RockYou2021: Μεγάλη διαρροή passwords στο διαδίκτυο
Δισεκατομμύρια passwords διέρρευσαν στο διαδίκτυο από πολλές διαφορετικές βάσεις δεδομένων. Να θυμίσουμε ότι το Facebook έπειτα από τη διαρροή δεδομένων 553 εκατομμυρίων χρηστών σε 106 χώρες στην αρχή του μήνα, είναι με το ένα πόδι πριν υποπέσει σε νέο σκάνδαλο.
Πιο συγκεκριμένα, η διαρροή RockYou2021, όπως ονομάστηκε, θεωρείται ως η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στη διαδικτυακή ιστορία. Υπολογίζεται ότι έχουν διαρρεύσει περισσότερα από 3.2 δισεκατομμύρια passwords από πολλές διαφορετικές βάσεις δεδομένων.
Η μεγάλη διαρροή
Το όνομα RockYou2021 προκύπτει από το χακάρισμα που είχε γίνει το 2009 στους servers του app κοινωνικής δικτύωσης RockYou, από όπου είχαν διαρρεύσει 32 εκατομμύρια passwords χρηστών της εφαρμογής. Η πρόσφατη διαρροή είναι πολύ μεγαλύτερη, για την ακρίβεια θεωρείται ότι έχει αντληθεί 262 φορές μεγαλύτερη ποσότητα πληροφορίας.
Θα πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι οι χρήστες του Internet σε παγκόσμιο επίπεδο είναι 4.7 δισεκατομμύρια άνθρωποι, επομένως είναι εξαιρετικά πιθανό να επηρεαζόμαστε όλοι από την διαρροή αυτή, η οποία αφορά σε πολλές βάσεις δεδομένων και όχι μόνο μία υπηρεσία ή εφαρμογή. Καλό θα ήταν να γίνει ένας έλεγχος των λογαριασμών σας μέσω του Have I Been Pwned ή του αντίστοιχου εργαλείου του Cybernews.
Η ισχυρή σύσταση που μας δίνουν οι ειδικοί είναι να αλλάξουμε όλους τους κωδικούς μας, ή να χρησιμοποιήσουμε 2 Factor Authentication. Εναλλακτικά, η χρήση ενός ισχυρού password manager θα μπορούσε να μας λύσει πολλά προβλήματα.
Η διαρροή του Facebook
Χρήστης σε φόρουμ στο διαδίκτυο που ασχολείται με ζητήματα χάκινγκ δημοσίευσε τους αριθμούς τηλεφώνου και άλλα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, ανάμεσά τους και Ελλήνων. Τα δεδομένα που διέρρευσαν αφορούν σε 553 εκατομμύρια χρήστες του Facebook από 106 χώρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 32 εκατομμύρια από τις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο και 6 εκατομμύρια από την Ινδία. Στην Ελλάδα αποκαλύφθηκαν τα προσωπικά δεδομένα 617.722 λογαριασμών. Πρόκειται για έναν στους επτά περίπου χρήστες στη χώρα. svg%3E
Η λίστα με τα προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνει τον αριθμό τηλεφώνου, τα ID του Facebook, το πλήρες όνομα των χρηστών, αλλά και διευθύνσεις, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά στοιχεία, στοιχεία της επαγγελματικής τους ζωής κ.α. Εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε στο αμερικανικό μέσο πως τα δεδομένα υπεκλάπησαν εξαιτίας μιας αδυναμίας στο σύστημα του Facebook, το οποίο και διορθώθηκε το 2019.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας