Χρυσός: Σε εγρήγορση βρίσκεται η αγορά των κεντρικών τραπεζών
Πηγή: Αρχείου
Σε εγρήγορση βρίσκεται η αγορά του χρυσού παγκοσμίως, εξαιτίας της εκτίμησης για ύφεση την επόμενη χρονιά, αλλά και λόγω της συνέχισης του πολέμου και των περιορισμών που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι κεντρικές τράπεζες συλλέγουν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, με τους αναλυτές να εντοπίζουν ως βασικούς αγοράστές την Κίνα και τη Ρωσία, ως ένδειξη ότι ορισμένα κράτη επιθυμούν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους μακρυά από το δολάριο.
Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού έδειξαν ότι η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο έχει ξεπεράσει κάθε άλλ ετήσια ποσότητα κατά τα τελευταία 55 χρόνια, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι εκτιμήσεις του περασμένου μήνα είναι επίσης πολύ μεγαλύτερες από τα επίσημα αναφερόμενα στοιχεία των κεντρικών τραπεζών, πυροδοτώντας εικασίες στον κλάδο σχετικά με την ταυτότητα των αγοραστών αλλά και τα κίνητρά τους.
Η τελευταία φορά που παρατηρήθηκε αυτό το επίπεδο αγοράς σηματοδότησε μια ιστορική καμπή για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Το 1967, οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες αγόρασαν τεράστιους όγκους χρυσού από τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πτώση της τιμής και κατάρρευση των αποθεμάτων χρυσού του Λονδίνου. Αυτό επιτάχυνε την τελική κατάρρευση του συστήματος Bretton Woods που συνέδεσε την αξία του δολαρίου ΗΠΑ με το πολύτιμο μέταλλο.
Τον περασμένο μήνα, η WCG υπολόγισε ότι τα επίσημα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου έχουν αγοράσει 673 τόνους. Και μόνο το τρίτο τρίμηνο οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν σχεδόν 400 τόνους χρυσού, κάτι το οποίο αποτελεί ρεκόρ από τότε που ξεκίνησαν τα τριμηνιαία αρχεία το 2000.
Οι συντηρητικές εκτιμήσεις της WGC ξεπερνούν τις αναφερόμενες αγορές προς το ΔΝΤ και από μεμονωμένες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες ανέρχονται σε 333 τόνους το εννεάμηνο του 2022.
Οι τιμές, οι κυρώσεις και τα κράτη εκτός Δύσης
Επισήμως, «πρωταθλήτρια» στην αγορά χρυσού αναδείχθηκε η Τουρκία κατά το τρίτο τρίμηνο με 31 τόνους, ανεβάζοντας τον χρυσό στο 29% περίπου των συνολικών αποθεμάτων της. Ακολούθησε το Ουζμπεκιστάν με 26 τόνους, ενώ τον Ιούλιο το Κατάρ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη μηνιαία απόκτηση που έχει καταγραφεί από το 1967.
Ο Nicky Shiels, αναλυτής στην MKS PAMP, μια εταιρεία εμπορίας πολύτιμων μετάλλων, ανέφερε ότι οι τιμές του χρυσού θα είχαν κορυφωθεί περίπου στα 75 δολάρια χαμηλότερα τον Νοέμβριο εάν η PBoC (People’s Bank of China) είχε αγοράσει μόνο 32 τόνους. Οι τιμές του χρυσού διαπραγματεύτηκαν έως και 1.787 δολάρια η ουγγιά τον Νοέμβριο και έκτοτε έχουν ανέβει πάνω από τα 1.800 δολάρια.
Για τη Ρωσία, οι κυρώσεις έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού – τη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά την Κίνα – αλλά στις πωλήσεις της στο εξωτερικό. Παράγει περίπου 300 τόνους κάθε χρόνο, αλλά έχει εγχώρια αγορά μόνο για 50 τόνους, σύμφωνα με την MKS PAMP.
Ταυτόχρονα, οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν παγώσει 300 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας μέσω κυρώσεων, κάτι που ο Shiels λέει ότι έχει ωθήσει τα κράτη εκτός της Δύσης να αναρωτηθούν: «Πρέπει να εκτεθιμένοι σε τόσα πολλά δολάρια όταν οι ΗΠΑ και οι δυτικές κυβερνήσεις μπορούν να τα κατάσχουν οποτεδήποτε;»
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας