Η Ρωσία εντείνει την εκστρατεία λογοκρισίας, πιέζοντας τις τεχνολογικές εταιρείες

Η Ρωσία εντείνει την εκστρατεία λογοκρισίας, πιέζοντας τις τεχνολογικές εταιρείες
Η Google, η Apple και άλλοι προειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να συμμορφωθούν με έναν νέο νόμο, ο οποίος θα τους έκανε πιο ευάλωτους στις απαιτήσεις του Κρεμλίνου.

Καθώς η Ρωσία επιτίθεται στην Ουκρανία, οι αρχές στη Μόσχα εντείνουν μια εκστρατεία λογοκρισίας στο εσωτερικό της, πιέζοντας μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, οι ρωσικές αρχές προειδοποίησαν την Google, τη Meta, την Apple, το Twitter, το TikTok και άλλους ότι είχαν προθεσμία μέχρι το τέλος αυτού του μήνα για να συμμορφωθούν με έναν νέο νόμο που τους απαιτεί να ιδρύσουν νομικά πρόσωπα στη χώρα. Ο λεγόμενος νόμος προσγείωσης καθιστά τις εταιρείες και τους υπαλλήλους τους πιο ευάλωτους στο νομικό σύστημα της Ρωσίας και στις απαιτήσεις των κυβερνητικών λογοκριτών, δήλωσαν νομικοί εμπειρογνώμονες και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.

Φωτογραφία – Dailythess

Οι κινήσεις είναι μέρος μιας ρωσικής εκστρατείας πίεσης εναντίον ξένων εταιρειών τεχνολογίας. Χρησιμοποιώντας την προοπτική επιβολής προστίμων, συλλήψεων και αποκλεισμού ή επιβράδυνσης των υπηρεσιών Διαδικτύου, οι αρχές πιέζουν τις εταιρείες να λογοκρίνουν δυσμενές υλικό στο Διαδίκτυο, ενώ διατηρούν αφιλτράριστα τα μέσα που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο.

Ποιες εταιρείες έχουν λάβει νέα μέτρα

Η Apple, το TikTok και το Spotify έχουν συμμορφωθεί με τον νόμο προσγείωσης, σύμφωνα με τη ρωσική ρυθμιστική αρχή Διαδικτύου, Roskomnadzor, και η Google έχει λάβει επίσης μέτρα για να το κάνει. Το Twitch και το Telegram δεν έχουν. Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook, και το Twitter έχουν συμμορφωθεί με ορισμένα σημεία του νόμου αλλά όχι με άλλα.

Η κατάσταση θέτει τις εταιρείες τεχνολογίας σε δεσμό, παγιδευμένες μεταξύ της δημόσιας υποστήριξής τους για την ελεύθερη έκφραση και την ιδιωτικότητα και το έργο τους σε χώρες με αυταρχικούς ηγέτες. Τους ανάγκασε να σταθμίσουν τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών τους στη Ρωσία ενάντια στην πλήρη αποχώρηση.

Όλο και περισσότερο, οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πιέσεις από Ουκρανούς αξιωματούχους και αμερικανούς νομοθέτες να περιορίσουν την εμπλοκή τους στη Ρωσία. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας ζήτησε από την Apple, την Google, το Netflix και τη Meta να περιορίσουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες τους εντός της Ρωσίας. Ο γερουσιαστής Mark Warner, Δημοκρατικός της Βιρτζίνια, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, έστειλε επιστολή στη Meta, το Reddit, το Telegram και άλλους, καλώντας τους να μην αφήσουν ρωσικές οντότητες να χρησιμοποιήσουν τις πλατφόρμες τους για να σπείρουν σύγχυση σχετικά με τον πόλεμο.

Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αντιφατικές απαιτήσεις από όλο τον κόσμο. Τα θέματα λογοκρισίας που κάποτε ήταν απομονωμένα στην Κίνα, η οποία φιλοξενεί ίσως το πιο περιορισμένο Διαδίκτυο στον κόσμο, έχουν εξαπλωθεί στη Ρωσία, την Τουρκία, τη Λευκορωσία, τη Μιανμάρ και αλλού, καθώς ορισμένοι από αυτούς προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν πιο αυστηρά ελεγχόμενο ιστό.

Η ελεγχόμενη χρήση του διαδικτύου

Για τη Ρωσία, η λογοκρισία του Διαδικτύου δεν είναι εύκολη. Ενώ η Κίνα έχει δημιουργήσει μια σειρά από φίλτρα γνωστά ως Great Firewall γύρω από το Διαδίκτυό της, το Διαδίκτυο της Ρωσίας είναι πιο ανοιχτό και οι τεχνολογικές πλατφόρμες των ΗΠΑ χρησιμοποιούνται ευρέως στη χώρα. Για να το αλλάξει αυτό, η ρωσική κυβέρνηση έχει κατασκευάσει νέες τεχνικές μεθόδους για τον αποκλεισμό περιεχομένου, τις οποίες χρησιμοποίησε πέρυσι για να περιορίσει την πρόσβαση στο Twitter.

Τώρα η Ρωσία αναμένεται να αυξήσει την πίεση στις εταιρείες τεχνολογίας καθώς οι αρχές προσπαθούν να ελέγξουν ποιες πληροφορίες διαδίδονται για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι έχουν χρησιμοποιήσει το Facebook, το Instagram και άλλα ξένα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επικρίνουν τη σύγκρουση, πυροδοτώντας ανησυχίες για καταστολή των πλατφορμών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play