Ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει για να μειωθεί η ρύπανση παρά τον μεγάλο αριθμό των θανάτων

Ελάχιστες ενέργειες έχουν γίνει για να μειωθεί η ρύπανση παρά τον μεγάλο αριθμό των θανάτων

Πηγή: Quartz- History at Normandale- The Conflict and Environment Observatory

9 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από ρύπανση το 2019, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Η ρύπανση συνεχίζει να είναι ένας τεράστιος παγκόσμιος δολοφόνος. Μια νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα εκτιμά ότι η ρύπανση συνέβαλε σε 9 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως το 2019. Τα τελευταία στοιχεία παραμένουν αμετάβλητα από τις πρόσφατες προηγούμενες ετήσιες εκτιμήσεις και οι συγγραφείς θρηνούν ότι έχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες  για να καλυτερεύσει αύτη η εικόνα.

Η ρύπανση μπορεί να έχει όλα τα είδη οξέων και χρόνιων κινδύνων για την υγεία, αν και μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τον ακριβή ρύπο, ή τη διάρκεια. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ειδικότερα είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών επεισοδίων άσθματος, καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές προσβολές και βραδέως αναπτυσσόμενων προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μεταφερθούν και στην επόμενη γενιά κυρίως από τη μητέρα προς το έμβρυο, καθώς σύμφωνα με την έκθεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξηθούν οι  πιθανότητες πρόωρου τοκετού και άλλων επιπλοκών.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη στο The Lancet Planetary Health, αποτελούν ενημέρωση μιας έκθεσης του 2017 που διεξήχθη από την Επιτροπή Lancet για τη Ρύπανση και την Υγεία. Αυτή η έκθεση χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Global Burden of Disease για να υπολογίσει ότι η ρύπανση κατάφερε να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο 9 εκατομμύρια ανθρώπους. Η νέα μελέτη όχι μόνο υπολογίζει τους θανάτους που σχετίζονται με τη ρύπανση το 2019 αλλά παρακολουθεί επίσης τη σχετική θνησιμότητα που προκαλείται από διαφορετικές μορφές ρύπανσης, τα τελευταία 20 χρόνια.

Από το 2000, υπήρξαν κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές

Οι άνθρωποι πεθαίνουν πλέον λιγότερο από τους λεγόμενους παραδοσιακούς τύπους ρύπανσης, όπως η ρύπανση του μη καθαρού νερού ή της οικιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε μεγάλο βαθμό χάρη  στην πρόσβαση στην υγιεινή και την υγειονομική περίθαλψη. Αλλά αυτή η μείωση έχει αντισταθμιστεί πλήρως από τις αυξήσεις των θανάτων από την βιομηχανική ρύπανση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση κατάφρε να σκοτώσει περισσότερους από 6 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε. Και συνολικά, οι 9 εκατομμύρια θάνατοι που αποδίδονται στη ρύπανση το 2019 αντιπροσώπευαν περίπου έναν στους έξι θανάτους εκείνο το έτος. Αλλά αυτοί οι θάνατοι δεν έγιναν εξίσου αισθητοί παγκοσμίως, με πάνω από το 90% να σημειώνονται σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος.

«Οι επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία παραμένουν τεράστιες και οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος αυτού του βάρους. Παρά τις τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία, τις κοινωνικές και οικονομικές, η πρόληψη της ρύπανσης παραβλέπεται σε μεγάλο βαθμό στη διεθνή αναπτυξιακή ατζέντα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Richard Fuller, συμπρόεδρος της Επιτροπής Lancet για τη ρύπανση και την υγεία, σε δήλωση του στο Lancet.

Το οικονομικό κόστος αυτών των θανάτων το 2019 ήταν 4,6 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπως υπολογίστηκε ή περίπου το 6,2% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής εκείνου του έτους. Και το να κάνουμε πράξεις και έργα για τη ρύπανση θα αποδώσει αλλού, καθώς πολλές πηγές συμβάλλουν επίσης σε υψηλότερες εκπομπές θερμοκηπίου και στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει μεγάλη ώθηση για να καταπολεμηθεί σημαντικά το μείζων ζήτημα.

«Η προσοχή και η χρηματοδότηση έχουν αυξηθεί ελάχιστα από το 2015, παρά τη δημόσια ανησυχία για τη ρύπανση και τις επιπτώσεις που έχει στην υγεία του πλανήτη», σημείωσε ο Φούλερ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play