Facebook: Λίγες οι κινήσεις του κατά των fake news

Facebook: Λίγες οι κινήσεις του κατά των fake news
Facebook: Σύμφωνα με μία έρευνα για τις εκλογές των ΗΠΑ, το γνωστό κοινωνικό δίκτυο δεν έκανε πολλά για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

To Facebook από ότι δείχνει μία νέα έρευνα δεν βοήθησε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Πριν λίγο καιρό, το Facebook δέχθηκε επίθεση και διέρρευσαν τα δεδομένα 553 εκατομμυρίων χρηστών χωρίς εκείνοι να έχουν ειδοποιηθεί. Ακόμη, το γνωστό κοινωνικό δίκτυο ετοιμάζει νέες κατηγορίες στις σελίδες του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία έρευνα για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020, το Facebook φαίνεται ότι έκανε ελάχιστες κινήσεις για να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση. Ήδη έχει αποδειχτεί μέσω της έρευνας των μυστικών υπηρεσίων πως έγινε εμφανές το στοιχείο της εμπλοκής της Ρωσίας στις εκλογές.

Η έρευνα

Είναι κοινός τόπος ότι όσοι ήθελαν να προωθήσουν προκλητικές ιδέες, παραπληροφόρηση, fake news και άλλες παρόμοιες δημοσιεύσεις, ειδικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2020 στις ΗΠΑ, έστρεφαν τα βέλη της παραπληροφόρησης ή της προπαγάνδας προς το Facebook.

Τα στοιχεία μίας πρόσφατης έρευνας από το Avaaz δείχνουν ότι το Facebook καθυστέρησε υπερβολικά πολύ για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στον αλγόριθμό του και να καταφέρει να καταπολεμήσει έτσι τις πηγές της παραπληροφόρησης.

Η δημοσκόπηση

Μάλιστα, τα στοιχεία δείχνουν ότι εάν το Facebook είχε δράσει νωρίτερα θα μπορούσε να έχει σταματήσει έως και 10.1 δισεκατομμύρια αλληλεπιδράσεις και προβολές πηγών παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων. Μία δημοσκόπηση που έγινε τον Οκτώβριο του 2020 πιστοποίησε ότι το 44% των ψηφοφόρων είδαν στο Facebook κάποια ψευδή είδηση ή παραπλανητική αναφορά για νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος.

Με ένα ποσοστό 35% από αυτούς (περίπου 72 εκατομμύρια άνθρωποι) να πιστεύουν τις αναφορές αυτές. Από τη μεριά του το Facebook αρνείται ότι δεν ανέλαβε δράση εγκαίρως εναντίον της παραπληροφόρησης, θεωρώντας ότι η μεθοδολογία του Avaaz είναι προβληματική.

Η διαρροή των δεδομένων

Χρήστης σε φόρουμ στο διαδίκτυο που ασχολείται με ζητήματα χάκινγκ δημοσίευσε τους αριθμούς τηλεφώνου και άλλα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του, ανάμεσά τους και Ελλήνων. Τα δεδομένα που διέρρευσαν αφορούν σε 553 εκατομμύρια χρήστες του Facebook από 106 χώρες ανά τον κόσμο, εκ των οποίων 32 εκατομμύρια από τις ΗΠΑ, 11 εκατομμύρια από το Ηνωμένο Βασίλειο και 6 εκατομμύρια από την Ινδία. Στην Ελλάδα αποκαλύφθηκαν τα προσωπικά δεδομένα 617.722 λογαριασμών. Πρόκειται για έναν στους επτά περίπου χρήστες στη χώρα.

Η λίστα με τα προσωπικά δεδομένα περιλαμβάνει τον αριθμό τηλεφώνου, τα ID του Facebook, το πλήρες όνομα των χρηστών, αλλά και διευθύνσεις, ημερομηνίες γενεθλίων, βιογραφικά στοιχεία, στοιχεία της επαγγελματικής τους ζωής κ.α. Εκπρόσωπος του μέσου κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε στο αμερικανικό μέσο πως τα δεδομένα υπεκλάπησαν εξαιτίας μιας αδυναμίας στο σύστημα του Facebook, το οποίο και διορθώθηκε το 2019. Facebook κανόνες

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play