Χρυσός: Οι Ασιάτες αγοραστές εκμεταλλεύονται την πτώση της τιμής για να αγοράσουν ράβδους

Χρυσός: Οι Ασιάτες αγοραστές εκμεταλλεύονται την πτώση της τιμής για να αγοράσουν ράβδους

Πηγή: ελληνικος χρυσος- Fasma Hellas

Περισσότεροι από 527 τόνοι χρυσού βγήκαν από τα θησαυροφυλάκια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου

Μια «παγκόσμια μετανάστευση» βρίσκεται σε εξέλιξη στην αγορά του χρυσού, καθώς οι επενδυτές της Δύση την αποφεύγουν, ενώ οι Ασιάτες αγοραστές εκμεταλλεύονται την πτώση της τιμής για να αγοράσουν φθηνά κοσμήματα και ράβδους.

Οι αυξανόμενες τιμές που καθιστούν τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό ως επένδυση σημαίνει ότι μεγάλοι όγκοι μετάλλου αντλούνται από τα θησαυροφυλάκια σε χρηματοπιστωτικά κέντρα όπως η Νέα Υόρκη και κατευθύνονται ανατολικά για να καλύψουν τη ζήτηση στην αγορά χρυσού της Σαγκάης ή στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα υλικοτεχνικά ζητήματα σε συνδυασμό με τις ιδιορρυθμίες της αγοράς καθιστούν δύσκολο για τους εμπόρους να πάρουν αρκετό χρυσό, που επιθυμούν. Ως αποτέλεσμα, ο χρυσός και το ασήμι πωλούνται με ασυνήθιστα μεγάλα ασφάλιστρα έναντι της παγκόσμιας τιμής αναφοράς σε ορισμένες ασιατικές αγορές.

Gold bars

«Το κίνητρο για την κατοχή χρυσού είναι πολύ χαμηλότερο. Πηγαίνει από τα δυτικά προς τα ανατολικά τώρα», δήλωσε ο Joseph Stefans, επικεφαλής διαπραγμάτευσης στην MKS PAMP SA, μια εταιρεία εμπορίας χρυσού. «Προσπαθούμε να συνεχίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Η κυκλοφορία του μετάλλου σε όλο τον κόσμο είναι μέρος ενός κύκλου της αγοράς χρυσού που επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες: όταν οι επενδυτές υποχωρούν και οι τιμές πέφτουν, οι αγορές από την Ασία αυξάνονται και τα πολύτιμα μέταλλα «ρέουν» προς… Ανατολάς, συμβάλλοντας στη μείωση της τιμής του χρυσού.

Στη συνέχεια, όταν ο χρυσός ξανακάνει ράλι, μεγάλο μέρος του επιστρέφει σε τραπεζικές θυρίδες κάτω από τους δρόμους της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και της Ζυρίχης.

Από την κορύφωσή τους τον Μάρτιο, οι τιμές του χρυσού έχουν υποχωρήσει 18%, καθώς οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve προκάλεσαν μαζική ρευστοποίηση από χρηματοοικονομικούς επενδυτές.

Περισσότεροι από 527 τόνοι χρυσού βγήκαν από τα θησαυροφυλάκια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου, σύμφωνα με στοιχεία της CME Group Inc. και του London Bullion Market Association.

Την ίδια στιγμή, αυξάνονται οι αποστολές σε μεγάλους Ασιάτες καταναλωτές χρυσού όπως η Κίνα, οι εισαγωγές της οποίας έφτασαν σε υψηλό τετραετίας τον Αύγουστο.

Υψηλά ασφάλιστρα

Ενώ άφθονος χρυσός κατευθύνεται προς τα ανατολικά, εξακολουθεί να μην είναι αρκετός για να καλύψει τη ζήτηση. Ο χρυσός στο Ντουμπάι και την Κωνσταντινούπολη ή στην Σαγκάη διαπραγματεύεται με ασφάλιστρα σε υψηλό πολλών ετών, σε σχέση με το σημείο αναφοράς του Λονδίνου τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με το MKS PAMP.

Ο χρυσός στην Ταϊλάνδη διαπραγματεύεται επίσης με premium σε σχέση με τις τιμές του Λονδίνου, λόγω της έλλειψης προσφοράς και της αδυναμίας του τοπικού νομίσματος, σύμφωνα με τον Jitti Tangsithpakdi, τον πρόεδρο της Gold Traders Association.

Στην Ινδία, είναι το ασήμι που έχει μεγάλα ασφάλιστρα. Η διαφορά έχει εκτοξευθεί πρόσφατα στο 1 δολάριο, περισσότερο από τριπλάσιο από το συνηθισμένο επίπεδο, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Metals Focus Ltd.

Οι αναλυτές λένε ότι πολλά από τα πολύτιμα μέταλλα που τροφοδοτούν την όρεξη της Ασίας προέρχονται από τα θησαυροφυλάκια που διαχειρίζεται η CME Group, η οποία υποστηρίζει την αγορά συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης Comex στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play