Την πρώτη ψηφιακή πρεσβεία στο metaverse, ιδρύουν τα Μπαρμπέιντος
Την απόφασή της να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που ιδρύει πρεσβεία στο metaverse, αυτόν τον παράλληλο, εικονικό κόσμο που συχνά περιγράφεται ως το μέλλον του Ίντερνετ και αποτελεί το επόμενο μεγάλο όραμα του ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση των Μπαρμπέιντος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της νησιωτικής χώρας της Καραϊβικής έκανε γνωστό ότι ήρθε σε συμφωνία με τη Decentraland, μια πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας, οι χρήστες της οποίας μπορούν να αγοράζουν ψηφιακά αντικείμενα με κρυπτονομίσματα.
Το υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου της χώρας επικύρωσε την απόφαση τον Αύγουστο και η εικονική πρεσβεία αναμένεται να ανοίξει τον Ιανουάριο του 2022.
«Η πρεσβεία στο μετασύμπαν είναι μια απόδειξη του πρωτοπόρου πνεύματος των Μπαρμπέιντος ώστε οι διεθνείς σχέσεις και η διπλωματία να περάσουν στην εποχή της τεχνολογίας» ανέφερε ο Γκάμπριελ Άμπεντ, ο πρεσβευτής των Μπαρμπάντος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και πρώην επιχειρηματίας στον τομέα των κρυπτονομισμάτων.
Το πώς ακριβώς θα λειτουργεί αυτή η πρεσβεία στο μετασύμπαν δεν έχει διευκρινιστεί ενώ η κυβέρνηση της χώρας των 300.000 κατοίκων διευκρίνισε ότι θα διατηρήσει και τις συμβατικές πρεσβείες της ανά ον κόσμο.
Προς το παρόν η κυβέρνηση λέει ότι θα παρέχει διαδικτυακά προξενικές υπηρεσίες και θα έχει και μια πύλη «τηλεμεταφοράς» από την οποία οι χρήστες θα μπορούν να μετακινούνται σε όλα τα εικονικά σύμπαντα.
Η λειτουργία πάντως της πρεσβείας πάντως προκαλεί πολλά ερωτηματικά. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποιος που ζητά άσυλο από μια εχθρική κυβέρνηση θα αναζητήσει καταφύγιο σε μια εικονική πρεσβεία ή ένα εικονικό προξενείο», ειρωνεύτηκε ο Γουίλ Γκότσεγκεν, που συμμετέχει στον εξειδικευμένο στα κρυπτονομίσματα ιστότοπο Coindesk.
Η χώρα σχεδιάζει επίσης να ανοίξει ψηφιακές πρεσβείες και σε άλλους παρόχους metaverse, όπως οι Somnium Space και SuperWorld. Η κίνηση αναμένεται να οδηγήσει και άλλες χώρες στη δημιουργία εικονικών πρεσβειών.
Τι είναι το metaverse
Τον όρο metaverse (μετασύμπαν), τον συναντά κανείς για πρώτη φορά στη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας «Snow Crash» του Νιλ Στίβενσον που κυκλοφόρησε το 1992. Εκεί περιγράφεται πώς η χρήση του διαδικτύου και της εικονικής πραγματικότητας μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον.
Το metaverse μοιάζει εκ πρώτης όψεως με μια βελτιωμένη εκδοχή του Virtual Reality (VR – εικονική πραγματικότητα). Όμως στην πραγματικότητα, είναι πολλά περισσότερα.
Κατ’ αναλογία, το metaverse θα μπορούσε να είναι για το VR ό,τι είναι τα σημερινά smartphones για τα πρώτα κινητά τηλέφωνα της δεκαετίας του 1980.
Για πολλούς είναι το μέλλον του ίντερνετ, αφού αντί να κάθεται μπροστά από έναν υπολογιστή, στο metaverse, ο χρήστης θα μπορούσε να χρησιμοποιεί ένα headset για να εισέλθει σε έναν ψηφιακό κόσμο και να συνδεθεί με κάθε λογής ψηφιακά περιβάλλοντα, σύμφωνα με το cnn.gr.
Σε αντίθεση με το σημερινό VR, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για το gaming, αυτός ο ψηφιακός κόσμος θα χρησιμοποιείται για τα πάντα: Για τη δουλειά, για παιχνίδια, για συναυλίες, για σινεμά ή απλά για παρέα.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας