FaceApp: Αμφιβολίες για το πόσο αθώα είναι η εφαρμογή

FaceApp: Αμφιβολίες για το πόσο αθώα είναι η εφαρμογή
Face app: Μεγάλη ανησυχία υπάρχει τις τελευταίες ώρες για το πόσο είναι αθώα η εφαρμογή που έχει γίνει παγκόσμιο viral.

Face app: Τις τελευταίες μέρες έχει ξεκινήσει μια παγκόσμια τρέλα. Όλοι βιάζονται να γεράσουν. Η γνωστή εφαρμογή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε κινητά εκατομμυρίων χρηστών σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τους απλούς χρήστες, και αρκετοί διάσημη πήραν μέρος στην τρέλα του. Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο είναι αθώα αυτή η διαδικασία.

Η αλήθεια είναι ότι όταν κατεβάζουμε μια εφαρμογή σχεδόν ποτέ δεν διαβάζουμε τους όρους χρήσης. Το… κίνημα της αμφιβολίας ξεκίνησε Τσακ Σούμερ. Ο Αμερικανός γερουσιαστής από το κόμμα των Δημοκρατικών, ζήτησε να πραγματοποιηθεί έρευνα για το FaceApp, επισημαίνοντας ότι τον ανησυχεί τρομερά το γεγονός πως τα δεδομένα πολιτών των ΗΠΑ μπορεί να καταλήξουν στα χέρια μιας εχθρικής ξένης δύναμης.

Face app: Τι ισχύει με τους όρους χρήσης

Μπορεί οι ισχυρισμοί για ξένη δύναμη πίσω από την εφαρμογή να είναι υπερβολικοί, αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Στους όρους χρήσης του FaceApp αναφέρεται ρητά ότι ο χρήστης παραχωρεί στην εταιρεία την άδεια για τη χρήση, αναπαραγωγή, τροποποίηση, προσαρμογή, δημοσίευση μετάφραση κ.λπ. του περιεχομένου χρήστη και οποιουδήποτε ονόματος ή ονόματος χρήστη παρέχεται σε σχέση με το εν λόγω περιεχόμενο, σε όλες τις μορφές media και όλα τα κανάλια που είναι ήδη γνωστά ή θα αναπτυχθούν στο μέλλον, χωρίς υποχρέωση αποζημίωσής του.

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι η Wireless Labs, μητρική εταιρεία της FaceApp, μπορεί να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία που αποστέλλεις στην εφαρμογή, τροποποιημένη ή μη, για διαφημιστικούς λόγους, για την εκπαίδευση άλλων προγραμματιστών ή για σκοπούς που δεν τους βάζει καν το μυαλό σου. Κατά πόσον αυτό μπορεί να αποτρέψει έναν χρήστη από να χρησιμοποιεί το app, είναι μια απόφαση που αφορά αποκλειστικά τον ίδιο, με την προϋπόθεση φυσικά ότι έχει διαβάσει τους όρους χρήσης.

Ο Γιάροσλαβ Γκοντσάροφ, CEO της FaceApp, δήλωσε εχθές στον Guardian ότι μόνο η φωτογραφία που επιλέγει ο χρήστης στο τηλέφωνό του προς τροποποίηση αποστέλλεται στην εταιρεία και ότι η εφαρμογή δεν «κλέβει» όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο της συσκευής, όπως έγραψαν κάποιοι. Όπως επισημαίνει, τα δεδομένα δεν μεταβιβάζονται στη Ρωσία αλλά αποθηκεύονται σε υπηρεσίες cloud που παρέχει η Amazon και η Google και ελέγχονται, κατά συνέπεια, από τις ΗΠΑ.

«Το FaceApp πραγματοποιεί ένα μεγάλο μέρος της επεξεργασίας στο cloud. Ανεβάζουμε μόνο τη φωτογραφία που έχει επιλέξει ο χρήστης για επεξεργασία. Δεν μεταβιβάζουμε ποτέ καμία άλλη εικόνα από το τηλέφωνο στο cloud».

Ο developer επιμένει ότι οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν να αφαιρεθούν οι φωτογραφίες τους από τον server. «Ίσως αποθηκεύσουμε στο cloud μια φωτογραφία που έχει ανέβει. Οι κύριοι λόγοι για αυτό είναι η απόδοση και η επισκεψιμότητα. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι ο χρήστης δεν θα ανεβάσει πολλές φορές την ίδια φωτογραφία για επεξεργασία. Οι περισσότερες εικόνες διαγράφονται από τους server μας μέσα σε 48 ώρες από την στιγμή του upload», επισημαίνει ο CEO. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν η ίδια εφαρμογή έχει κατηγορηθεί για ρατσισμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play