Η Βρετανία θέλει να αποκτήσει διαστημική ηλεκτρική ενέργεια
Πηγή: Energypress
O Τζoρτζ Φρίμαν, πρώην επενδυτής venture capital (κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών) και νυν υπουργός Επιστήμης Τεχνολογίας και Καινοτομίας της Βρετανίας, μελετά μια πρόταση για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου που θα δημιουργηθεί στο… Διάστημα.
Oπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου, ο Φρίμαν και οι συνεργάτες του θα συναντηθούν αυτές τις μέρες με μια ομάδα η οποία σχεδιάζει τη δημιουργία μιας εγκατάστασης παραγωγής ηλιακής ενέργειας που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη.
«Το σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά και θέλουμε να φανούμε τολμηροί. Δεν είμαστε σε θέση να χρηματοδοτήσουμε το συνολικό κόστος του εγχειρήματος αλλά θέλουμε να υποστηρίξουμε οικοσυστήματα όπως αυτό. Δεν μπορώ να μιλήσω ακόμη για συγκεκριμένο ποσό χρηματοδότησης αλλά είναι σίγουρο ότι ενδιαφερόμαστε πολύ» ανέφερε ο βρετανός υπουργός σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με επενδυτές και μηχανικούς.
Η νέα προσπάθεια
Το πρότζεκτ έχει ονομαστεί Space Energy Initiative και αφορά τη δημιουργία ενός μηχανισμού έκτασης περίπου πέντε χλμ. και βάρους πολλών χιλιάδων τόνων. Ο δορυφόρος θα διαθέτει μεγάλα κάτοπτρα που θα κατευθύνουν το φως του Ηλιου σε ηλιακά πάνελ. Το διαστημικό φωτοβολταϊκό πάρκο θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες τον χρόνο, αφού σε αντίθεση με τα αντίστοιχα επίγεια πάρκα, η παραγωγή ενέργειας δεν θα αντιμετωπίζει τα εμπόδια της εμφάνισης της νύχτας ή των κακών καιρικών συνθηκών.
Στη συνέχεια, η ενέργεια που θα παράγεται θα μετατρέπεται σε υψηλής συχνότητας ραδιοκύματα τα οποία θα κατευθύνονται σε ένα τεραστίων διαστάσεων σταθμό μήκους 12 χλμ. και διαμέτρου 6,5 χλμ. που θα είναι πιθανότατα εγκατεστημένος μέσα στη θάλασσα. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 2GW, που είναι παρόμοια με αυτή που παράγει ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.
Οι εμπνευστές τους εγχειρήματος υποστηρίζουν ότι οι δέσμες ραδιοκυμάτων θα είναι ασφαλείς, αν και ομολογούν ότι πρέπει να γίνουν πιο ενδελεχείς μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις και παρεμβολές στις επικοινωνίες των αεροπλάνων που πιθανώς να βρεθούν στον δρόμο μιας τέτοιας δέσμης ραδιοκυμάτων. Εχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι το διαστημικό φωτοβολταϊκό πάρκο θα κατασκευαστεί αποκλειστικά από ρομπότ.
Το κόστος κατασκευής ανέρχεται σε 19 δισ. ευρώ και από τη στιγμή που θα βρεθούν τα κεφάλαια και ξεκινήσει η κατασκευή, υπολογίζεται ότι με τα σημερινά τεχνικά μέσα θα απαιτηθούν περίπου 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί η δημιουργία του γιγάντιου δορυφόρου που θα παράγει ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας