Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου: Ζητούν να επιτραπούν άμεσα τα φωτοβολταϊκά στα ξενοδοχεία του νησιού
Πηγή: Αρχείου
Να προχωρήσει στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί άμεσα η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών για την παραγωγή ρεύματος για να αντιμετωπιστεί το υπέρμετρο ενεργειακό κόστος, ζητά από την κυβέρνηση η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου.
«Ζητάμε από την πολιτεία να προχωρήσει στις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να επιτραπεί άμεσα η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος έστω και σε διαφορετική τοποθεσία, ώστε να επιτευχθεί από τα ξενοδοχεία μας ενεργειακός συμψηφισμός (virtual net metering)», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΕΞΡ, Μανώλης Μαρκόπουλος.
«Στόχος μας είναι, έστω την επόμενη τουριστική σεζόν, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το υψηλό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος. Ήδη το κόστος αυτό, όπως υπολογίσθηκε τους τελευταίους δύο μήνες στα ξενοδοχεία της Ρόδου, είναι από μόνο του ικανό να εξανεμίσει ολόκληρο το όφελος της φετινής τουριστικής περιόδου. Στην πράξη, οι ξενοδόχοι της Ρόδου φέτος λειτουργήσαμε ως σπόνσορες της τουριστικής δραστηριότητας», πρόσθεσε ο κ. Μαρκόπουλος.
«Σίγουρα, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος οικονομολόγος ή λογιστής, για να αντιληφθεί ότι η φετινή αύξηση εσόδων σε ποσοστό 10% – 15%, δεν πρόκειται να ισοσκελίσει την αντίστοιχη αύξηση 30% έως 40% στο κοστολόγιο λειτουργίας», ανέφερε ακόμα ο πρόεδρος της ΕΞΡ. «Είμαστε οι μόνες επιχειρήσεις που σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν είχαμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αλλαγές των τιμών μας ώστε καλύψουμε την αύξηση στο λειτουργικό και ενεργειακό κόστος, λόγω των συμβολαίων που μας δέσμευαν».
«Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθός των αυξήσεων», πρόσθεσε, «αρκεί ως παράδειγμα να σας αναφέρω αυτό: Ένα ξενοδοχείο, το οποίο μέχρι πέρυσι κατά το μήνα Σεπτέμβριο πλήρωνε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος 30.000 ευρώ, στον αντίστοιχο λογαριασμό για τον φετινό Σεπτέμβριο ήρθε –πληρωτέο ποσό- 100.000 ευρώ. Η εικόνα της υπέρμετρης αύξησης των λογαριασμών ρεύματος είναι αναλογικά ίδια σε όλα τα ξενοδοχεία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ανά δωμάτιο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε το ασύλληπτο ύψος των 1.000 ευρώ το μήνα, χωρίς την κρατική επιδότηση», είπε ακόμα ο κ. Μαρκόπουλος, υπενθυμίζοντας ότι από 1η Οκτωβρίου «η επιδότηση θα παύσει να ισχύει».
Ανησυχία
Εκφράζοντας την ανησυχία ολόκληρης της διοίκησης για το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων που θα υποστούν συνολικά τα ξενοδοχεία του νησιού, ο πρόεδρος της ΕΞΡ ανέφερε ότι «στην πράξη, τα χρήματα αυτά θα λείψουν από την τοπική οικονομία, διότι οι ξενοδόχοι κάθε χρόνο έχουμε την τάση να επανεπενδύουμε τα όποια κέρδη, ανακαινίζοντας τις μονάδες μας και βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Δεν είμαστε, ούτε εργοστάσια να αλλάξουμε χώρα αναζητώντας φθηνά εργατικά χέρια, ούτε πλοία να αλλάξουμε σημαία.» «Ειδικά, δε, ως προς τη σχέση μας με τους εργαζομένους, εμείς ως Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε στο πλευρό τους και ξεπερνώντας τις δυνατότητές μας, υπογράψαμε δύο συμβάσεις εργασίας (την πρώτη στην έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 και τη δεύτερη τον περασμένο Αύγουστο) με την πρόβλεψη γενναίων αυξήσεων στους μισθούς τους, όταν την ίδια στιγμή σε πανελλήνιο επίπεδο, στο ίδιο χρονικό διάστημα, δεν υπογράφηκε καμία αύξηση μισθού».
Η λύση για το μέλλον και το φυσικό περιβάλλον, τόνισε ο κ. Μαρκόπουλος, βρίσκεται στις Ανανεώσ
Το νομοθετικό πλαίσιο
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ήδη νομοθετικό πλαίσιο στροφής των ξενοδοχείων προς την ‘‘πράσινη ενέργεια’’, όμως με τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, δυστυχώς τα ξενοδοχεία της Ρόδου δεν μπορούν να υπαχθούν σε αυτό. Αποκλείονται, ως ευρισκόμενα σε νησί το οποίο δεν είναι διασυνδεδεμένο με το εθνικό δίκτυο ενέργειας. Για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών (net metering) δόθηκαν μόνο ελάχιστες άδειες (οι οποίες εξαντλήθηκαν σε μια νύχτα) και αφορούσαν μόνο το 4% – 5% των αναγκών των ξενοδοχείων της Ρόδου σε ηλεκτρική ενέργεια. Σχετικά δε με το ανακοινωθέν ‘‘εξοικονομώ – επιχειρώ’’, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕΞΡ δεν μπορεί να υπαχθεί, διότι το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, δυναμικότητας μέχρι 100 κλίνες», εξήγησε.
Τα αιτήματα
Τα αιτήματα της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, όπως αυτά θα διαβιβαστούν προς την Κυβέρνηση, επικεντρώνονται στα ακόλουθα:
- Άμεση Νομοθετική Ρύθμιση, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ώστε να επιτραπεί σε όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις η δυνατότητα ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σταθμών, με σκοπό τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering).
- Να αναγνωριστεί επιτέλους στην πράξη ο τουρισμός ως βιομηχανία και να υπαχθούν τα ξενοδοχεία σε τιμολογιακό καθεστώς βιομηχανικού ηλεκτρικού ρεύματος σε μόνιμη βάση, ή τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.
- Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής σεζόν, και επειδή «μόνο με συνθήματα δεν γίνεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας και μετά την 31η Οκτωβρίου, απαιτείται ρύθμιση για τις εργοδοτικές εισφορές, το ενεργειακό κόστος και τους συντελεστές του ΦΠΑ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας