ΟΗΕ: Ζητά μορατόριουμ για την τεχνητή νοημοσύνη που απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

ΟΗΕ: Ζητά μορατόριουμ για την τεχνητή νοημοσύνη που απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα
ΟΗΕ: Ζητά μορατόριουμ για καταχρήσεις είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό φορέα για την τεχνητή νοημοσύνη που απειλεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Michelle Bachelet ζήτηση να θεσπιστεί ένα αυστηρό μορατόριουμ για την πώληση και τη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, έως ότου να βρεθεί ένα νέο σύστημα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα από εκείνους που τα διαχειρίζονται. Ενώ το τμήμα του ΟΗΕ δημιούργησαν και μια έκθεση παρουσιάζοντας τους κινδύνους των τεχνολογιών.

Δεν πρέπει να γίνεται ανήθικη χρήση

Η Michelle Bachelet δήλωσε: «δεν έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίζουμε να παίζουμε με τη τεχνητή νοημοσύνη επιτρέποντας την ανήθικη χρήση , γιατί είναι σχεδόν πως θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα εις βάρος κάποιων ανθρώπων».

Το τμήμα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μια έκθεση του Σεπτεμβρίου προειδοποίησε για τους κίνδυνους των τεχνολογιών της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας πως όλες αυτές οι εφαρμογές αν δεν χρησιμοποιηθούν με τον σωστό τρόπο μπορεί να φέρουν καταστροφικά αποτελέσματα. ΟΗΕ

Πιο συγκεκριμένα στην Έκθεση αναφέρετε: « Η πολυπλοκότητα της διαχείρισης δεδομένων, οι αλγόριθμοι και τα μοντέλα που βασίζονται στην ανάπτυξη και τη λειτουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και το ιδιωτικό απόρρητο είναι παράγοντες που μπορούν να υπονομευθούν με πολλούς τρόπους, και όλα αυτά χωρίς να τα γνωρίζει ο χρήστης».

Όσες εφαρμογές δεν λειτουργούν σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα θα απαγορευθέι η χρήση τους

Η Bachelet, η οποία είναι η επικεφαλής των ανθρώπινων δικαιωμάτων (ΟΗΕ) τόνισε ότι οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που δεν συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο θα απαγορευθούν κατηγορηματικά. Αν κάνουμε τώρα τα στραβά μάτια μπορεί στα επόμενα χρόνια να υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα, που να μην λύνεται με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να χάσουν την εμπιστοσύνη τους στη τεχνολογία.

Χαρακτηριστικά λέει: «Είναι γεγονός πως η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δύναμη να βοηθάει τους πολίτες αλλά παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με κακόβουλο τρόπο είτε από ιδιώτες είτε από κυβερνήσεις παραβιάζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα σε μεγάλο βαθμό». OHE

Η ύπατος αρμοστής δήλωσε: «Στη παρούσα φάση στα θετικά στοιχεία είναι ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούνται για να γίνει κατανοητό σε πραγματικό χρόνο ποια άτομα χρησιμοποιούν δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες και με ποιον τρόπο ώστε να μην υπάρχει γραφειοκρατία και καθυστέρηση. Ενώ στα αρνητικά στοιχεία συγκαταλέγεται ότι αποφασίζουν ποιους θα προσλάβουν σε μια δουλεία ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούν εκατομμύρια άτομα εν αγνοία τους στο διαδίκτυο όπως μία κάμερα σε δημόσιο χώρο. Σε αυτή την έκθεση θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα πως στις χώρες που είναι πιο ανεξέλεγκτα τα πράγματα θα υπάρχουν κυρώσεις αν δεν συμμορφωθούν με τους νόμους».

Τέλος ξεκαθάρισε πως δεν σημαίνει ότι όλες οι εφαρμογές και τα λογισμικά κάνουν αρνητική χρήση ή λειτουργούν εις βάρος των χρηστών. Το πιο κρίσιμο στοιχείο που κάνει τη διαφορά είναι πως οι προγραμματιστές δεν εκπαιδεύουν σωστά τους αλγόριθμους, ούτε διορθώνουν τα λάθη τους με αποτέλεσμα να γίνεται ανεπανόρθωτο κακό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play