Η ώρα του μεγάλου διλήμματος: Που πάμε;
Πηγή: Eurokinissi (Αρχείου)
Η Χριστιανική παράδοση λέει ότι ο Πέτρος, φοβούμενος τη θανάτωση εγκατέλειψε τη Ρώμη και καθώς περπατούσε εκτός πόλεως βλέπει έναν άνθρωπο να εισέρχεται στην πόλη. Αναγνώρισε στο πρόσωπό του τον αναστημένο Ιησού και τον ρώτησε: “Domine Quo Vadis?”-Κύριε που πηγαίνεις; Και ο Ιησούς ντου αποκρίθηκε, στη Ρώμη για να σταυρωθώ δεύτερη φορά. Ο Πέτρος θεώρησε ότι αυτό το όραμα ήταν μήνυμα να επιστρέψει-πήρε δύναμη και γύρισε στην Αιώνια Πόλη. Μάλιστα στο υποτιθέμενο σημείο συνάντησης υπάρχει κι ένα εκκλησάκι, κοντά στην Πύλη του Αγίου Σεβαστιανού.
Μπορεί στη δική μας πολιτική συγκυρία τα πράγματα να μην είναι τόσο κοσμοϊστορικά –βεβαίως είναι εξόχως σημαντικά και κρίσιμα- αλλά παρόμοιο κρίσιμο ερώτημα «Πού πηγαίνεις;» αναμένεται λίαν συντόμως να τεθεί από την κυβέρνηση. Και θα είναι ο πυρήνας της στρατηγικής της, παρόλο που μοιάζει με μετεκλογικό δίλημμα. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση και η απάντηση, αλλά αντιστοίχως με την περίπτωση του Πέτρου δεν θα μας το θυμίζει ένα εκκλησάκι, αλλά…το αποτέλεσμα της κάλπης.
Η Κυβερνησιμότητα
Θωρώντας ότι –και μετά την εμφάνιση Τσίπρα στη ΔΕΘ- έχει πλέον συμπληρωθεί το βασικό πολιτικό πάζλ, η Κυβέρνηση θα θέτει εφεξής μετ’ επιτάσεως το ερώτημα: «πού πηγαίνουμε;», «Πώς θα πορευθούμε;».
Το δίλημμα της κυβερνησιμότητας θα τεθεί με όλους τους δυνατούς τρόπους από την Κυβέρνηση και τη ΝΔ. και δεν θα είναι, μόνο θέμα «νικητή» εκλογών, όσο –κυρίως- επικράτησης σχεδίου και προγράμματος. Γι αυτό και σημειώσαμε πιο πάνω ότι το ερώτημα αν και μετεκλογικό, ουσιαστικά διαπερνά τη γαλάζια προεκλογική στρατηγική.
Η πρόταση διακυβέρνησης
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι «έχουμε ένα καθαρό πολιτικό τοπίο μπροστά μας: εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με τον ίδιο εκλογικό νόμο. Άρα το μοναδικό δίλημμα είναι ποια κυβέρνηση θέλουν οι Πολίτες». Ουσιαστικά στη ΝΔ λένε ότι μέχρι στιγμής έχει κατατεθεί μια πρόταση διακυβέρνησης, αυτή που ανέπτυξε σε αδρές γραμμές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Απένατί μας δεν υπάρχει άλλη πρόταση» λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού σε μια εμφανή –όσο και ομολογημένη – προσπάθεια να μεταφέρουν την πολιτική αντιπαράθεση στο πεδίο των προτάσεων διακυβέρνησης. Γι αυτό ο στόχος θα είναι…τριπλός:
- Να ενισχυθεί η κυβερνητική πρόταση της ΝΔ
- Να αναδειχθεί η αδιέξοδη στρατηγική/πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
- Να αποδομηθεί η όποια προσπάθεια δημιουργίας «αίσθησης»/πιθανότητας εναλλακτικής πρότασης (πχ με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ)
Οι προτάσεις τη αντιπολίτευσης
Στη ΝΔ θεωρούν ότι η παρουσία Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ τους έδωσε αρκετά επιχειρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Και τούτο διότι διατύπωσε μεν μια πρόταση για σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση, την οποία αξιολογούν ως αρκετά νεφελώδη καθώς δεν υπήρχε διευκρίνηση «με ποιόν θα γίνει κυβέρνηση», «ποιος θα είναι Πρωθυπουργός;», «ποιο θα είναι το πρόγραμμα;», «ποιες οι απαραίτητες συγκλίσεις;» κλπ…
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πρόταση Τσίπρα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», στην οποία έχει απαντήσει ήδη «Όχι» το ΚΚΕ, ενώ ο Γιάννης Βαρουφάκης συμφωνεί εφόσον πιάσουν το νήμα από το…ναυάγιο του 2015.
Επένδυση
Θεωρώντας ότι υπάρχει αρκετή ασάφεια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ως προς τη συγκρότηση/σύνθεση εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να επενδύσει πολιτικά στο συγκεκριμένο στρατηγικό κενό.
Στελέχη της Κυβέρνησης πιστεύουν ότι, αν εξαιρέσει κάποιο τη «δοξασία», τον αφορισμό περί «αντιδεξιού-αντικυβερνητικού μετώπου», κατά τα λοιπά θα δυσκολευθούν πολύ οι δυνάμεις αυτού του χώρου να συνθέσουν ενιαία πρόταση καθώς αυτό θα τους δημιουργούσε κομματικά ρήγματα και διαρροές/μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ τους κι άρα θα έθετε εν αμφιβόλω τις υφιστάμενες ισορροπίες ισχύος μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ιδίως ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Η χαλαρή ψήφος
Για να επωφεληθεί από αυτό το κλίμα «αναταραχής», ή προβληματισμού, στο μεσαίο χώρο, η Κυβέρνηση θα κινηθεί σε δυο άξονες: και θα εντείνει τη ρητορική της με ορθολογική προσέγγιση, ευελπιστώντας ότι θα ικανοποιήσει εκλογικά κοινά αυτής της κατηγορίας, ενώ θα ενισχύσει το αφήγημά της περί σπουδαιότητας της πρώτης κάλπης. Βλέποντας και τις μετρήσεις, αλλά κι έχοντας αφουγκραστεί την κοινωνία, έχουν αντιληφθεί στη ΝΔ ότι πάει να δημιουργηθεί «τάση» είτε αποχής, είτε σιωπηρής διαμαρτυρίας στις εκλογές της πρώτης Κυριακής με την απλή αναλογική. Προφανώς, πολλοί Πολίτες εκτιμώντας ότι δεν θα προκύψει –και λογικά- κυβέρνηση και θα οδηγηθούμε σε δεύτερες κάλπες με την ενισχυμένη αναλογική, προσανατολίζονται να μην προσέλθουν την πρώτη Κυριακή, ή να ψηφίσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας…
«Για εμάς έχει τεράστια σημασία η πρώτη κάλπη» λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού και προβλέπεται να ανασκουμπωθούν προκειμένου να αποτρέψουν τη χαλαρή ψήφο της πρώτης Κυριακής.
Στη ΝΔ δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για μάχη εντυπώσεων αλλά ουσίας. «Η πρώτη κάλπη θα πρέπει να είναι η τελική κάλπη με στόχο να λάβουμε ποσοστό που θα μας επιτρέψει την αυτοδυναμία τη δεύτερη αναμέτρηση» πιστεύουν κάποια κυβερνητικά στελέχη, θέτοντας –είναι η αλήθεια- αρκετά ψηλά τον πήχη της προσπάθειας που πρέπει να καταβάλλουν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας