Αγορές: Τα 5 σενάρια που θα μπορούσαν να «χαλάσουν» την νέα χρονιά 2023
Πηγή: Αρχείου
Το 2022 αποδεικνύεται η χειρότερη χρονιά εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία για τα χρηματιστήρια, αλλά και η χειρότερη του αιώνα για τις αγορές ομολόγων. Ενώ οι αισιόδοξοι ποντάρουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα στραφούν σε μειώσεις επιτοκίων αλλά και στο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, εντούτοις υπάρχουν ακόμα κίνδυνοι που θα μπορούσαν να φέρουν νέες αναταράξεις στις αγορές.
Το Bloomberg τους εντοπίζει στα εξής βασικά σημεία:
Ο πληθωρισμός
Η αγορά ομολόγων εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε πιο χαμηλά επίπεδα σε 12 μήνες, αλλά αυτό μπορεί να αποδειχθεί λάθος. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η αύξηση των μισθών και το αυξημένο ενεργειακό κόστος να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
Αυτό θα απέτρεπε τη στροφή της Fed και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις αυξήσεις επιτοκίων, την οποία οι αγορές έχουν αρχίσει να προσδοκούν για τα μέσα του έτους.
Κάτι τέτοιο θα έφερνε περαιτέρω πτώση των μετοχών και των ομολόγων, ισχυρό δολάριο και μεγαλύτερες πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές.
Η κινεζική οικονομία
Οι κινεζικές μετοχές έχουν εκτοξευθεί περίπου 35% από το χαμηλό του Οκτωβρίου, λόγω της προοπτικής να ανοίξει πλήρως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μετά τα lockdowns του κορωνοϊού.
Όμως υπάρχει ο κίνδυνος η τελευταία αύξηση των κρουσμάτων να ασκήσει πιέσεις στο σύστημα υγείας. Τα γεμάτα νοσοκομεία και οι ουρές στα γραφεία τελετών έχουν προκαλέσει συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες και συνοδεύονται από πτώση της κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις.
Στο περιβάλλον αυτό, η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών παραμένει εύθραυστη και οποιαδήποτε απειλή για την οικονομική δραστηριότητα θα μειώσει τη ζήτηση στις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως στα βιομηχανικά μέταλλα.
Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας
«Εάν ο πόλεμος επιδεινωθεί, το ΝΑΤΟ εμπλακεί πιο άμεσα στις εχθροπραξίες και οι κυρώσεις αυξηθούν, αυτό θα ήταν αρκετά αρνητικό», δηλώνει στο Bloomberg ο John Vail της Nikko Asset Management.
Οι δευτερογενείς κυρώσεις κατά των εμπορικών εταίρων της Ρωσίας, ιδίως της Ινδίας και της Κίνας, θα ενίσχυαν τις επιπτώσεις των σημερινών μέτρων σε μια επικίνδυνη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία.
Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν η χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία. Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας μια και καλή.
Οι πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές
Πολλοί επενδυτές βλέπουν τη δυναμική του δολαρίου να μειώνεται το 2023 και το ενεργειακό κόστος να υποχωρεί. Πρόκειται για δύο παράγοντες που θα περιορίσουν τις πιέσεις στις αναδυόμενες αγορές.
Όμως εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει, αυτό θα ανατρέψει τις προσδοκίες στις αγορές συναλλάγματος, ενώ η επιδείνωση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν ξανά τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι κυβερνήσεις των αναδυόμενων χωρών θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα ακόμα μεγαλύτερο βάρος χρεών, λόγω της αύξησης της αξίας του δολαρίου.
Η επιστροφή του Covid
Ένα πιο μεταδοτικό ή θανατηφόρο στέλεχος του Covid-19 θα μπορούσε να αρχίσει να μπλοκάρει τις αλυσίδες εφοδιασμού για άλλη μια φορά, κάτι που θα μεταφραζόταν σε υψηλότερο πληθωρισμό και επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
Το μακροοικονομικό πλήγμα στην ανάπτυξη, σε μια τέτοια περίπτωση, θα γίνει περισσότερο αισθητό στις μεγαλύτερες οικονομίες και αυτές που εξαρτώνται περισσότερο από το εμπόριο, σύμφωνα με την JP Morgan.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας