Η παιδική εργασία είναι ένα πολύ έντονο φαινόμενο στην Αφρική

Η παιδική εργασία είναι ένα πολύ έντονο φαινόμενο στην Αφρική

Πηγή: Anadolu Agency- Humanium- iStock- FairPlanet- Business & Human Rights Resource Centre

Μετά από χρόνια που είχε μειωθεί η παιδική εργασία σε σημαντικό βαθμό, η πανδημία του COVID έχει ωθήσει πολλά παιδιά από την Αφρική πίσω στην εργασία. Ως αποτέλεσμα, ειδικοί και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των παιδιών ζητούν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία τους.

Η πρωτεύουσα του Καμερούν, Yaounde,βυθίζεται από νέους μικρούς πωλητές. Τα περισσότερα από αυτά είναι παιδιά μεταξύ 7 και 14 ετών που διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στην εργασία τους ενώ  συχνά δουλεύουν μέχρι αργά το βράδυ.

Ο Κέβιν και η Λία είναι μεταξύ των μικροπωλητών που πωλούν τα προϊόντα τους στις πολυσύχναστες γειτονιές του Γιαουντέ κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών.

«Πουλάω νερό για να βοηθήσω τους γονείς μου να πληρώσουν τα τετράδια γυμναστικής μου για τη νέα σχολική χρονιά», είπε ο 8χρονος Kevin στη DW.

«Και πουλάω φιστίκια για να πληρώσω τα σχολικά μου είδη», πρόσθεσε η 10χρονη Λέα.

Η Chantal Zanga, διευθύντρια σχολείου, ανησυχεί

«Είμαι κατά του πλανόδιου εμπορίου που κάνουν τα παιδιά», είπε η Zanga. “Το παιδί έχει δικαίωμα στην προστασία. Αν το στείλουμε στους δρόμους, ποιος θα το προστατεύσει;”

Τα παιδιά δεν λαμβάνουν την κατάλληλη προστασία

Σύμφωνα με τη UNICEF τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η αύξηση του πληθυσμού, οι επαναλαμβανόμενες κρίσεις, η ακραία φτώχεια και τα ανεπαρκή μέτρα κοινωνικής προστασίας έχουν οδηγήσει επιπλέον 17 εκατομμύρια κορίτσια και αγόρια μικρής ηλικίας  να βρουν έξοδο στην παιδική εργασία.

Οι αφρικανικές χώρες φιλοξενούν τα περισσότερα από τα 160 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά στον κόσμο

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι περισσότερα από 72 εκατομμύρια παιδιά στην Αφρική – σχεδόν ένα στα πέντε εργάζονται σε άθλιες συνθήκες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κινδυνεύουν και λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη UNICEF, αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που η πρόοδος προς τον τερματισμό της παιδικής εργασίας έχει σταματήσει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ειδικοί και ακτιβιστές παιδικής ευημερίας συναντώνται για την 5η Παγκόσμια Διάσκεψη για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας στο Durban της Νότιας Αφρικής, από τις 15 έως τις 20 Μαΐου, για να συζητήσουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των παιδιών.

Κίνδυνος στους δρόμους

Τα ταλαιπωρημένα παιδιά πλανόδιων πωλητών αντιμετωπίζουν καθημερινά κινδύνους από τις καιρικές συνθήκες, τους δρόμους με τα αμάξια αλλά και τη σεξουαλική βία. Η Juliette Lemana, 12 ετών, πουλά σαφούς, ένα φρούτο γνωστό και ως δαμάσκηνο, και ψητά λαχανικά στο Yaounde.

«Η μαμά με έστειλε να πουλήσω φρούτα», ενώ πρόσθεσε στη συνέχεια ότι πρόσφατα μια μοτοσικλέτα πέρασε πάνω από το σώμα μιας συμμαθήτριάς της.

«Μερικές φορές γυρνάμε σπίτι το βράδυ και χάνουμε τον δρόμο της επιστροφής», είπε η νεαρή κοπέλα στη DW.

Ο νόμος του Καμερούν απαγορεύει την παιδική εργασία, σύμφωνα με την Pauline Biyong, πρόεδρος του Συνδέσμου για την Εκπαίδευση των Γυναικών και των Παιδιών.

Η φτώχεια είναι η κύρια αιτία της παιδικής εκμετάλλευσης

Οι οικονομικές δυσκολίες ανάγκασαν πολλά παιδιά να μοχθούν καθημερινά στα ορυχεία χρυσού της Τανζανίας και του γειτονικού Κονγκό. Σε άλλες χώρες όπως το Νότιο Σουδάν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους τα παιδιά εργάζοντας ως στρατιώτες.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι 2,1 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται στην παραγωγή κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα. Περίπου τα δύο τρίτα του κακάο που παράγεται παγκοσμίως προέρχεται από την Αφρική.

Γνωστή εταιρεία κακάο παγκοσμίου φήμης προσπάθησε να «διορθώσει» την εικόνα της  χτίζοντας αίθουσες διδασκαλίας για παιδιά σε περιοχές που καλλιεργούνται κακάο. Επιπλέον, ο ελβετικός όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων έχει συνεργαστεί με την UNESCO για την υποστήριξη του αλφαβητισμού των γυναικών.

Παρά όλες αυτές τις προσπάθειες, τα παιδιά εξακολουθούν να εργάζονται σε ορισμένες φυτείες κακάο. «Το πρόβλημα της παιδικής εργασίας είναι υπαρκτό», είπε στη DW ο Toussaint Luc N’Guessan, διευθυντής προγράμματος της εταιρείας κακάο.

Γονείς που κακοποιούν παιδιά

Στους δρόμους του Maiduguri στην πολιτεία Borno της Νιγηρίας, πολλά παιδιά εργάζονται μετά από αίτημα των γονιών τους.

«Ο πατέρας μου με έφερε εδώ για να μάθω ραπτική», είπε στην DW ένα νεαρό αγόρι. “Μερικές φορές, κερδίζω 150 νάιρα (0,36$/0,35€).”

Ο Adamu Umar — ο οποίος έχει 15 παιδιά — παραδέχτηκε στη DW ότι βάζει τα παιδιά του να εργάζονται ως πλανόδιοι πωλητές για να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα.

Όμως η δέσμευσή τους προς τις οικογένειές τους τους κοστίζει ακριβά, καθώς οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διαμαρτύρονται ότι τα παιδιά στερούνται το σχολείο και την εκπαίδευση και συνεπώς μια καλύτερη ζωή.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, το 43% των παιδιών της Νιγηρίας μεταξύ 5 και 11 ετών είναι παιδιά εργάτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play