HSBC:Το έντονο ενδιαφέρον από το Λονδίνο για τις ελληνικές τράπεζες – Η αναδιάταξη θέσεων και οι «καταλύτες»
Πηγή: unsplash
Με ισχυρούς επενδυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων συναντήθηκαν στο Λονδίνο στελέχη της HSBC, με τους πρώτους να εκδηλώνουν ένα έντονο ενδιαφέρον για την πορεία του εγχώριου τραπεζικού κλάδου και συγκεκριμένα για αυτή των τεσσάρων συστημικών που καλύπτει ο βρετανικός επενδυτικός οίκος.
Όπως επισημαίνει ο Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, το βασικό σκέλος των συζητήσεων αφορούσε τους «καταλύτες» που θα μπορούσαν να διευρύνουν το «ράλι», δηλαδή τους παράγοντες που δύναται να διαψεύσουν θετικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς την κερδοφορία, το στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τις εκλογές και την προγραμματισμένη αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.
Οι περισσότεροι επενδυτές που συνάντησε η HSBC έχουν τοποθετηθεί στις ελληνικές τράπεζες και κάποιοι «long only» που δεν είχαν κινηθεί αναλόγως, το σκέφτονταν ώστε να προσθέσουν και να αυξήσουν το beta του χαρτοφυλακίου τους. Η βασίκη διαπίστωση αφορούσε τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος μετά το πρόσφατο «ράλι», από τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα προς την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank (οι δύο τράπεζες στις οποίες δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση από τους επενδυτές) αλλά και την Τράπεζα Κύπρου στη βάση των χαμηλότερων αποτιμήσεών τους, τη στιγμή που οι περισσότεροι επενδυτές συμφώνησαν στο ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς προσφέρει το καλύτερο «risk – reward» προφίλ (ο καλύτερος συνδυασμός κινδύνου – ανταμοιβής), ακόμη και μετά το re-rating, διότι διαπραγματεύεται με το χαμηλότερο δείκτη τιμής προς λογιστική αξία για το 2023 στην κάλυψη της HSBC στη ζώνη των τραπεζών των παγκόσμιων αναδύομενων αγορών, GEM, (εκτός Κίνας), παρά το αξιοπρεπές 10% σε δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE.
Παράλληλα, η θέση του βρετανικού οίκου, ότι οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν πολλαπλούς θετικούς «καταλύτες» και για αυτό το έτος που «τρέχει», έτυχε θερμής αποδοχής από τους επενδυτές, ενώ ορισμένοι εξ αυτών βλέπουν αρκετά ήπιες τις εκτιμήσεις ως προς την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους (NII – εκτιμούν ότι ενδέχεται να κινηθούν υψηλότερα), θεωρώντας ότι οι τράπεζες έδωσαν ένα αρκετά συντηρητικό guidance στη pass – through (μετακύλιση) των αυξανόμενων επιτοκίων στις καταθέσεις.
Παράλληλα, μερικοί μόνο «long only» επενδυτές έδειξαν ένα ενδιαφέρον για τις εναπομείνασες προσπάθειες εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών και την ποιότητα του κεφαλαίου, ώστε να σταθμίσουν τους κινδύνους. Βέβαια, το χαμηλό liquidity (ρευστότητα) ήταν ο παράγοντας που τους απώθησε περισσότερο, ενώ έθεσαν το ζήτημα του κατά πόσο οι μετοχές που διαθέτει το ΤΧΣ και που θα βγουν προς πώληση θα βελτιώσουν τη ρευστότητα, με την έκταση του βραχυπρόθεσμου πλεονάσματος μετοχών (stock overhang) που θα προέκυπτε.
Η HSBC υποστήριξε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα «παράθυρο» για την αποχώρηση του ΤΧΣ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023, δηλαδή μετά τη διενέργεια των εκλογών και εάν υπάρξει μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας (η ελληνική οικονομία βρίσκεται μία βαθμίδα χαμηλότερα από το «investment grade» στη Standard & Poor’s και στη Fitch). Ο Saraoglou εκτιμά ότι τόσο τα καθαρά έσοδα από τόκους όσο και ο δείκτης ROTE θα είχαν μόλις φτάσει στο ανώτατο σημείο τους μέχρι τότε.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι τιμές στόχοι, διαμορφώνονται στα 1,40 ευρώ για την Alpha Bank, στα 1,60 ευρώ για τη Eurobank, στα 5,20 ευρω για την Εθνική Τράπεζα και στα 3,30 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με σύσταση «buy» και για τις τέσσερις μετοχές. Επιπλέον, η τιμή στόχος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου φτάνει τα 3,75 ευρώ, που ισοδυναμεί με ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 83%.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας