Ψηφιακή έκδοση “Joey” από τα “Φιλαράκια”
Ο «Joey» από τα «Φιλαράκια» (Ματ ΛεΜπλανκ) για πολλούς είναι ο πιο αγαπητός χαρακτήρας της εξαμελούς τηλεοπτικής παρέας- και μάλλον είναι αυτοί που θα χαρούν περισσότερο από το επίτευγμα επιστημόνων του University of Leeds, οι οποίοι ασχολούνται με την «απαθανάτιση» δημοφιλών ρόλων- χαρακτήρων υπό τη μορφή ψηφιακών avatars με τα οποία ο χρήστης θα μπορεί να μιλά, όπως στην περίπτωση του Siri, του Alexa και άλλων παρεμφερών ψηφιακών βοηθών.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι ερευνητές φτιάχνουν μια σειρά από αλγορίθμους που μπορούν να αναγνωρίζουν και να «χαρτογραφούν» χαρακτήρες, καταγράφοντας τη γλώσσα του σώματος, τις εκφράσεις του προσώπου και τη φωνή τους. Ένα εργαλείο machine learning επίσης αναλύει το σενάριο και την πλοκή της εκπομπής (ή ταινίας) ώστε να «κατανοήσει» καλύτερα το πώς μιλά ο κάθε χαρακτήρας.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια ψηφιακά «αθάνατη» έκδοση του Joey, που μπορεί να παράγει και να λέει νέες προτάσεις με το δικό της στυλ και φωνή. Κάποιες από τις προτάσεις που δημιουργήθηκαν με τους αλγορίθμους του «Virtual Joey» είναι «Hey Ross do you want me to talk to some lady» και «I like pizza with cheese».
Προς το παρόν βέβαια, το αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς ρεαλιστικό, καθώς, πέρα από το ότι οι προτάσεις αυτές απέχουν πολύ από αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «πλήρεις δυνατότητες διαλόγου», το στόμα του avatar, που έχει δημιουργηθεί ψηφιακά, έχει τοποθετηθεί πάνω σε αυθεντικό υλικό του ηθοποιού από τη σειρά, με αποτέλεσμα να γίνεται εύκολα αντιληπτό πως δεν πρόκειται για τον «πραγματικό» Joey.
Ωστόσο, η ομάδα των ερευνητών- Τζέιμς Τσαρλς, Ντέρεκ Μάτζι και Ντέιβιντ Χογκ, του τμήματος επιστήμης υπολογιστών του βρετανικού πανεπιστημίου- σχεδιάζουν να επεκτείνουν την τεχνική σε άλλους χαρακτήρες, επιδιώκοντας να είναι σε θέση κάποια στιγμή να τους βάλουν να μιλούν μεταξύ τους από μόνοι τους, παράγοντας καινούριες συζητήσεις, και κάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα «Φιλαράκια» ψηφιακά «αθάνατα».
Επίσης, στόχος τους είναι η βελτίωση του rendering για καλύτερη εικόνα και φυσικά η αύξηση των δυνατοτήτων του avatar ώστε να μπορεί να αλληλεπιδρά και με πραγματικούς ανθρώπους (αλλά και άλλα avatars, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως). Ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα πιο «φυσικό» interface αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε ανθρώπους και υπολογιστές, για να γίνουν πιο «ανθρώπινοι» οι ψηφιακοί βοηθοί, όπως η Cortana της Microsoft (η οποία άλλωστε έχει πάρει το όνομά της από μια αντίστοιχη τεχνητή νοημοσύνη- avatar βοηθό του βιντεοπαιχνιδιού της εταιρείας «Halo»), το Siri και το Alexa.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας