Αυτά είναι τα βιβλία που διαβάζουν οι Ευρωπαίοι σε μια εμπόλεμη κρίση
Πηγή: euronews
Στις 26 Φεβρουαρίου ένα σατιρικό tweet ισχυριζόταν ότι η Όπρα είχε αφαιρέσει το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Λέο Τολστόι από τη λέσχη βιβλίων της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο συγγραφέας φαινόταν να απαντά στη μαζική απαγόρευση των ρωσικών προϊόντων και μέσων ενημέρωσης από διάφορα έθνη, αλλά θα ήταν λάθος;
BREAKING: Oprah announces removal of Russian novel ‘War and Peace’ by Leo Tolstoy from her Book Club over Russia’s invasion of Ukraine
— Maitreya Bhakal (@MaitreyaBhakal) February 26, 2022
Στην αρχή της πανδημίας COVID-19, η βρετανική αλυσίδα βιβλίων Waterstones ανέφερε σημαντικές αυξήσεις στις πωλήσεις των «Εκατό Χρόνια Μοναξιά» και «Έρωτας στον Καιρό της Χολέρας» του Γκάμπριελ Γκαρθία Μάρκες, καθώς και του «The Bell Jar» της Sylvia Plath.
Όλα τα βιβλία αφορούν είτε απομόνωση είτε εστίες ασθενειών
«Οι άνθρωποι έγειραν πολύ στη λογοτεχνία την περίοδο της πανδημίας. Με εξέπληξε αυτό», λέει η Δρ Abigail Boucher, λέκτορας Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Άστον που συνδιοργάνωσε το ερευνητικό πρόγραμμα Lockdown Library.
«Τείνει να είναι συνηθισμένο σε περιόδους υψηλού στρες, τα noir θέματα μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδα ασφαλείας. Οι άνθρωποι σκέφτονται «έχω πολλά να επεξεργαστώ, μπορώ να τα διοχετεύσω μέσα από ένα βιβλίο όπου τα διακυβεύματα δεν είναι αληθινά;»
Εξερευνητές και αναγνώστες
Το 2020, στο αποκορύφωμα του lockdown, ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από το βίντεο του Τζορτζ Φλόιντ που δολοφονήθκε από έναν αστυνομικό που έκανε κύκλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Χτύπησε την ευαίσθητη χορδή σε εκατομμύρια ανθρώπους και πυροδότησε διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο, αλλά ένα λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι προκάλεσε επίσης άνοδο στις πωλήσεις βιβλίων.
Στη συνέχεια, το βιβλίο της Reni Eddo-Lodge «Why I’m Nonger Talking to White People About Race» γνώρισε ανανεωμένη δημοτικότητα μεταξύ των αναγνωστών και την έκανε την πρώτη μαύρη συγγραφέα που έφτασε στην κορυφή των επίσημων βρετανικών chart βιβλίων.
Ο φρικιαστικός θάνατος του Floyd προκάλεσε ενδιαφέρον για τη θεωρία των φυλών που οδήγησε σε αύξηση των αγορών «βιβλίων πληροφοριών»
«Υπήρξε μια αύξηση στη θεωρία», λέει ο Boucher, η μελέτη του οποίου ρώτησε τους ερωτηθέντες σχετικά με τις αναγνωστικές τους συνήθειες. Οι άνθρωποι έλκονταν προς τη φιλοσοφία και το ακαδημαϊκό έργο. Νομίζω ότι σίγουρα είχαμε περισσότερο χρόνο για να σκεφτούμε αυτά τα πράγματα και με όλη την καταστροφή είναι αναπόφευκτο».
Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας βρίσκονται οι «επαναδιαγνώστες». αυτοί που επιστρέφουν σε παλιά, γνωστά αγαπημένα σε περιόδους δυσκολίας.
«Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν απλώς να απογοητευτούν και να το ξεπεράσουν», λέει ο Daniel McLoughlin, διευθυντής έρευνας στο WordsRated.
Είναι σαν μια κουβέρτα άνεσης για αυτούς
Όποιο και αν είναι το είδος, κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι πωλήσεις βιβλίων σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν. Στην Ολλανδία σημειώθηκε αύξηση 6 τοις εκατό το 2020 και το 2021 οι Γερμανοί αγόρασαν 3,2 τοις εκατό περισσότερα βιβλία.
Ωστόσο, το έργο Lockdown Library παρουσίασε ένα εμπόδιο, ενώ οι άνθρωποι είχαν περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να διαβάσουν η ποιότητα εκείνης της εποχής ήταν χαμηλότερη.
«Γενικά πριν από την πανδημία το διάβασμα ήταν μια δραστηριότητα που κάνεις όταν έχεις ηρεμία», λέει ο McLoughlin.
Αυτό που συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ότι έχετε παιδιά στο σπίτι, συνεργάτες που εργάζονται από το σπίτι, όλα αυτά βουίζουν στον χώρο.
“Αυτό φαίνεται να επηρεάζει τον ποιοτικό χρόνο ανάγνωσης.”
Απόδραση και κατανόηση
Ό,τι κι αν διάβαζαν οι άνθρωποι ενώ είχαν κατά νου την εκπαίδευση των παιδιών τους στο σπίτι, η πανδημία βασίστηκε σε μια πλούσια παράδοση χρήσης της λογοτεχνίας για την κατανόηση της εποχής που ζούμε.
«Υπήρχαν ανησυχίες γύρω από τις επιστημονικές εξελίξεις στη βικτωριανή εποχή», λέει ο Boucher.
«Υπήρχαν αγωνίες για πράγματα που θα μας πήγαιναν πίσω σε αυτόν τον κόσμο που είναι σχεδόν μεσαιωνικός ή φυλετικός.
«Οι άνθρωποι είχαν να κάνουν με τον Δαρβίνο και τρόμαξαν πραγματικά»
Τα κορυφαία κράτη της Ευρώπης για ανάγνωση είναι η Εσθονία, ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, με την Πολωνία να βρίσκεται στην τρίτη θέση. Δυστυχώς αυτά τα έθνη είτε έχουν απειληθεί άμεσα από τον Πούτιν είτε είναι πρώην σοβιετικά εδάφη που έχουν πιθανότητα εισβολής.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παρουσιάζει ένα νέο σύνορο για τους βιβλιοφάγους, και ενώ η Oprah εξακολουθεί να συνιστά το «Πόλεμος και Ειρήνη», οι αναγνώστες μπορούν να επιλέξουν μόνοι τους εάν θα μάθουν για τη γεωπολιτική ή θα δραπετεύσουν με ένα κλασικό παιδικό.
«Βλέπω έναν παραλληλισμό μεταξύ αυτού και της πανδημίας», λέει ο McLoughlin.
«Θα υπάρξουν αυτοί οι άνθρωποι που θα ξαναδιαβάσουν βιβλία για να ξεφύγουν από τον κύκλο των ειδήσεων και θα υπάρξουν εξερευνητές που θα προσπαθήσουν να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας