Διαπραγματεύσεις για τη σύναψη 10ετών συμβολαίων με συγκεκριμένη τιμή, βρίσκονται η ΔΕΗ,Viohalco και ΤΙΤΑΝ
Πηγή: Αρχείου- Society of Chemical Industry
Διαπραγματεύσεις για τη σύναψη 10ετών συμβολαίων αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) με συγκεκριμένη σταθερή τιμή, βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στη ΔΕΗ και τις Viohalco και ΤΙΤΑΝ, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr. Στην περίπτωση που υπάρξει «λευκός καπνός» στις διαβουλεύσεις, τα PPAs θα διαδεχθούν τις συμβάσεις προμήθειας που είχαν με τη ΔΕΗ οι βιομηχανικοί καταναλωτές τα προηγούμενα έτη και οι οποίες έληξαν στο τέλος του 2022.
Οι διαπραγματεύσεις εντάσσονται στην ίδια κατεύθυνση που, προωθεί και το ΥΠΕΝ για να παραμείνει συγκρατημένο το ενεργειακό κόστος των εγχώριων βιομηχανιών. Σε σχέση με τις συμβατικές συμβάσεις προμήθειας, τα PPAs αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας από επιχειρήσεις. Τα συμβόλαια αυτά έχουν πάντοτε «κλειδωμένη» τιμή για την αγοραπωλησία ηλεκτρισμού, κάτι που στις συμβάσεις προμήθειας ισχύει μόνο για όσες συνοδεύονται από σταθερή χρέωση (όπως ίσχυε π.χ. με τις προηγούμενες συμβάσεις της ΔΕΗ με τις Viohalco και ΤΙΤΑΝ).
Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι η διάρκεια των PPAs καλύπτει πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Την ώρα που οι συμβάσεις προμήθειας είναι κατά κανόνα 2ετείς με 3ετείς (όπως οι προηγούμενες βιομηχανικές συμβάσεις), τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ρεύματος είναι πολύ πιο μακροχρόνια – οι διαπραγματεύσεις με τις δύο βιομηχανίες αφορούν την εξασφάλιση ηλεκτρικής ενέργειας για 10 χρόνια.
Μία ακόμη σημαντική διαφορά είναι ότι στα PPAs η συμφωνία αγοραπωλησίας θα αφορά ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ και όχι αδιακρίτως από όλο το «καλάθι» προμήθειάς της. Μάλιστα, η λύση που προκρίνεται είναι για συμβόλαια φυσικής παράδοσης, στα οποία δηλαδή οι κιλοβατώρες διακινούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από συγκεκριμένο «αποστολέα» (ηλεκτροπαραγωγική μονάδα) σε «παραλήπτη» (καταναλωτή).
Με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται με τις δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες στη χώρα, και κατά συνέπεια με τις πιο ενεργοβόρες, εκτιμάται ότι για την κάλυψη των αναγκών τους σε ρεύμα θα χρειαστεί να δεσμευθεί παραγωγή ενός χαρτοφυλάκιου μονάδων της ΔΕΗ συνολικής ισχύος πάνω από 1.500 MW.
Στόχος είναι, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, το χαρτοφυλάκιο αυτό να αποτελείται αποκλειστικά από μονάδες ΑΠΕ της εταιρείας, που θα κατασκευάσει στην πορεία. Κατά συνέπεια οι συμβάσεις θα εξελιχθούν σε «πράσινα» PPAs. Ωστόσο, καθώς η ΔΕΗ δεν διαθέτει αυτή τη στιγμή διαθέσιμο ένα τόσο μεγάλο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών, σε πρώτη φάση (για περίπου μία διετία), τα PPAs με τις βιομηχανίες θα εξυπηρετούνται από λιγνιτικούς σταθμούς και μονάδες αερίου.
Η τιμή των συμβολαίων για αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα θα είναι μεγαλύτερη, καθώς το κόστος της θερμοηλεκτρικής παραγωγής κινείται σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, σε μία 2ετία περίπου που θα έχουν υλοποιηθεί οι μονάδες ΑΠΕ οι οποίες θα αντικαταστήσουν τους θερμικούς σταθμούς, και για την υπόλοιπη 8ετία, οι αγοραπωλησίες θα αφορούν αποκλειστικά «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή, με την τιμή τους να αποκλιμακώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα.
Πέρα από τη μακρόχρονη σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους, η σύντομη εξέλιξη των συμβάσεων σε «πράσινα» PPAs αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα και για τους εγχώριους επιχειρηματικούς καταναλωτές – καθώς τότε θα απολαμβάνουν ακόμη πιο μειωμένη σταθερή τιμή, συρρικνώνοντας παράλληλα το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Με δεδομένα τα σκαμπανεβάσματα των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της κρίσης (αλλά και ότι ανάλογες εκτινάξεις του χονδρεμπορικού κόστους μπορεί να συμβούν τα επόμενα χρόνια) με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα αντισταθμίσουν τον κίνδυνο κάποιας νέας «έκρηξης».
Κατά αντίστοιχο τρόπο με τις βιομηχανίες, και η ΔΕΗ θα «θωρακίσει» την τιμή πώλησης ηλεκτροπαραγωγής της, έναντι οποιωνδήποτε διακυμάνσεων των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, για την επιχείρηση τα PPAs θα αποτελέσουν ένα ακόμη εφαλτήριο για την «πράσινη» στροφή της, καθώς με την υπογραφή συμβάσεων πώλησης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής από σχεδιαζόμενα έργα ανανεώσιμων πηγών, θα μπορεί να εξασφαλίσει τραπεζικό δανεισμό για τη χρηματοδότησή
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας