Η Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ήδη σε φάση ανασυγκρότησης με πολλά έργα να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη

Η Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ήδη σε φάση ανασυγκρότησης με πολλά έργα να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη

Πηγή: ΕΡΤ- eviatoday.news

Στις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για την αποκατάστασης της περιοχής έχει προταθεί η υλοποίηση του έργου «Οικονομία του Δάσους - Προστασία και αξιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών των ελληνικών δασών, με διακριτικό τίτλο: «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ»

Η Βόρεια Εύβοια βρίσκεται ήδη σε φάση ανασυγκρότησης με πολλά έργα να βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και έναν σημαντικό αριθμό – μεγάλων κυρίως έργων – να αναμένεται να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης τον επόμενο χρόνο. Ένα χρόνο μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, η κυκλική οικονομία έρχεται να δώσει τη λύση τόσο στην απασχόληση όσο και στην αξιοποίηση του δάσους και την προστασία του περιβάλλοντος με στόχο την ανάπτυξης της τοπικής και εθνικής οικονομίας.

Στις πρωτοβουλίες που έχουν δρομολογηθεί για την αποκατάστασης της περιοχής έχει προταθεί η υλοποίηση του έργου «Οικονομία του Δάσους – Προστασία και αξιοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών των ελληνικών δασών, με διακριτικό τίτλο: «ΒΙΩΣΙΜΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ». Σκοπός του είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της περιοχής, να αποτελέσει ένα πρότυπο εγχείρημα μετάβασης σε μια καινοτόμο αειφορική οικονομία και αξιοποίηση του δάσους, συνδυάζοντας τις ανάγκες για βιώσιμη δασική παραγωγή με την κατανάλωση σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τόσο την περιβαλλοντική προστασία και την αξιοποίηση των πόρων του δάσους όσο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσω Κοιν.Σ.Επ που θα αναπτυχθεί με βάση τη φιλοσοφία της Κοινωνικής Οικονομίας και στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά μέλη των ρη τινοκαλλιεργητών και δασεργατών, εργαζόμενοι του δάσους, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πολίτες της Βόρειας Εύβοιας, κ.ά. λοιποί ενδιαφερόμενοι.

Παράγοντας πλούτο από τα υπολείμματα του δάσους

Η Κοιν.Σ.Επ. θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες και να παράσχει υπηρεσίες προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης προϊόντων και ευκαιριών του δάσους, τον καθαρισμό και την προστασία του, καθώς και άλλες δραστηριότητες επιχειρηματικού χαρακτήρα, όπως παραγωγή και διάθεση δασικών προϊόντων, ρητίνης, βιομάζας, βιοκάρβουνου, μη ξυλώδη προϊόντα, υπηρεσίες αντιμετώπισης κλιματικής αλλαγής, διατήρησης βιοποικιλότητας, και προστασίας εδάφους.

Όπως εξηγεί μιλώντας στο Insider.gr, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Βόρειας Εύβοιας, κ. Σταύρος Μπένος, η «Οικονομία του Δάσους» αποτελεί ένα πρόγραμμα που εφαρμόζεται για πρώτη φορά τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Αναφερόμενος στο στρατηγικό πλάνο για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και εξειδικεύοντας στις επιμέρους δράσεις σημειώνει ότι «το πιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχουμε είναι η «Οικονομία του Δάσους». Στην περιοχή φιλοδοξούμε να εγκαταστήσουμε μια Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.), έναν φορέα κοινωνικής οικονομίας ο οποίος θα υπηρετήσει το απαύγασμα της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή θα παράξει πλούτο από τα υπολείμματα του δάσους. Τα υπολείμματα του δάσους είναι σήμερα η εύφλεκτη ύλη, είναι δηλαδή η πυριταποθήκη της περιοχής, είναι ο βασικός παραγωγός των πυρκαγιών.

Εμείς θα το καταστήσουμε στοιχείο πλούτου, αναγέννησης αλλά και προστασίας του δάσους. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και μάλλον και διεθνώς γιατί όταν λέμε για προστασία του δάσους το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διατηρούμε καθαρά τα δάση μας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Δεν μπορείς να έχεις χιλιάδες εργαζόμενους και να τους πληρώνεις από το δημόσιο κορβανά καθώς κάτι τέτοιο έχει υψηλό κόστος το οποίο φθάνει τα 20 δις ετησίως. Όμως με αυτές τις κοινότητες, από τη μία πλευρά, δίνουμε λύσεις στην απασχόληση των εργαζομένων στην περιοχή και κυρίως εκείνων που έχασαν τη δουλειά τους όπως είναι οι ρετσινάδες και, από την άλλη πλευρά, δημιουργούμε νέα προϊόντα, πολύ καινούρια πράγματα όπως είναι η βιομάζα, το βιοαέριο, το βιοκάρβουνο, οι ξυλώδεις κατασκευές και αιμοδοτούμε και την τοπική οικονομία αλλά κυρίως το ίδιο το δάσος μέσα από τις νέες αυτές μορφές διαχείρισης του δάσους».

Η δράση αποτελεί μέρος της στρατηγικής για το ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ η οποία στοχεύει στην αναγέννηση των καμένων εκτάσεων. Σύμφωνα με το master plan, «το ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ να αποτελέσει τον πρωταγωνιστή της διπλής μετάβασης, Πράσινης και Ψηφιακής, και να είναι ορόσημο καινοτομίας στο κρίσιμο πεδίο της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές απειλές. Στο ΝΕΟ ΔΑΣΟΣ να κυριαρχεί η οικολογική διά σταση χωρίς να παραμελείται η “οικονομία του Δάσους”, η οποία με τρόπο ευφυή και μετρημένο, θα δίνει τον τόνο και την έμπνευση σε όλους τους θεσμικούς πυλώνες της Ανασυγκρότησης (αγροδιατροφή, τουρισμός, υποδομές, κοινωνικές δομές κ.ο.κ.)».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play