Ζήτημα χρόνου αποτελεί η δημιουργία στην Ελλάδα των πρώτων «έξυπνων» πόλεων
Πηγή: Metaforespress.gr- Mikrofwno.gr
Ζήτημα χρόνου αποτελεί η δημιουργία στην Ελλάδα των πρώτων «έξυπνων» πόλεων, όπου η χρήση ψηφιακών εφαρμογών θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση σειράς λειτουργιών, όπως η κυκλοφορία αυτοκινήτων, η διαχείριση απορριμμάτων και η στάθμευση. Το τελευταίο διάστημα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έχει υπογράψει σειρά αποφάσεων με τις οποίες επικυρώνεται η υπαγωγή στο Ταμείο Ανάκαμψης των πρώτων 17 συνολικά έργων ψηφιοποίησης σε ισάριθμούς δήμους ανά την Ελλάδα.
Πρόκειται για την πρώτη φάση, προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ, του προγράμματος «Έξυπνες πόλεις» που υλοποιεί η Κοινωνία της Πληροφορίας και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνοντας 16 Δήμους με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων συν τον Δήμο Τρικκαίων που αποτελεί πρότυπο «έξυπνου Δήμου». Η συνεχώς αυξανόμενη λίστα πόλεων που πρόκειται να μετατραπούν, έως το τέλος του 2025, σε… «έξυπνες», έχοντας εξασφαλίσει την ένταξη των απαιτούμενων έργων στο Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τη Ρόδο, τα Τρίκαλα, την Χαλκίδα, την Λάρισα και την Πάτρα.
Τι σχεδιάζεται; Στο νησί των Δωδεκανήσων, μέσω παρέμβασης περίπου 3,3 εκατ. ευρώ, θα δημιουργηθεί έργο πυροπροστασίας με έξυπνες κάμερες και αισθητήρες, όπως κι ένας αριθμός έξυπνων συστημάτων που θα διαχειρίζονται τις διαβάσεις πεζών, τις ενεργειακές ανάγκες των κτηρίων και την κυκλοφορία οχημάτων. Προβλέπεται ακόμη η παροχή υπηρεσιών περίθαλψης από απόσταση μέσω ειδικής εφαρμογής, αλλά και η δημιουργία δικτύου αισθητήρων στα σχολεία για τον έλεγχο της ποιότητας του αέρα, των ρύπων και ενδεχόμενων ταλαντώσεων των κτηρίων. Στα Τρίκαλα, που ανήκουν στους πρωτοπόρους ψηφιακά Δήμους, το έργο προϋπολογισμού της τάξεως των 7 εκατ. ευρώ, προβλέπει τη δημιουργία εφαρμογών με στόχο την προσωποποιημένη αλληλεπίδραση του πολίτη με τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τη δημιουργία-στα πρότυπα του bitcoin- της ανταποδοτικής νομισματικής μονάδας Tricoin μέσω της οποίας θα ανταμείβονται οι πολίτες που συμμετέχουν σε δράσεις σχετικές με στόχους του Δήμου (π.χ. για προγραμματισμό αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων).
Στη Χαλκίδα το έργο της τάξεως των 3 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης ελεγχόμενης στάθμευσης και πληροφοριών κινητικότητας, πλατφόρμας έξυπνων διαβάσεων πεζών και σειράς εφαρμογών για τη βελτιστοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων και την ενεργειακή εξοικονόμηση.
Σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, τα έργα για το ψηφιακό μετασχηματισμών των συνολικά 17 Δήμων θα πρέπει να έχουν συμβασιοποιηθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και να έχουν ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Εκτός από την πρώτη αυτή φάση του προγράμματος, σε εξέλιξη βρίσκεται το δεύτερο στάδιο του έργου «Έξυπνες Πόλεις» με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ). Μέχρι τα τέλη του μήνα, 315 δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν προτάσεις για δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού. Ωστόσο είναι ισχυρό το ενδεχόμενο της παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας (έχει παραταθεί, ήδη, μία φορά), με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να εκτιμάται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι θα καταθέσει το αίτημα παράτασης μέσα στις επόμενες ημέρες ή τουλάχιστον μέχρι το ετήσιο τακτικό συνέδριό της από τις 21 έως 23 Νοεμβρίου στον Βόλο.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας