Λάμπρος Περόγαμβρος: Ερευνά τις συναισθηματικές διεργασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου
Ο Λάμπρος Περόγαμβρος είναι ανώτερος ερευνητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.
Όπως αναφέρει το ellines.com, το 2017 ο Δρ. Περόγαμβρος πήρε μέρος σε μία μεγάλη έρευνα που επιβεβαίωσε ότι τα όνειρα δεν συμβαίνουν μόνο στη φάση REM (ταχεία κίνηση των ματιών) του ύπνου, αλλά και στη φάση μη-REM, όταν η εγκεφαλική δραστηριότητα είναι πιο αργή. Η έρευνα “The neural correlates of dreaming”, με επικεφαλής την Φρανσέσκα Σικλάρι, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Nature Neuroscience”.
Η έρευνά του επικεντρώνεται περισσότερο στην επίδραση των μνημονικών και συναισθηματικών διεργασιών στην ανθρώπινη συμπεριφορά σε διαφορετικές καταστάσεις επαγρύπνησης. Μία από τις βασικές υποθέσεις που εξετάζει η έρευνά του είναι πώς η ενεργοποίηση αυτών των διεργασιών κατά τη διάρκεια του ύπνου και των ονείρων, συμβάλει στην εδραίωση της μνήμης και στη συναισθηματική ομοιοσταστία. Αντίθετα, η δυσλειτουργία αυτής της ενεργοποίησης κατά τη διάρκεια του ύπνου, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ψυχιατρικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και ο εθισμός.
Ο Δρ. Περόγαμβρος επίσης ασχολείται με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της νευροεπιστήμης, των τεχνών και της φιλοσοφίας και πιο συγκεκριμένα, στην εφαρμογή της νευροεπιστήμης σε παραδοσιακά καλλιτεχνικά και φιλοσοφικά ερωτήματα, όπως στην ενδοσκόπηση, την συνείδηση και την δημιουργικότητα.
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006 και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο WalesTrinity Saint David το 2014. Από το 2008 έως και το 2014, έκανε την ειδικότητά του στη Ψυχιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γενεύης.
Από τον Ιανουάριο του 2010 έως και σήμερα είναι ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και από τον Δεκέμβριο του 2014 είναι ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον.
Το σχόλιο σας