Κολοσσοί επενδύσεων στο Internet of Things

Κολοσσοί επενδύσεων στο Internet of Things

Πηγή: Αρχείου

Η διαχείριση των πόρων γίνεται, κυρίως, από το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», το οποίο χρηματοδοτεί, προς το παρόν, εφαρμογές στην κυβερνοασφάλεια και στην τεχνολογία IoT.

Ποσό άνω των 100 εκατ.ευρώ προορίζεται να κατευθυνθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα σε επενδύσεις που θα χρηματοδοτήσουν τις εφαρμογές της τεχνολογίας Internet Of Things (IoT), οι οποίες αναπτύσσονται όσο προχωρά η διείσδυση του 5G στη χώρα μας και ανεβαίνουν οι ταχύτητες πρόσβασης. Η διαχείριση των πόρων γίνεται, κυρίως, από το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», το οποίο χρηματοδοτεί, προς το παρόν, εφαρμογές στην κυβερνοασφάλεια και στην τεχνολογία IoT.

Η ανάπτυξη των εφαρμογών αυτών περιλαμβάνεται και στο γενικό πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο, μάλιστα αναφέρει ότι το IoT έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει πολλές πτυχές της ζωής μας, από την υγειονομική περίθαλψη και τις μεταφορές έως την ενέργεια και τη βιομηχανική κατασκευή και μεταποίηση.

Ενδεικτικά, οι τομείς στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμογές είναι :

Έξυπνα σπίτια: Οι συσκευές που συνδέονται στο Διαδίκτυο, όπως οι θερμοστάτες, τα συστήματα φωτισμού και οι συσκευές, μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως και μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να λειτουργούν αυτόματα, αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση και την ευκολία. Έξυπνες πόλεις: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της βιωσιμότητας διαφόρων αστικών συστημάτων, όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η διαχείριση αποβλήτων και η δημόσια ασφάλεια. Υγειονομική περίθαλψη: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της παροχής υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, όπως η απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών και η τηλεϊατρική. Γεωργία: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της γεωργικής παραγωγής, όπως η γεωργία ακριβείας και η παρακολούθηση της υγείας των καλλιεργειών. Μεταφορές: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των συστημάτων μεταφοράς, όπως η διαχείριση της κυκλοφορίας και η επικοινωνία μεταξύ οχημάτων. Ενέργεια: Το Διαδίκτυο των πραγμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της απόδοσης και της βιωσιμότητας των ενεργειακών συστημάτων, όπως τα ευφυή δίκτυα και τα ενεργειακώς αποδοτικά κτίρια Βιομηχανία 4.0: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας των βιομηχανικών διεργασιών, όπως η προληπτική συντήρηση και η διαχείριση εφοδιαστικής. Περιβάλλον και διαχείριση φυσικών πόρων: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και τη διαχείριση διαφόρων πτυχών του περιβάλλοντος, όπως η ποιότητα του αέρα και των υδάτων, καθώς και για τη διαχείριση πόρων, όπως η παρακολούθηση του πληθυσμού και των δραστηριοτήτων της άγριας ζωής. Δημόσιες υπηρεσίες: Το Διαδίκτυο των πραγμάτων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της παροχής δημόσιων υπηρεσιών, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και η συμμετοχή των πολιτών. Ασφάλεια στον κυβερνοχώρο: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία από απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως ο εντοπισμός και η πρόληψη κυβερνοεπιθέσεων σε συσκευές και δίκτυα. Αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης: Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση της ανταπόκρισης και της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπως ο εντοπισμός και η παρακολούθηση των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης και ο συντονισμός των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση φυσικών καταστροφών.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των «έξυπνων πόλεων», η πιο πρόσφατη παρουσίαση σχετικής εφαρμογής είναι το Giga Campus της Vodafone το οποίο και αποτελεί καρπό της στρατηγικής συνεργασίας της Vodafone και του «Δημόκριτου». Πρόκειται για ένα οικοσύστημα καινοτομίας, που στοχεύει να στηρίξει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας μέσα από το Internet of Things (IoT) και το 5G, σε μία κοινωνία των Gigabit και θα λειτουργεί ως ζωντανό εργαστήρι εκθετικών τεχνολογιών, αξιοποιώντας τις πλέον καινοτόμες εφαρμογές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. To Giga Campus άπτεται κυρίως των εφαρμογών που έχουν σχέση με δημόσιες υπηρεσίες, έξυπνες πόλεις, έξυπνα σπίτια.

Ήδη, στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος έχουν εγκατασταθεί 11 ΙοΤ εφαρμογές, με στόχο να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις της χώρας στην προσπάθεια για ένα πιο βιώσιμο και ψηφιακό αύριο.

Σε σχετική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της τοποθέτησης του Vodafone Business στον τομέα των Έξυπνων Πόλεων, κατέστη σαφές ότι η Vodafone μπορεί να εξασφαλίσει στους Δήμους ποιοτικές υπηρεσίες τόσο στον σχεδιασμό των λύσεων όσο και στην υλοποίησή τους, με στόχο τα οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας να γίνουν κτήμα όλων και να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή διείσδυση, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Μια ακόμη ενδεικτική εφαρμογή στον τομέα του Internet of Things είναι και αυτή που παρουσίασε λίγους μήνες νωρίτερα ο Όμιλος Μυτιληναίος, στα Άσπρα Σπίτια της παραλίας Διστόμου. Πρόκειται για την πιλοτική έκδοση της νέας πλατφόρμας υπηρεσιών και προϊόντων Smart Cities, η οποία εκτός από τους τομείς έξυπνες πόλειες – έξυπνα σπίτια, αφορά και τον τομέα της διαχείρισης ενέργειας, της διαχείρισης υδάτινων πόρων, το περιβάλλον, ακόμη και την διαχείριση ενέργειας για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων.

Η νέα, αυτή, πλατφόρμα οραματίζεται μία ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Παράλληλα ευελπιστεί να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα. Η πλατφόρμα Smart Cities μέχρι στιγμής περιλαμβάνει:

Ευέλικτες υπηρεσίες για την διαχείριση της ενέργειας Έξυπνη διαχείριση υδάτων Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων Υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 4G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού) Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών Αξιοποίηση δυνατοτήτων 5G • Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση

Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:

«Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»). Με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, μέσω της πλατφόρμας Smart Cities αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play