Χιλή: Πριν από 3.800 χρόνια έγινε σεισμός 9,5 ρίχτερ και προκάλεσε παλιρροϊκά κύματα ύψους 1-20 μέτρων
Πηγή: UOL - eldinamo.cl - science.org
Πριν περίπου 3.800 χρόνια, ασύλληπτα καταστροφικός σεισμός μεγέθους 9,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που προκάλεσε τσουνάμι ύψους σχεδόν 20 μέτρων έπληξε την ακτογραμμή στην έρημο Ατακάμα, την πιο άνυδρη περιοχή στον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη ακαδημαϊκών του πανεπιστημίου της Χιλής.
Σύγκρουση τεκτονικών πλακών
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη, επιβεβαιώνει ότι σύγκρουση τεκτονικών πλακών (της Νοτιοαμερικάνικης και της Νάσκα) προκάλεσε τον τρομακτικό σεισμό και παλιρροϊκά κύματα που έφθαναν τα 15-20 μέτρα ύψος, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
«Σε διάφορα σημεία κατά μήκος των ακτών της Αντοφαγκάστα και της ευρύτερης περιοχής της βόρειας Χιλής, υπάρχουν αρχαίες παραλίες 4-7 μέτρα πάνω από το σημερινό επίπεδο της επιφάνειας της θάλασσας, των οποίων ο σχηματισμός δεν μπορεί να εξηγηθεί από τις παγκόσμιες αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας, αλλά από την ανύψωση των τεκτονικών πλακών ως αποτέλεσμα μεγάλων σεισμών», εξήγησε ο γεωλόγος Γκαμπριέλ Ιστον, εκ των επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε τη μελέτη (φωτογραφίες, επάνω και κάτω από eldinamo.cl και science.org).
Ο αρχαιολόγος Ντιέγκο Σαλασάρ ανέφερε ότι ο σεισμός και το τσουνάμι εκτιμάται πως προκάλεσαν πολλούς θανάτους και κύμα μετανάστευσης μεγάλου αριθμού κατοίκων προς άλλες περιοχές.
Στον «Δακτύλιο της Φωτιάς»
Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Advances, χρειάστηκε περίπου επτά χρόνια για να ολοκληρωθεί και είχε στόχο να καθορίσει πόσο συχνά έπλητταν τέτοιες φυσικές καταστροφές τη συγκεκριμένη περιοχή στην αρχαιότητα.
Η Χιλή, η οποία βρίσκεται στον λεγόμενο «Δακτύλιο της Φωτιάς», έχει μακρά ιστορία φονικών σεισμών. Το 2010, σεισμός 8,8 βαθμών προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι το οποίο σάρωσε τις παράκτιες περιοχές στο νότιο τμήμα της χώρας και σκότωσε εκατοντάδες ανθρώπους.
Θα μπορούσε να επαναληφθεί;
Για την ερευνητική ομάδα, αυτή η μελέτη θα μπορούσε να είναι μια συμβολή στον καθορισμό των δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση αυτού του τύπου γεγονότων, σημειώνει η χιλιανή ιστοσελίδα elperiodista.
«Τα περισσότερα σχέδια κινδύνου και κινδύνου για τσουνάμι που έχει το κράτος της Χιλής στις ακτές της χώρας μας βασίζονται σε πληροφορίες για ιστορικά γεγονότα που χειρίζεται η Υδρογραφική και Ωκεανογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (Shoa). Αλλά η ιστορία στην οποία βασίζεται η Shoa είναι αυτή για την οποία έχουμε αρχεία, και αυτό σημαίνει ότι – αυστηρά μιλώντας – για τον 19ο αιώνα και μετά, ειδικά για τα βόρεια της χώρας μας», εξηγεί ο ερευνητής Ντιέγκο Σαλαζάρ, που συμμετείχε στην εκπόνηση της μελέτης.
Αν και τα τελευταία 200 χρόνια υπήρξαν σεισμοί έως και 8,8 βαθμών στη βόρεια ακτή της Χιλής, όπως το 1877, «η έρευνά μας δείχνει ότι συνέβη ένας μεγέθους 9,5, δηλαδή ένα μέγεθος πολύ μεγαλύτερο από αυτά που έχουμε καταγεγραμμένα, παρόμοιο με το μεγαλύτερο γεγονός που έχει καταγραφεί ποτέ, που είναι ο σεισμός της Valdivia του 1960. Επομένως, είναι πιθανό ότι σε μεγαλύτερες χρονικές κλίμακες οι σεισμοί έγιναν με μεγέθη που δεν έχουμε καταγράψει και για τα οποία μπορεί να μην είμαστε τόσο καλά προετοιμασμένοι και πρέπει να το κάνουμε», προειδοποιεί ο Ντιέγκο Σαλαζάρ.
Προειδοποίηση
Για τον λόγο αυτόν, η έρευνα προειδοποιεί για την πιθανότητα ενός σεισμού παρόμοιου μεγέθους στη βόρεια ακτή της Χιλής και, σύμφωνα με τα λόγια του Σαλαζάρ, «τα σχέδια διαχείρισης πρέπει να βαθμονομηθούν με βάση αυτή την πιθανότητα».
«Μέσα από αυτή την εργασία αναδεικνύουμε – όπως έχει επισημανθεί – το ενδεχόμενο ενός “τσουναμιογόνου” σεισμού μεγέθους 9,5 βαθμών, που θα μπορούσε να συμβεί στα βόρεια της χώρας μας, όπως ακριβώς συνέβη πριν 3.800 χρόνια.
»Αυτή η νέα γνώση πρέπει να ληφθεί υπόψη στην αξιολόγηση του κινδύνου και του κινδύνου σεισμών και μεγάλων τσουνάμι, όχι μόνο στο Norte Grande της χώρας μας, αλλά και στην κλίμακα της λεκάνης του Ειρηνικού, επειδή, όπως αναφέραμε στη μελέτη μας, υπάρχουν στοιχεία για ένα μεγάλο “ορφανό” τσουνάμι που θα είχε επηρεάσει τις ακτές της Νέας Ζηλανδίας και άλλες τοποθεσίες στον Ειρηνικό την ίδια ημερομηνία», λέει ο καθηγητής Γκαμπριέλ Ιστον, καταλήγει η elperiodista.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας