S&P: Μεγάλες απώλειες των τραπεζών παγκοσμίως μέχρι το 2024 – Κίνδυνος πτωχεύσεων και χρεοκοπιών
Πηγή: Αρχείου
Μεγάλες απώλειες αναμένεται να δεχθεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα τα επόμενα χρόνια λόγω της οικονομικής αβεβαιότητας που επικρατεί, ενώ ο κίνδυνος πτωχεύσεων και χρεοκοπιών των επιχειρήσεων θα «πιέσει» τις τράπεζες, αναφέρει η Standard and Poor’s, σε σχετικό report της που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου, στα 83 τραπεζικά συστήματα που καλύπτει η S&P Global Ratings αναμένονται πιστωτικές ζημίες περίπου 2,1 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.Οι εμπορικές τράπεζες της Κίνας αφορούν πάνω από το 50% του παραπάνω ποσού. Σημειώνεται πως το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Κίνας ισούται με το μέγεθος των αντίστοιχων σε ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία και Βρετανία μαζί.
Οι αναλυτές του οίκου αναμένουν μικρή ύφεση στις περισσότερες από τις μεγάλες χώρες της Δύσης για το 2023, προτού επανέλθει η οικονομική ανάκαμψη από το 2024 και το 2025.
Σε αυτό το πλαίσιο, η S&P αναφέρει πως «οι ασθενέστερες οικονομικές επιδόσεις μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο ποσοστό εταιρικών πτωχεύσεων».
Ακόμα, «το υψηλό ποσοστό χρέους σε αρκετές χώρες μειώνει τη δυνατότητα παροχής στήριξης στις οικονομίες τους, εκθέτοντας τις τράπεζες πιο ανοιχτά στην αντιμετώπιση των πιέσεων αποπληρωμής που αντιμετωπίζουν οι δανειστές τους».Σχολιάζοντας τη «σφιχτή» πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, η S&P σημειώνει πως «αν και τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου, σε περίπτωση που τα επιτόκια αυξηθούν περισσότερο η ταχύτερα απ’ ότι αναμένουμε -για παράδειγμα, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές ανησυχίες- αυτό θα συμβάλει σε πιέσεις προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και πιθανά θα τους πιέσεις περαιτέρω προς τη χρεοκοπία».
«Οι πτωτικές τιμές στην αγορά κατοικία και στις τιμές εμπορικών ακίνητων στις περισσότερες περιοχές του κόσμου μπορεί να να υποσκάψει επιπλέον την εμπιστοσύνη νοικοκυριών και επιχειρήσεων» προσθέτουν οι αναλυτές του οίκου.
Η S&P εκτιμά πως το ποσοστό των πιστωτικών ζημιών των τραπεζών σε σχέση με τα εμπορικά δάνεια (credit cost ratio) θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν το 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού, το 2024.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας