Δημήτριος Μακρής: Ένας πρωτοπόρος στον τομέα της οπτικής επιτήρησης
Ο Δημήτριος Μακρής είναι καθηγητής στο Κέντρο Ερευνών Ψηφιακής Απεικόνισης και ενδιάμεσος διευθυντής της διδακτορικής σχολής του Πανεπιστημίου Κίνγκστον. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην μηχανική όραση, τη μηχανική και την ανάλυση κίνησης.
Το έργο του στη μάθηση σημασιολογικών μοντέλων και στα πολλαπλά συστήματα παρακολούθησης καμερών έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή ερευνητική κοινότητα. Όπως αναφέρει το ellines.com, σήμερα εργάζεται στις μη-γραμμικές μειώσεις των διαστάσεων των χρονικών αλληλουχιών με εφαρμογές στην αναγνώριση της ανθρώπινης δράσης και την παρακολούθηση του ανθρώπινου σώματος.
Ολοκλήρωσε το πτυχίο του στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και το μεταπτυχιακό του στη Μηχανική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1999. Στη συνέχεια ξεκίνησε το διδακτορικό του στην μηχανική όρασης στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου, όπου και το ολοκλήρωσε το 2004.
Ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός εργαστηρίου το 2000 στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου στα εργαστήρια C/C++, Matlab, Επεξεργασία Εικόνας και Δίκτυα Υπολογιστών. Παρέμεινε στη θέση αυτή έως και τον Μάιο του 2003.
Τον Οκτώβριο του 2003, ο Δημήτριος Μακρής ορίστηκε ως ερευνητικός συνεργάτης στο πανεπιστήμιο Κίνγκστον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2004 προήχθη σε λέκτορα και το 2006 σε Reader. Παραμένει έως και σήμερα σε αυτή τη θέση και διδάσκει Αντικειμενοστρεφής Ανάλυση και Σχεδιασμό, Unified Modellling Language (UML) και επεξεργασία εικόνας.
Από τον Ιανουάριο του 2001 έως και τον Μάρτιο του 2005, εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου διδάσκοντας Μαθήματα για Ενήλικες, Εισαγωγή στο Προγραμματισμό, Εισαγωγή στη Visual C++ και στην UML.
Ο Έλληνας καθηγητής υπήρξε συντονιστής του ΕPSRC Network on Vision and Language (VL-Net),οργανωτής των εργαστηρίων IEEE workshops στην Οπτική Επιτήρηση (2005-2008),του BMVA/EPSRC Θερινού Σχολείου στη Μηχανική Όραση (2009-2010) και των τεχνικών συναντήσεων BMVA(2008-2012).
Το 2016, ο Jean-Christophe Nebel και ο Δημήτριος Μακρής εξασφάλισαν χρηματοδότηση ύψους £ 186.590 από το Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών για να αναπτύξουν ένα σύστημα CCTV ικανό να εντοπίσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων που φέρουν κρυμμένα όπλα. Το νέο προϊόν θα επέτρεπε στα συστήματα CCTV να ανιχνεύουν αυτόματα βίντεο, να αναζητούν ενδεικτικά σήματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι ένα άτομο φέρει πυροβόλο όπλο και να το αναφέρει στους χειριστές, εάν ήταν απαραίτητο.
“Ελπίζουμε να αναπτύξουμε τεχνολογία που θα εφαρμοστεί τελικά στο δίκτυο των 6.000.000 καμερών που υπάρχουν ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρέχοντας ένα εύκολα εφαρμοσμένο και αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος εθνικού ενδιαφέροντος”, δήλωσε.
Το Κέντρο Έρευνας Ψηφιακής Απεικόνισης του Kingston φημίζεται για την πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα της οπτικής επιτήρησης. Ο Δημήτριος Μακρής έχει βραβευτεί για πολλές ερευνητικές του μελέτες ως κύριος ερευνητής και έχει χρηματοδοτηθεί από τις EPSRC καιTSB καθώς και από άλλες εθνικές και διεθνείς επιχειρήσεις.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας