Εφαρμογή για κορωνοϊό: Ηχογραφεί τον βήχα και κάνει διάγνωση

Εφαρμογή για κορωνοϊό: Ηχογραφεί τον βήχα και κάνει διάγνωση
Εφαρμογή για κορωνοϊό: Επιστήμονες του MIT υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή που ηχογραφεί τον βήχα μπορεί να γίνει διάγνωση για τον κορωνοϊό.

Επιστήμονες του MIT των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι εφαρμογή που ηχογραφεί τον βήχα μπορεί να διαγνώσει αν κάποιος πάσχει από κορωνοϊό. Η εν λόγω εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει και σαν τεστ για κορωνοϊό, καθώς όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η διάγνωση είναι έγκυρη.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα ποσοστά ακριβείας

Οι ερευνητές, προχώρησαν στη δημιουργία ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος μπορεί να διαγνώσει με υψηλή ακρίβεια την ασθένεια του κορονοϊού στους ανθρώπους, μέσω ηχογράφησης και ανάλυσης του βήχα τους. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, η ευαισθησία, ήτοι η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, αγγίζει το 98,5%, μεταξύ όσων έχουν ήδη διαγνωσθεί ως θετικοί στον ιό SARS – CoV – 2, και κορυφώνεται στο 100% για όσους είναι ασυμπτωματικοί.

Η σχετική έρευνα παρουσιάστηκε στο περιοδικό βιοϊατρικής μηχανικής ”IEE Journal of Engineering in Medicine and Biology”, ενώ οι επιστήμονες που μελέτησαν τον εν λόγω αλγόριθμο βρίσκονται σε αναμονή για την έγκρισή του από τις αρμόδιες αρχές. Με την έγκριση αυτή, θα είναι δυνατή η ενσωμάτωση του αλγόριθμου σε κάποιο application (ηλεκτρονική εφαρμογή). Σύμφωνα με τους ίδιους, ένας ασυμπτωματικός ασθενής μπορεί να έχει βήχα με διαφορετικό ήχο, ο οποίος να μην είναι αντιληπτός από το ανθρώπινο αυτί.

Ο ερευνητής Μπράιαν Σουμπινάρα μίλησε στο BBC σχετικά με τον αλγόριθμο, και επισήμανε πως: “Ο τρόπος που παράγεις ήχους, αλλάζει όταν έχεις Covid, ακόμη και αν είσαι ασυμπτωματικός. Ο αλγόριθμος θα μπορούσε πρακτικά να εφαρμοστεί για τον καθημερινό έλεγχο φοιτητών, εργαζομένων και του κοινού ή ακόμη σε ολόκληρες ομάδες, ώστε γρήγορα να εντοπίζονται οι συρροές κρουσμάτων”.

Για την τελική μορφή του αλγορίθμου του ΜΙΤ χρησιμοποιήθηκαν περίπου 70.000 ηχητικά δείγματα βήχα, μεταξύ αυτών οι 2.500 αφορούσαν ανθρώπους που νοσούσαν, επιβεβαιωμένα, από τον κορονοϊό. Η ακρίβεια στην διάγνωση των αληθών αρνητικών ασθενών, αγγίζει το 94,2%, σε περίπτωση που έχουν διαγνωσθεί θετικοί με τεστ, ενώ φτάνει το 83,2% για τους ασυμπτωματικούς.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού που ταλανίζει την ανθρωπότητα, οδήγησε πολλούς ερευνητικούς φορείς, όπως τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Κάρνεγκι Μέλον, καθώς και την εταιρεία Novoic, να εργάζονται πυρετωδώς πάνω σε έρευνες και μελέτες παρόμοιων ”έξυπνων” διαγνωστικών συστημάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play