Σε συμφωνία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Σε συμφωνία κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση για την ενεργειακή απόδοση κτιρίων

Πηγή: ktirio

Τα δύσκολα τώρα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξε σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Οι κύριοι στόχοι της αναθεώρησης είναι όλα τα νέα κτίρια να είναι κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2030 και τα υφιστάμενα να μετατραπούν σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Όσον αφορά τα νέα κτίρια, το Συμβούλιο συμφώνησε ότι:

– από το 2028 τα νέα κτίρια που ανήκουν σε δημόσιους φορείς θα είναι κτίρια μηδενικών εκπομπών

– από το 2030 όλα τα νέα κτίρια θα είναι κτίρια μηδενικών εκπομπών

Εξαιρέσεις θα είναι δυνατές για ορισμένα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών κτιρίων, χώρων λατρείας και κτιρίων που χρησιμοποιούνται για αμυντικούς σκοπούς.

Για τα υπάρχοντα κτίρια, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να εισαγάγουν ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης που θα αντιστοιχούν στη μέγιστη ποσότητα πρωτογενούς ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιούν τα κτίρια ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Σκοπός είναι να δρομολογηθούν ανακαινίσεις και να υπάρξει σταδιακή εξάλειψη των κτιρίων με τη χειρότερη ενεργειακή απόδοση και σε συνεχή βελτίωση του εθνικού κτιριακού αποθέματος.

Μη οικιστικά κτίρια

Για τα υφιστάμενα μη οικιστικά κτίρια (εμπορικά κ.α.), τα κράτη μέλη συμφώνησαν να ορίσουν ανώτατα όρια ενεργειακής απόδοσης, με βάση τη χρήση πρωτογενούς ενέργειας. Ένα πρώτο όριο είναι να ανακαινιστεί το 15 % των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις σε κάθε χώρα, και ένα δεύτερο όριο θα είναι η ανακαίνιση του 25% αυτών των κτιρίων.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να φέρουν όλα τα μη οικιστικά κτίρια κάτω από το όριο του 15% έως το 2030 και κάτω από το όριο του 25% έως το 2034.

Τα όρια θα καθοριστούν με βάση την ενεργειακή χρήση του εθνικού κτιριακού αποθέματος την 1η Ιανουαρίου 2020 και ενδέχεται να διαφοροποιηθούν μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών κτιρίων.

Κτίρια κατοικιών

Για τα υπάρχοντα κτίρια κατοικιών, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να ορίσουν ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης με βάση μια εθνική κατεύθυνση σύμφωνα με την προοδευτική ανακαίνιση του κτιριακού τους αποθέματος σε κτιριακό απόθεμα μηδενικών εκπομπών έως το 2050, όπως περιγράφεται στα εθνικά τους σχέδια ανακαίνισης κτιρίων.

Η πορεία μετάβασης για κάθε κτίριο θα αντιστοιχεί στη μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας σε ολόκληρο το απόθεμα των κτιρίων κατοικιών κατά την περίοδο από το 2025 έως το 2050 με δύο σημεία ελέγχου για τη διατήρηση του αποθέματος των επιτευγμάτων των κρατών μελών.

Αυτά θα διασφάλιζαν ότι η μέση χρήση πρωτογενούς ενέργειας ολόκληρου του κτιρίου κατοικιών είναι τουλάχιστον ισοδύναμη με:

– έως το 2033, το επίπεδο κλάσης ενεργειακής απόδοσης D

– έως το 2040, μια εθνικά καθορισμένη τιμή που προκύπτει από τη σταδιακή μείωση της μέσης χρήσης πρωτογενούς ενέργειας από το 2033 έως το 2050, σύμφωνα με τη μετατροπή του κτιριακού αποθέματος κατοικιών σε κτιριακό απόθεμα μηδενικών εκπομπών.

Φωτοβολταϊκά

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν να αναπτύξουν κατάλληλες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών:

– έως τις 31 Δεκεμβρίου 2026, σε όλα τα νέα δημόσια και μη κτίρια με ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 250 m2 -έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027, σε όλα τα υπάρχοντα δημόσια και μη κτίρια, τα οποία υφίστανται ριζική ή βαθιά ανακαίνιση, με ωφέλιμο εμβαδόν άνω των 400 m2· και -έως τις 31 Δεκεμβρίου 2029, σε όλα τα νέα κτίρια κατοικιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play