προσλήψεις στις εταιρίες, ώστε το 40% των θέσεων μη εκτελεστικών διοικητικών στελεχών ή το 33% του συνόλου των θέσεων διοικητικών στελεχών, να καλύπτονται από το υποεκπροσωπούμενο φύλο.
Οι εταιρίες θα πρέπει να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο μοτίβο μέχρι και το τέλος του Ιουνίου του 2026, ωστόσο, ξεκαθαρίστηκε πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους, θα εξαιρούνται από την εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας. Μία σημαντική αλλαγή, μία νέα σελίδα για όλες τις γυναίκες που δίνουν τη δική τους μάχη και πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τους στόχους τους και να δείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες μακριά από στερεότυπα, από προκαταλήψεις κι απαρχαιωμένες αντιλήψεις.
Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι γυναίκες-σύμβολα που ήδη κατέχουν σημαντικές θέσεις, εξέφρασαν αμέσως την ικανοποίησή τους γι’ αυτή την εξέλιξη. Το μήνυμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Gertrud von der Leyen είναι ενδεικτικό: «Είναι μια μεγάλη μέρα για τις γυναίκες στην Ευρώπη. Είναι επίσης μια μεγάλη μέρα για τις εταιρίες. Γιατί περισσότερη ποικιλομορφία σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη, περισσότερη καινοτομία».
Finally we have an agreement on the @EU_Commission‘s #WomenOnBoards proposal!
Thank you to all those who worked on this key file for a decade.
This is a great day for women in Europe. It’s also a great day for companies. Because more diversity means more growth, more innovation
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) June 7, 2022
«Οι εταιρίες που δεν ανταποκρίνονται στον στόχο της οδηγίας πρέπει να αναφέρουν τους λόγους και τα μέτρα που λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την ανεπάρκεια. Η απουσία ισορροπίας των φύλων είναι υπερδιπλάσια σε χώρες που δεν έχουν λάβει ουσιαστικά μέτρα, σε σχέση με αυτές που έχουν λάβει. Οι χώρες με ποσοστώσεις έχουν το υψηλότερο ποσοστό γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιριών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, μόνο ένα κράτος μέλος έχει επιτύχει αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ των φύλων στα διοικητικά συμβούλια εταιριών», σημειώνει η Επιτροπή και πλέον, άπαντες ετοιμάζονται για μία νέα πραγματικότητα.
Η ώρα των ουσιαστικών αλλαγών
Πριν από μερικές εβδομάδες, έγινε γνωστό πως το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ετοιμάζεται να νομιμοποιήσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, καταργώντας τον περίφημο νόμο Roe v. Wade του 1973. Η είδηση αυτή προκάλεσε οργή, αποτροπιασμό αλλά και πολλά ερωτηματικά. Πώς είναι δυνατόν εν έτη 2022 να συζητάμε κάτι τέτοιο; Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται λογικό το να αποφασίζουν άλλοι άνθρωποι για τη ζωή μίας γυναίκας; Πώς είναι δυνατόν να εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και τώρα αυτό το σκοτάδι;
Ο κόσμος αντέδρασε. Δεν αντέδρασαν μόνο γυναίκες. Στο πλευρό τους βρίσκονται και άνδρες, βρίσκονται όλοι οι άνθρωποι που έχουν προοδευτική σκέψη, καθαρό μυαλό, αντίληψη… Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η ελπίδα, η αισιοδοξία για το μέλλον. Τα ανθρώπινα δικαιώματα υπάρχουν, υφίστανται και πρέπει να προστατεύονται. Το ίδιο και τα γυναικεία δικαιώματα. Είναι ιερά, δεν υποβιβάζονται.
Η μία όψη του νομίσματος -λοιπόν- είναι αυτή. Η άλλη, η πιο φωτεινή, η πιο αισιόδοξη, η πιο αληθινή είναι αυτή που θέλει τις γυναίκες να δείχνουν την αξία και τη δύναμή τους και να αναλαμβάνουν ισχυρές θέσεις. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, στην ενημέρωση, στην καθημερινή ζωή. Παίρνουν ό,τι τους αξίζει, μέσα από συμφωνίες που αλλάζουν την ιστορία. Αυτό συνέβη πρόσφατα στις ΗΠΑ, όταν -επιτέλους- οι Εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου γυναικών και ανδρών έφτασαν σε συμφωνία που μειώνει το χάσμα που υπάρχει στις αποδοχές τους. Τι σημαίνει αυτό; Οι γυναίκες θα μπορούν να αμοίβονται το ίδιο με τους άνδρες ποδοσφαιριστές, δε θα υπάρχει διαχωρισμός. Είναι κι αυτή μία σπουδαία αλλαγή, είναι κι αυτή μία απόφαση που δείχνει το δρόμο.
Είναι μικρά βήματα, που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσουν σε πολύ μεγαλύτερα. Ο κόσμος δε θα αλλάξει από μόνος του, θα πρέπει να τον αλλάξουμε εμείς. Οι άνθρωποι που δεν πιστεύουν στην έννοια της ισότητας, δε θα αλλάξουν από μόνοι τους τρόπο σκέψης. Η κοινωνία μας δε θα κάνει ένα step μπροστά, αν δε μοχθήσουμε, αν δεν παλέψουμε γι’ αυτό. Η Ε.Ε. άνοιξε το δρόμο σε όλες τις γυναίκες, που θέλουν να διεκδικήσουν όσα τους αντιστοιχούν και μένει να φανεί, αν θα γίνει όντως πραγματικότητα και θα αλλάξει αυτός ο κόσμος ουσιαστικά…
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας