Refergon: Πλατφόρμα που συνδέει τους πρόσφυγες με την αγορά εργασίας

Refergon: Πλατφόρμα που συνδέει τους πρόσφυγες με την αγορά εργασίας
H πλατφόρμα φιλοδοξεί να γεφυρώνει καθημερινά το χάσμα μεταξύ προσφύγων και αγοράς εργασίας στην Ελλάδα.

Το προσφυγικό και οι προκλήσεις που αυτό θέτει ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν στον πρόσφατο διαγωνισμό «Hack the Camp» που έλαβε χώρο τον Δεκέμβριο. Κάποια από τα καίρια ερωτήματα που τέθηκαν στον εν λόγω διαγωνισμό ήταν: «Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων; Πώς μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες; Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις πολλαπλές δεξιότητες που φέρνουν μαζί τους;»

Μια από τις ομάδες που ξεχώρισαν ήταν η Refergon, η οποία φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ προσφύγων και αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια πλατφόρμα στα αγγλικά, αραβικά, φαρσί και ουρντού.

Πρόκειται για μια ICT πλατφόρμα η οποία συνδέει ειδικευμένους πρόσφυγες με εργοδότες και συνδέει ανειδίκευτους πρόσφυγες με ΜΚΟ και προγράμματα κατάρτισης . Επίσης, προσφέρει τη ευκαιρία σε πρόσφυγες να εκπαιδευτούν και να μάθουν από δομές που ήδη υπάρχουν, αλλά εξαιτίας της έλλειψης οργάνωσης, δεν τις γνωρίζουν.

Η ομάδα απαρτίζεται, εκτός του κ. Γιατρομανωλάκη, από τη Φιόρη Ζαφειροπούλου, το Γιάννη Σουλιώτη, τον ‘Αρη Αθάνατο, τον Μοχτάμπα Τζαντζί, τον Ζεκερία Ραχιμί και τον Αμίρ Χουσεΐν Χοσραβί. Οι τρεις τελευταίοι φιλοξενούνται στις δομές του Ελληνικού και στα Οινόφυτα.

Η ομάδα, που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό με 6.000 ευρώ, θα αναπτύξει για τον λόγο αυτό ένα Facebook chatbot , ενώ η πλατφόρμα θα συνδέεται και με την πλατφόρμα Telegram, που είναι από τα πλέον δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα στο Ιράν.

Τρόπους σύνδεσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με την προσφυγική κρίση αναζητεί και η Οργάνωση Γη.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση αναφέρει ότι η προσφυγική κρίση παρέχει ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς διάφοροι παράγοντες μπορούν να συνεργαστούν παραγωγικά και να συνυπάρξουν για την αντιμετώπιση κοινωνικών προκλήσεων, ενώ παράλληλα να τονώνουν την οικονομική ανάπτυξη μέσω νέων επιχειρηματικών δυνατοτήτων.

Οι συντελεστές της οργάνωσης επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα πρόσφατες κοινωνικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, τόσο κερδοσκοπικού όσο και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εμφανίστηκαν με την αύξηση των προσφυγικών ροών και προσφέρουν ευκαιρίες για πολιτιστικές ανταλλαγές, κοινωνική ένταξη, δημιουργία εισοδήματος, ανάπτυξη δεξιοτήτων κλπ.

Όπως λένε, η πρωτοβουλία Earth Refugee «έχει αρχίσει πρόσφατα την εφαρμογή ενός προγράμματος παροχής συμβουλευτικής για την απασχόληση στις επίσημες δομές φιλοξενίας προσφύγων, διδάσκοντας τη συγγραφή βιογραφικού και τα ευρωπαϊκά πρότυπα στον χώρο εργασίας».

Πρόσφατα εξάλλου η Οργάνωση Γη και η Aephoria.net διοργάνωσαν μια εκδήλωση στον χώρο Γη Κ44 στο Γκάζι όπου παρουσιάστηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η Hopestarter «που έχει στόχο να δώσει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε στον πλανήτη να δωρίσει μετρητά άμεσα για τους πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό και για τον λόγο αυτόν το bitcoin θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των χρημάτων».

Επίσης παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία Social Fashion Factory που είναι «ένας συνεταιρισμός σχεδιαστών στην ηθική βιομηχανία της μόδας που παρέχει ένταξη στην αγορά εργασίας και στην επιχειρηματικότητα στους πρόσφυγες και στα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Η παραγωγή είναι από βιώσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά. Επί του παρόντος, έξι γυναίκες, θύματα εμπορίας trafficking (εμπορίας ανθρώπων), εμπλέκονται στον συνεταιρισμό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play