Μεγάλες ελλείψεις σε προϊόντα θα έχουμε τον χειμώνα στην Ευρώπη όπως προειδοποιούν οι αγρότες
Πηγή: Αρχείου
Η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, ο οποίος επιμόνως παραμένει σε εκτός λογικής επίπεδα, έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα μεταξύ άλλων και στον αγροτικό κλάδο. Ωστόσο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες στη νότια και δυτική Ευρώπη αναγκάζουν ορισμένους εξ αυτών να σκέφτονται ακόμη κι αν θα καλλιεργήσουν τη φετινή περίοδο.
Την ίδια ώρα, προειδοποιούν ότι τον χειμώνα η Γηραιά Ηπειρος θα αντιμετωπίσει ελλείψεις σε γεωργικά προϊόντα, διότι εάν οι ευρωπαϊκές σοδειές περιορισθούν, οι εισαγωγές από άλλες χώρες δεν θα είναι ικανές να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις. Και οι εισαγωγές αυτές θα προέρχονται από χώρες με πιο ζεστό κλίμα, όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και το Μαρόκο, όπου και θα στραφούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανά την Ευρώπη, προκειμένου να εξασφαλίσουν προμήθειες.
Οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου θα επηρεάσουν τα προϊόντα που καλλιεργούνται κατά τη διάρκεια του χειμώνα σε θερμοκήπια, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και τα αγγούρια, αλλά και εκείνα που πρέπει να αποθηκεύονται σε ψυχρό περιβάλλον, όπως τα μήλα, τα κρεμμύδια και τα ραδίκια.
Οπως αναφέρει ο Εμανουέλ Λεφέβρ, ο οποίος έχει μεγάλης έκτασης καλλιέργειες με ραδίκια στη νότια Γαλλία, εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο τη φετινή καλλιεργητική περίοδο να μη μαζέψει τη σοδειά του, εξαιτίας του κόστους για τη συντήρηση του προϊόντος του. Η συντήρηση των ραδικιών είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρος. Αφού γίνει η συγκομιδή των βολβών το φθινόπωρο, στη συνέχεια αποθηκεύονται σε χαμηλές θερμοκρασίες και μετά επαναφυτεύονται σε κοντέινερ με ελεγχόμενη θερμοκρασία για να αναπτυχθούν σε μια περίοδο που διαρκεί περίπου ένα έτος.
«Αναρωτιόμαστε πραγματικά αν θα μαζέψουμε ό,τι υπάρχει στα χωράφια αυτόν τον χειμώνα», δηλώνει ο Λεφέβρ στο Ρόιτερς. Η αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου έχει γίνει δυσβάσταχτη και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους αγρότες με καλλιέργειες που διατηρούν σε θερμοκήπια. Από την άλλη, όπως τονίζουν δύο αγρότες από τη Γαλλία, ανανεώνοντας τα συμβόλαια με τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας για το 2023, έπρεπε να πληρώσουν το δεκαπλάσιο σε σχέση με ό,τι πλήρωναν το 2021. Και τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ, διότι η ακρίβεια έχει χτυπήσει τα πάντα, από τα λιπάσματα έως τη συσκευασία και τις μεταφορές.
«Τις επόμενες εβδομάδες θα φυτέψω για την επόμενη περίοδο, ωστόσο δεν ξέρω τι να κάνω. Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει δεν υπάρχει κανένα νόημα να αρχίσω μια καινούργια σοδειά. Δεν είναι βιώσιμο», δηλώνει ο Σιμονό ντε Βος, ο οποίος έχει καλλιέργειες με αγγούρια, ντομάτες και φράουλες νότια της γαλλικής πρωτεύουσας. «Το συνολικό κόστος στην παραγωγή ανέρχεται σχεδόν στο 30%», αναφέρει ο Γιοχάνες Γκρος, αναπληρωτής διευθυντής πωλήσεων στον γερμανικό συνεταιρισμό Ραϊχενάου – Γκεμίζε. Η ενέργεια αντιπροσώπευε περίπου το μισό έως τα δύο τρίτα αυτού του επιπλέον κόστους, όπως τονίζει. «Κάποιοι συνάδελφοι σκέφτονται να μη βάλουν προϊόντα στα θερμοκήπιά τους για να κρατήσουν το κόστος όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», καταλήγει.
Από την πλευρά της η ένωση θερμοκηπίων της Ολλανδίας, Γκλαστούινμπουβ Νέντερλαντ, αναφέρει ότι έως και το 40% των 3.000 μελών της βρίσκεται σε οικονομική δυσπραγία. Ακόμη και σε χώρες όπως η Ισπανία, οι αγρότες φρούτων και λαχανικών δηλώνουν πως το κόστος για τα λιπάσματα έχει αυξηθεί κατά 25%. Ο Τζακ Γουάρντ, διευθύνων σύμβουλος της Ενωσης Βρετανών Καλλιεργητών, υπογραμμίζει ότι είναι αναπόφευκτο η παραγωγή φρούτων και λαχανικών να μετατοπιστεί σε θερμότερα κλίματα. «Θα μεταφέρουμε την παραγωγή όλο και πιο νότια, μέσω της Ισπανίας, δηλαδή στο Μαρόκο και σε τμήματα της Αφρικής», σημειώνει, συμπερασματικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας