Αλυσίδες, κουβέρτες και όχι μόνον… Πώς αντιμετωπίζουμε την κακοκαιρία
Πηγή: Unsplash
Ξεκινώντας θα πρέπει να πούμε πως όταν γνωρίζετε ότι η κακοκαιρία είναι προ των πυλών (και πολύ περισσότερο όταν τις έχει ήδη περάσει…) πρέπει οπωσδήποτε να φροντίσετε να ενημερωθείτε για τον καιρό, την εξέλιξη των φαινομένων, τον άνεμο, τη θερμοκρασία και ιδιαιτέρως τη χιονόπτωση για να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο – συμπεριλαμβανομένου του παγετού. Φροντίστε επίσης να γνωρίζετε την κατάσταση (και την κυκλοφοριακή) του οδικού δικτύου στις περιοχές που θα κινηθείτε και συμμορφωθείτε με τις οδηγίες της Τροχαίας και των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.
Σωστή προετοιμασία
Με βάση αυτήν την πληροφόρηση, τροποποιήστε το πρόγραμμα και τη διαδρομή σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αποφύγετε να οδηγήσετε τις νυχτερινές ώρες. Προτιμήστε να μετακινηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, που έχετε συγκριτικά καλύτερη ορατότητα, προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους που θα κλείσουν πιο δύσκολα, καθώς οι όποιες προσπάθειες εκχιονισμού ξεκινούν από αυτές. Ενώ δεν βλάπτει να ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσετε, εφόσον αποφασίσετε να μετκινηθείτε υπό κακές καιρικές συνθήκες.
Εφόσον αναμένεται χιονόπτωση μην ξεκινήσετε αν δεν βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αντιολισθητικές αλυσίδες (ή κάποιο άλλο βοήθημα, όπως οι λεγόμενες «κουβέρτες») – τις οποίες όπως έχουμε πει είναι υποχρεωτικό να έχετε εφόσον υπάρχει αναγγελία έντονων καιρικών φαινομένων. Φροντίστε επίσης να έχετε κάνει κάποια πρόβα για την τοποθέτησή τους σε άλλο χρόνο, υπό καλές συνθήκες, ώστε να μην ψάχνεστε όταν η χιονοθύελλα σας μαστιγώνει αλύπητα. Ένα αδιάβροχο (αλλά και ζεστά ρούχα), ένα σετ γάντια εργασίας και ένας φακός πρέπει να περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό που έχετε μαζί σας.
Προσπαθήστε να έχετε το ρεζερβουάρ σας γεμάτο καύσιμα: αν τυχόν εγκλωβιστείτε (κάτι που όπως είδαμε μπορεί να συμβεί ακόμα και μέσα στην πόλη), θα έχετε τουλάχιστον θέρμανση για αρκετές ώρες και δεν θα παγώσετε. Εννοείται, ότι πρέπει να έχετε μεριμνήσει εκ των προτέρων ώστε όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου σας να λειτουργούν άψογα – μεταξύ των οποίων και το σύστημα πλύσης του παρμπρίζ, που θα πρέπει να είναι γεμάτο με πλυστικό υγρό.
Αν χρειαστεί να οδηγήσετε σε χιόνι και πάγο
Σε συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού, αλλά και γενικότερα εφόσον αντιμετωπίζετε ολισθηρό οδόστρωμα, οδηγείτε όσο πιο «γλυκά» μπορείτε. Κατά την εκκίνηση, σε περίπτωση που δείτε ότι το αυτοκίνητο γλιστράει δεξιά-αριστερά μειώστε το γκάζι. Στον πάγο μπορεί να είναι καλύτερα να ξεκινάμε με 2α και όχι με 1η ταχύτητα, για να μην σπινάρουν οι τροχοί. Πατάτε όσο γίνεται πιο ελαφρά το γκάζι και το φρένο, μην κάνετε τιμονιές και ελαττώστε την ταχύτητά σας στις στροφές. Χρησιμοποιείστε το φρενάρισμα με τον κινητήρα.
Έχετε υπόψη ότι οι αλυσίδες δεν είναι πανάκεια: Μειώστε την ταχύτητά σας και – οπωσδήποτε – αυξήστε την απόσταση ασφαλείας από τον προπορευόμενο. Ακόμα και αν έχετε τοποθετήσει αλυσίδες στους τροχούς του αυτοκινήτου σας, χρειάζεστε πολύ μεγαλύτερη απόσταση για να σταματήσετε.
Αν στο αυτοκίνητό σας έχετε τοποθετήσει χειμερινά ελαστικά (τακτική που ακολουθούν οι κάτοικοι πολλών περιοχών της βόρειας Ελλάδας), είναι βέβαιο ότι θα μπορέσετε να κινηθείτε για κάποιο διάστημα χωρίς αλυσίδες, αφού αυτά συμπεριφέρονται σε τέτοιες συνθήκες πολύ καλύτερα από τα συμβατικά. Ωστόσο και αυτά δεν είναι πανάκεια – και πάλι θα πρέπει να οδηγείτε πιο «μαλακά» και πιο προνοητικά. Ενώ τις αλυσίδες πρέπει ούτως ή άλλως να τις έχετε μαζί σας, γιατί ενδέχεται σε κάποιο σημείο να μην σας επιτρέψει η Τροχαία να συνεχίσετε την πορεία σας.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζετε γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
Αν δεν υπολογίσετε σωστά το ύψος του χιονιού και κολλήσετε, περιμένετε λίγο με αναμμένη τη μηχανή να λιώσει λίγο χιόνι κάτω από το αυτοκίνητο (από τη θερμότητα του κινητήρα). Αν παρόλα αυτά ακινητοποιηθεί τελικά το όχημά σας, ειδοποιήστε αμέσως τις αρχές (καλέστε τον εθνικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112, που πλέον λειτουργεί στη χώρα μας όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) και παραμείνετε στο αυτοκίνητό σας, θέτοντας σε λειτουργία – κατά διαστήματα – τον κινητήρα για να ζεσταθείτε.
Υποχρεωτικές οι αλυσίδες ή οι κουβέρτες ή τα χειμερινά ελαστικά
Και επειδή μπορεί να έχετε την απορία, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αντιολισθιτικές αλυσίδες (ή γενικώς κάποια «αντιολισθητικά μέσα» όπως οι «κουβέρτες») πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο αυτοκίνητο όταν έχουμε κακοκαιρία. Οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, όταν η Πολιτική Προστασία ή οι Διευθύνσεις της Τροχαίας ανακοινώνουν ότι έρχεται χιονιάς, όπως άλλωστε προβλέπει το άρθρο 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ).
Σημειώστε ότι σε υπουργική απόφαση που υπογράφηκε τον περασμένο Μάρτιο από τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις μεταφορές, Μιχάλη Παπαδόπουλου αναφέρεται ότι «επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών, η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, προδιαγραφών σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας και εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά» (σ.σ. απόσπασμα από την υπ’ αριθμ. Δ30/Δ5α/73567/11-03-2022 [ΦΕΚ Β’1144/14-03-2022]).
Στην ίδια υπουργική απόφαση διευκρινίζεται ότι ως αντιολισθητικό μέσο θεωρούνται όχι μόνο οι αλυσίδες, αλλά και οι λεγόμενες «κουβέρτες» καθώς και τα χειμερινά ελαστικά – εκείνα που έχουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου όπως υφίσταται στο Προσάρτημα 1 του Παραρτήματος 7 του Κανονισμού 117 της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ/ ΗΕ) και χαρακτηριστικό M+S.
Νίκος Λουπάκης/liberal.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας