Χρέος: Σε αχαρτογράφητη αγορά ομολόγων βγαίνει η Ελλάδα με στόχο δάνειο
Πηγή: Ειδήσεις σήμερα - Αρχείου
Πληρώνει «αλμυρά» η Ελλάδα την εκ νέου παρουσία της στις αγορές ,όπου με επανέκδοση ομολόγου στοχεύει στην άντληση 750 εκατ. Ευρώ. Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς διαπραγματεύεται στην αγορά κοντά σε υψηλά επίπεδα από το 2017 (στο 4,2%), με τις εκτιμήσεις βάσει του σημερινού 3M Euribor+1,23% δείχνουν πως η χώρα θα δανειστεί αύριο με επιτόκιο στην περιοχή του 3%.
Παρά την αναρρίχηση του κόστους δανεισμού σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και παρά τη δύσκολη συγκυρία στις διεθνείς αγορές ομολόγων, το ελληνικό δημόσιο τολμά μία νέα έξοδο και μαλιστα με κυμαινόμενο επιτόκιο. Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ και την Ελένη Στεργίου, θα διενεργήσει δημοπρασία για την επανέκδοση Ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, κυμαινόμενου επιτοκίου (3M Euribor+1,23%), λήξης 15 Δεκεμβρίου 2027, σε άυλη μορφή (ετούς διάρκειας). Το ποσό που θα δημοπρατηθεί είναι 750 εκατομμύρια ευρώ και η ημερομηνία διακανονισμού θα είναι η Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022 (Τ+5).
Την τελευταία φορά, όπου η Ελλάδα δανείστηκε με ομόλογο 5ετούς διάρκειας ήταν το 2021. Τον Σεπτέμβριο του 2021 η χώρα προχώρησε, για πρώτη φορά, σε ταυτόχρονη έκδοση δύο ομολογιακών τίτλων. Στην έκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου. Τότε, και οι δύο αυτές εκδόσεις προσέλκυσαν υψηλή ζήτηση και η έκδοση του 5ετούς ομολόγου έγινε με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, που αποτελεί ιστορικό χαμηλό ανεξαρτήτως διάρκειας. Ειδικότερα οι προσφορές ξεπέρασαν τα 19 δισ. ευρώ, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. από το 30ετές ομόλογο, με επιτόκιο 1,67% και το 1,5 δισ. ευρώ από το 5ετές ομόλογο, με επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν.
Γιατί τώρα η έξοδος
Βασικός σκοπός του οικονομικού επιτελείου είναι να σταλεί μήνυμα προς τις αγορές προς το τέλος του 2022 ότι η Ελλάδα δίνει το παρόν, αν και οι συγκυρίες είναι δύσκολες και χωρίς να υπάρχει λόγος χρηματοδότησης των κρατικών ταμείων, καθότι το μαξιλάρι ρευστότητας είναι ήδη σε ικανοποιητικά επίπεδα άνω των 36 δισ. Ευρώ. Εξάλλου, το κόστος δανεισμού δεν κινείται στα επίπεδα της τρέχουσας αγοράς ( δηλαδή στις αποδόσεις του 4%) καθώς οι κινήσεις που έχουν προηγθεί από τον ΟΔΔΗΧ και τα spread ρίχνουν το επιτόκιο, ειδικά στους τίτλους μικρής διάρκειας. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες εξάλλου ανα ετος κινούνται στα περίπου 6 δις ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος ακόμα και αν η Ελλάδα δεν βγει στις αγορές για το επόμενο διάστημα. Εξυπηρετείται η τόνωση, επίσης, της ρευστότητας στην αγορά ομολόγων και ο στόχος επίσης είναι να παραμένει ζεστό το ενδιαφέρον για τοποθετήσεις στους ελληνικούς τίτλους και παρά την καταιγίδα στις αγορές να δρομολογηθεί με ευνοϊκότερες, ενδεχομένως, συνθήκες το νέο εκδοτικό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ για το 2023.
Ο «μπαμπούλας» του πληθωρισμού
Τα μηδενικά επιτόκια δανεισμού τα οποία υπήρχαν το 2021 έχουν τελειώσει προ πολλού και μάλιστα το 2022 η αγορά σε όλη την Ευρώπη κινείται σε αποδόσεις ρεκόρ.
Πλέον, οι αποδόσεις στην αγορά έχουν χτυπήσει κόκκινο σε όλη την Ευρωζώνη, με την απόδοση του ελληνικού 5ετούς να φτάνει στο 4,2%, ενώ το αντίστοιχο ιταλικό είναι στο 3,7%, της Γερμανίας στο 2,1%, της Ισπανίας στο 2,8%.Την περασμένη εβδομάδα ο «μπαμπούλας» του πληθωρισμού έφερε την ομολόγων παγκοσμίως σε εποχές της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2007-2011. Οι επενδυτές αποχωρούν μαζικά, ενόψει και των αποφάσεων των κεντρικών τραπεζών για νέα σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, με σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Μεγάλη έκπληξη η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου που εκτοξεύθηκε στο 2,5%, με την τιμή του να κινείται σε υψηλό 11 ετών. Η απόδοσή του γύρισε στο 2011. Η εικόνα χτυπά συναγερμό καθώς η γερμανική αγορά οδεύει προς τη 12η πτωτική εβδομάδα. Το ιταλικό δεκαετές ομόλογο έχει σημειώσει αύξηση 3 μονάδων και βρίσκεται μία ανάσα πριν απ’ το 5% (4,8%), ενώ το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει τσιμπήσει τις τελευταίες ημέρες και βρίσκεται σταθερά στο 5,10% (+2,6 μονάδες). Οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενεργήσει πολύ δυναμικά για να περιορίσει τον πληθωρισμό ρεκόρ, ακόμη και αν η ευρωζώνη περάσει σε ύφεση.
Το πρόγραμμα για το 2023
Νέο δανεισμό 7-10 δισ. ευρώ το 2023 και πρόωρη αποπληρωμή μνημονιακών δανείων 2,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του τρέχοντος έτους ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ. Στο σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο προγραμματισμός του επόμενου έτους να είναι περιορισμένος, και ο δανεισμός να κυμανθεί στα επιπεδα του 2022, εξαιτίας των αυξημένων αποδόσεων στις αγορές. Αυτό μεταφράζεται σε περί τα 7-10 δισ. Ευρώ, ενώ στο τραπέζι μπαίνει ξανά η έκδοση ελληνικού “πράσινου” ομολόγου.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, η δανειακή στρατηγική για το 2023 θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP. Ακολουθώντας το θετικό αντίκτυπο που είχε στις αγορές η τελευταία πρόωρη αποπληρωμή του συνολικού υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ στις αρχές Απριλίου του 2022, ύψους 1.186,7 εκατ. Ευρώ, σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του Greek Loan Facility (GLF), ύψους 2.645 εκατ. Ευρώ. Αναμένεται να έχει πραγματοποιηθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αφού θα έχουν προηγουμένως ολοκληρωθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας