Τα τρία λάθη που καταστρέφουν κάθε laptop
Εν έτη 2021 η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έτσι, όπως χρησιμοποιούμε όλη την ώρα το κινητό μας, χρησιμοποιούμε και το laptop μας. Ειδικά τον τελευταίο χρόνο, με την τηλε-εργασία λόγω πανδημίας, οι φορητοί υπολογιστές έχουν την τιμητική τους. Τους κάνουμε όμως σωστή χρήση; Μάλλον όχι, αφού συχνά προχωρούμε σε λάθη που μπορεί να τους προκαλέσουν ζημιά και σε εμάς να κοστίσουν ακριβά.
Ας δούμε τρία από τα πολύ βασικά:
Κλείνουμε μόνο το καπάκι
Σοβαρό λάθος. Θα πρέπει κάποιες φορές να το απενεργοποιούμε και μετά να το κλείνουμε. Αυτό γιατί ο υπολογιστής, όπως και το κινητό χρειάζονται πού και πού ένα restart. Κάθε φορά που κλείνουμε το laptop μας, αυτό στην πραγματικότητα “καθαρίζει” και είναι έτοιμο για την επόμενη φορά που θα το ανοίξουμε. Διαφορετικά είναι σαν μην έχει κλείσει ποτέ.
Το έχουμε συνεχώς στην πρίζα
Επίσης, σοβαρό λάθος είναι να έχουμε τον υπολογιστή μας πάντα σε φόρτιση. Αφήνοντας το καλώδιο στην πρίζα ενώ είναι φορτισμένη η μπαταρία δεν εξοικονομούμε ενέργεια αλλά αντιθέτως καταστρέφουμε σιγά σιγά την μπαταρία.
Ακουμπάμε το laptop στα πόδια μας
Μπορεί να μας προσφέρει τη δυνατότητα να το έχουμε πάντα και παντού μαζί μας, όμως το να το κρατάμε στα πόδια μας δεν είναι καθόλου σωστή κίνηση. Μάλιστα, αν την κάνουμε πρέπει να τη σταματήσουμε αμέσως. Τα laptop δεν είναι σχεδιασμένα για να ακουμπάνε πάνω μας. Βάζοντας τα στα πόδια μας αυξάνεται η θερμοκρασία, δεν παίρνει αέρα και υπάρχει κίνδυνος υπερθέρμανσης και καταστροφής.
Απ΄τη άλλη τι μπορούμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την απόδοσή τους;
Να πάρουμε μια βάση
Η βάση laptop είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νόμιζουμε. Ο ρόλος της είναι διττός, αφού βοηθά τόσο το σύστημα σου, όσο και εσένα τον ίδιο. Όταν το laptop ζορίζεται ανεβάζει θερμοκρασία στο εσωτερικό του. Όσο γρήγορα κι αν περιστρέφονται τα ανεμιστηράκια του, αυτό είναι κάτι που δε γίνεται να αποφευχθεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως φθείρουν τα συστήματα ενός laptop, επηρεάζοντας σημαντικά την απόδοσή του. Μία βάση, θα το διαχωρίσει από την επιφάνεια την οποία βρίσκεται, αφήνοντας πολύτιμο κενό ώστε να δραπετεύσει αποτελεσματικότερα ο θερμός αέρας.
Να χρησιμοποιούμε ποντίκι
Αν και θεωρητικά το touchpad ενός laptop κάνει τη δουλειά του, δε συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τη λειτουργικότητα και την ευχρηστία ενός κανονικού ποντικιού. Το τελευταίο αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο σε πλήθος περιπτώσεων -από το gaming και εφαρμογές που απαιτούν ακρίβεια όπως π.χ. το Photoshop, μέχρι την ακατάπαυστη εναλλαγή προγραμμάτων με άπειρο drag & drop, αντιγραφές και επικολλήσεις. Μπορούμε να επιλέξουμε ένα πλήρους μεγέθους που να εφαρμόζει όσο το δυνατόν καλύτερα στο χέρι μας και να διαθέτει πληθώρα πλήκτρων στα οποία θα αντιστοιχίσουμε τις συντομεύσεις και εντολές που χρησιμοποιούμε περισσότερο.
Να πάρουμε headset
Τα laptop δε φημίζονται για τον ήχο τους. Ακόμα και τα μοντέλα που έχουν εστιάσει σε αυτόν ενσωματώνοντας τελευταίας γενιάς τεχνολογίες και φέροντας την υπογραφή γνωστών εταιρειών του χώρου, επιτυγχάνουν στην καλύτερη περίπτωση απλώς «συμπαθητικές» επιδόσεις. Όσο η ένταση ανεβαίνει, αυξάνονται και οι παραμορφώσεις ενώ δεν είναι λίγες και οι φορές που τα ηχεία υπερκαλύπτονται από τα ανεμιστηράκια του laptop. Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι η αγορά ενός headset είναι ουσιαστικά ζωτικής σημασίας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας