Βρετανία: Το πρώτο ρομποτικό αγρόκτημα στον κόσμο

Βρετανία: Το πρώτο ρομποτικό αγρόκτημα στον κόσμο
Το πρώτο ρομποτικό αγρόκτημα στον κόσμο είναι γεγονός. Στη φάρμα του χωριού Έντζμοντ της Βρετανίας, οι αγρότες ξεκουράζονται αφήνοντας τις δύσκολες εργασίες για τα αυτόματα αγροτικά μηχανήματα και τα drones.

Το πρώτο ρομποτικό αγρόκτημα στον κόσμο, όπου τα πάντα -σπορά, φύτεμα, λιπάσματα, δειγματοληψία, συγκομιδή- γίνονται χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη χειρωνακτική συμμετοχή. Ρομπότ, αυτόνομα γεωργικά μηχανήματα και εναέρια οχήματα (drones) έχουν αναλάβει το κάθε τι.

Η πειραματική ρομποτική φάρμα «Hands Free Hectare» αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος του εξειδικευμένου γεωπονικού Πανεπιστημίου Χάρπερ ‘Ανταμς και της αγροτοβιομηχανικής εταιρείας Precision Dynamics. Είναι η πρώτη στον κόσμο, στην οποία όλα όσα χρειάζεται να κάνει ένας αγρότης, σπορά, φύτεμα, χορήγηση λιπασμάτων, δειγματοληψία, συγκομιδή– γίνονται χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση.

Ο επικεφαλής της φάρμας, Τζόναθαν Γκιλ, ειδικός στη μηχατρονική ανέφερε για αυτό το καινούριο επίτευγμα: «Είμαστε οι πρώτοι που καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα της τεχνολογικής αυτονομίας στη γεωργία».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν και για ποιο λόγο η ρομποτική φάρμα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα της γεωργίας του μέλλοντος, οι ειδικοί απαντούν ότι, χάρη στις νέες τεχνολογίες θα εξασφαλιστούν υψηλότερες αποδόσεις, που θα βοηθήσουν να τραφεί ο ολοένα αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός (και μάλιστα με λιγότερο κόπο από την πλευρά των αγροτών, οι οποίοι πιθανότατα, θα χρειάζεται μόνο να επιβλέπουν τις εργασίες που θα εκτελούνται από τα τεχνολογικά μηχανήματα και να βεβαιώνονται για την ορθή εξέλιξη κάθε διαδικασίας).

Σύμφωνα με τους αγρότες- ερευνητές, που ευθύνονται για την υλοποίηση του εν λόγω πειράματος, στο μέλλον τα γεωργικά μηχανήματα θα γίνουν μικρότερα σε μέγεθος, θα λειτουργούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα και θα διαθέτουν ρομποτικές δυνατότητες.

Στην πρωτότυπη φάρμα της τεχνολογίας χρησιμοποιούνται ήδη αρκετά μικρά γεωργικά μηχανήματα, καθώς και μεγαλύτερα -όπως ένα τρακτέρ και μια θεριζοαλωνιστική μηχανή- στα οποία έχει προσαρμοστεί ηλεκτρονική και ρομποτική τεχνολογία, προκειμένου να γίνουν αυτόνομα και να δουλεύουν χωρίς να χρειάζεται η ανθρώπινη παρέμβαση.

Με τη βοήθεια του GPS, τα μηχανήματα προγραμματίσθηκαν για να εκτελούν το καθένα συγκεκριμένες εργασίες σε συγκεκριμένες περιοχές σε συγκεκριμένο χρόνο. Drones εφοδιασμένα με ειδικές λαβές πετάνε πάνω από το χωράφι, κόβοντας δείγματα και μεταφέροντάς τα στους υπεύθυνους του πειράματος.

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ποιο θα είναι το μέλλον της γεωργίας, μας δίνουν όμως μια πρώτη εικόνα αναφορικά με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα αυτό, προμηνύοντας ίσως και τις ενδεχόμενες δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η αντικατάσταση ανθρώπων από μηχανήματα και αυτοματοποιημένα συστήματα παραγωγής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play