Curiosity: “Αναστήθηκε” και επικοινωνεί και πάλι με τη Γη
Το ρόβερ Curiosity, που σταμάτησε να επικοινωνεί με την NASA στις 15 Φεβρουαρίου, λειτουργεί και πάλι κανονικά και συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα από τον Άρη.
Για άγνωστο λόγο το Curiosity έκανε επανεκκίνηση του υπολογιστή του (reset) και εισήλθε σε προστατευτική κατάσταση «ασφαλούς λειτουργίας» (safe mode) .
Ευτυχώς το ρόβερ, που βγήκε πια από το «safe mode», επικοινωνεί κανονικά με τη Γη, και σύντομα θα είναι σε θέση να επαναλάβει τις επιστημονικές έρευνες του, αλλά η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), όπως ανακοίνωσε, προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη.
Το πρόβλημα εμφανίστηκε μόλις λίγες μέρες αφότου η NASA ανακήρυξε και επίσημα «νεκρό» το ρόβερ Opportunity, με αποτέλεσμα το Curiosity να έχει απομείνει το μοναδικό ρόβερ σε λειτουργία στον πλανήτη.
«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι για την ακριβή αιτία και συλλέγουμε τα σχετικά δεδομένα για ανάλυση. Το ρόβερ έκανε reset του υπολογιστή του, αλλά λειτουργεί φυσιολογικά από τότε, πράγμα που είναι καλό σημάδι», δήλωσε ο Στίβεν Λι του Εργαστήριου Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.
Did you ever have a case of the Mondays on a Friday? Blerg. I’m taking a little science hiatus while the team diagnoses a computer reset. https://t.co/r7e2GVqS4J pic.twitter.com/7cIcv6d2I5
— Curiosity Rover (@MarsCuriosity) February 22, 2019
Ψάχνει να βρει την αιτία της βλάβης η NASA
Προς το παρόν, για να μην επιβαρύνει το ρόβερ, η NASA τού έχει δώσει εντολή να σταματήσει τις επιστημονικές εργασίες του. «Περιορίσαμε τις εντολές προς το όχημα για να ελαχιστοποιήσουμε τις αλλαγές στη μνήμη του. Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τα όποια στοιχεία για το τι μπορεί να προκάλεσε το reset», πρόσθεσε ο Λι.
Το ρόβερ, που σκαρφαλώνει σε πλαγιά του Όρους Σαρπ από το 2014, έχει εντοπίσει μια γεωλογικά ενδιαφέρουσα περιοχή σε απόσταση 200 μέτρων και οι χειριστές του από τη NASA θέλουν να το κατευθύνουν προς τα εκεί για να την μελετήσουν.
Όμως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι να βρουν τι συνέβη στο Curiosity.
Το σχόλιο σας