«Διαστημικά» κέρδη 200 δισ. ευρώ για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς

«Διαστημικά» κέρδη 200 δισ. ευρώ για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς

Πηγή: pixabay - pixabay - pixabay - EUROKINISSI

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου που έχουν καταγραφεί από το 2008 και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του φυσικού αερίου, είχαν ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα ταμεία της BP, της Shell, της Chevron, της Total, της ExxonMobil και φυσικά της μεγαλύτερης πετρελαϊκής και τρίτης μεγαλύτερης σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείας στον κόσμο, Saudi Aramco.

Τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών, που αντιστοιχούν περίπου στον πλούτο που παρήγαγε η Ελλάδα το 2022, εμφάνισαν αθροιστικά οι πέντε μεγαλύτερες πετρελαϊκές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης πέρσι, λόγω της έκρηξης των τιμών του μαύρου χρυσού και του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι το αργό West Texas και το Brent διατηρήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους πάνω από τα 100 δολάρια, φτάνοντας κοντά στα 140 δολάρια/βαρέλι στις αρχές Μαρτίου και στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου ειδικά στην Ευρώπη κατέγραψαν ιστορικά υψηλά τον Αύγουστο.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου που έχουν καταγραφεί από το 2008 και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του φυσικού αερίου, είχαν ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα ταμεία της BP, της Shell, της Chevron, της Total, της ExxonMobil και φυσικά της μεγαλύτερης πετρελαϊκής και τρίτης μεγαλύτερης σε χρηματιστηριακή αξία εταιρείας στον κόσμο, Saudi Aramco.

Μόνο οι πετρελαϊκές της Δύσης, χωρίς δηλαδή να λαμβάνονται υπόψη τα κέρδη της Saudi Aramco, κέρδισαν αθροιστικά περίπου 200 δισ. δολάρια το 2022 ή το αστρονομικό ποσό των 22,8 εκατ. δολαρίων την ώρα. Ήδη, στα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχει ανάψει εκ νέου η συζήτηση αναφορικά με την αναγκαιότητα έκτακτης φορολόγησης των εταιρειών αυτών, για να χρηματοδοτηθούν τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών αλλά και για να αποτραπούν γενικευμένες κρίσεις στις φτωχότερες χώρες, όσο συνεχίζεται η κρίση της ακρίβειας.

Σημειώνεται ότι η ΕΕ πέρασε τον Σεπτέμβριο νόμο για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων για τα έτη 2022 και 2023. Οι επικριτές του κλάδου κατηγορούν τις πετρελαϊκές ότι κερδίσουν υπερβολικά όταν οι τιμές είναι ψηλά και πρέπει να επιστρέφουν μέρος των κερδών στην κοινωνία, ενώ τα ανώτερα στελέχη των εταιρειών απαντούν, λέγοντας ότι οι δραστηριότητές τους επηρεάζονται από τον οικονομικό κύκλο. Επιμένουν ότι την περασμένη δεκαετία ο πετρελαϊκός κλάδος υποαπέδωσε σχεδόν όλων των υπόλοιπων κλάδων ενώ και το μέλλον τους είναι αβέβαιο.

Ας δούμε αναλυτικά τα ποσά που κέρδισαν οι πετρελαϊκές το 2022:

Ξεχωρίζει η άλλοτε μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου, ExxonMobil (σήμερα 12η βάσει κεφαλαιοποίησης) με 56 δισ. δολάρια, που είναι τα υψηλότερα κέρδη που έχει εμφανίσει ποτέ πετρελαϊκή εταιρεία της Δύσης. Το προηγούμενο ρεκόρ της Exxon ήταν το 2008 με 45,2 δισ. δολάρια. Η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμεύσει 17 δισ. δολάρια έως το 2027 για επενδύσεις σε project χαμηλότερων εκπομπών ρύπων, ποσό που ετησίως αντιστοιχεί γύρω στο 5% των κερδών του 2022. Η Exxon ανακοίνωσε ότι μετά την εφαρμογή του έκτακτου φόρου από την ΕΕ, τα αποτελέσματά της δέχθηκαν πλήγμα 1,3 δισ. δολάρια την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, ενώ η εταιρεία έχει πάει την ΕΕ στα δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι η επιβολή του φόρου δεν είναι δική της αρμοδιότητα.

Ακολουθεί η Shell, με κέρδη που άγγιξαν τα 40 δισ. δολάρια, διπλάσια από τα κέρδη του 2021 και πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο ρεκόρ της που σημειώθηκε επίσης το 2008 στα 28,4 δισ. δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, δήλωσε για το θέμα της έκτακτης φορολόγησης, ότι οι πετρελαϊκές είναι υποχρεωμένες να επενδύσουν πολύ μεγάλα ποσά για να διασφαλιστεί η ομαλή ενεργειακή μετάβαση.

Ρεκόρ και για τη δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή Chevron, η οποία κέρδισε 36,5 δισ. δολάρια το 2022, υπερδιπλάσια του 2021 και περίπου 10 δισ. δολάρια περισσότερα από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2011. Η Chevron ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 75 δις. δολαρίων αλλά και αύξηση του μερίσματος.

Η TotalEnergies ανακοίνωσε κέρδη-ρεκόρ ύψους 20,5 δισ. δολαρίων, τα οποία εκτινάσσονται στα 36,2 δισ. δολάρια, αν εξαιρεθούν οι απομειώσεις που σχετίζονται με την έξοδο από τη ρωσική αγορά. Ο γαλλικός κολοσσός δέχθηκε ώθηση από την ισχυρή του παρουσία στην αγορά ρευστοποιημένου φυσικού αερίου, μετά τη διακοπή της τροφοδοσίας μέσω του ρωσικού αγωγού προς την Ευρώπη.

Τα κέρδη της BP διαμορφώθηκαν στα 27,7 δισ. δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο στα 114 χρόνια ζωής της, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 26 δισ. δολαρίων, που σημειώθηκε το 2008. Μάλιστα, η επίδοση αυτή επιτεύχθηκε παρά τη απομείωση ρωσικών assets ύψους 25 δισ. δολαρίων. Είναι τόσο εντυπωσιακά τα αποτελέσματα της BP, που της επιτρέπουν να αυξήσει το μέρισμα κατά 10% στα 6,61 σεντς ανά μετοχή και να αναγγείλει την επαναγορά μετοχών αξίας 2,75 δισ. δολαρίων το επόμενο τρίμηνο οι οποίες θα προστεθούν στις μετοχές αξίας 11,7 δισ. δολαρίων που επαναγοράστηκαν το 2022. Επίσης, η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να δαπανήσει γύρω στα 80 δισ. δολάρια έως το 2030 για τις δραστηριότητες ενεργειακής μετάβασης.

Κωνσταντίνος Μαριόλης/liberal.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play